Fokus

Izraelac u SAD izjasnio se krivim za šverc rezervnih delova za avione za Rusiju

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2024

-

09:45

Izraelac u SAD izjasnio se krivim za šverc rezervnih delova za avione za Rusiju
Izraelac u SAD izjasnio se krivim za šverc rezervnih delova za avione za Rusiju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izraelac Gal Hajmovič (49) izjasnio se krivim za krijumčarenje delova aviona i avionske opreme od američkih proizvođača u Rusiju, uključujući isporuku delova sankcionisanim ruskim avio-kompanijama, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Optuženi je priznao da je njegova šema uključivala obmanjivanje američkih kompanija u vezi sa pravom destinacijom robe i da su on i njegovi saučesnici pokušali da prikriju šemu podnošenjem lažnih informacija o izvoznim dokumentima dostavljenim američkoj vladi. 

U istragu je bio uključen FBI, a izricanje presude zakazano je za 22. novembar, prenosi Glas Amerike.

Istraga je utvrdila da je Hajmovič bio vlasnik međunarodne špediterske kompanije i da je najmanje od marta 2022. do maja 2023. radio za fizička i pravna lica koja su pokušala da ilegalno izvezu robu u Rusiju kršeći zakone SAD o kontroli izvoza u okviru sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Hajmovič je organizovao više od 160 isporuka kompanijama na Maldivima i UAE, koje su ilegalno prevozile robu u Rusiju. Jedna takva pošiljka, modul vazdušnih podataka, obavljena je u avgustu 2022. za avio-kompaniju „Sibir“ (S7 Airlines).

U avgustu je u Kaliforniji uhapšen Amerikanac iranskog porekla pod optužbom da je pokušao da ilegalno izveze avionske komponente u Iran, uključujući one koje se koriste u vojnim avionima. 

Ruska kompanija Jakovljev, koja proizvodi i civilne avione i nekoliko modifikacija borbenog aviona SU-30, nastavila je da uvozi rezervne delove iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država najmanje do jula 2023. kršeći sankcije. 

Tokom 2023. godine, uprkos sankcijama, Rusija je mogla da uveze visokotehnološke čipove američke i evropske proizvodnje u vrednosti većoj od milijardu dolara. Dan ranije u Senatu su održana saslušanja na temu zašto se američki čipovi i elektronika nalaze u ruskom oružju zaplenjenom na ratištu u Ukrajini. 

Predstavnici prisutnih kompanija istakli su da su većina komponenti za koje kažu da su pronađene na ratištu u Ukrajini osnovni mikročipovi koji ne podležu izvoznim ograničenjima i koji su proizvedeni pre početka ruske invazije u Ukrajini u punom obimu.

Komentari (0)

Svet