Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Berbok pozvala Izrael da okonča izgradnju ilegalnih naselja na Zapadnoj obali

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/09/2024

-

12:00

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Berbok pozvala Izrael da okonča izgradnju ilegalnih naselja na Zapadnoj obali
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Berbok pozvala Izrael da okonča izgradnju ilegalnih naselja na Zapadnoj obali - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Neophodno je da se Izrael i Hamas izjasne o nerešenim pitanjima da bi se došlo do sporazuma o primirju, poručio je američki državni sekretar Entoni Blinken. Za to vreme su nastavljene tenzije između Izraela i Hezbolaha, a izraelski vojni avioni juče su pogodili zgradu u gradu Matmura, u južnom Libanu.

Ključni događaji:

  • Izrael i Hezbolah razmenili vatru, pogođene zgrade u južnom Libanu i Galileji 
  • Berbok pozvala Izrael da okonča izgradnju ilegalnih naselja na Zapadnoj obali 
  • Blinken: Izrael i Hamas da se izjasne o nerešenim pitanjima radi sklapanja sporazuma 
  • WAFA: Izraelske snage napustile Dženin posle 10 dana opsade, 21 osoba ubijena 

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu 

23.37 Petoro Palestinaca ubijeno, uključujući dvoje dece, u izraelskom napadu na Nuseirat

Petoro Palestinaca je ubijeno, uključujući dvoje dece, u večerašnjem izraelskom vazdušnom napadu na izbeglički kamp Nuseirat u centralnom delu Pojasa Gaze.

U napadu na kuću u kampu poginule su tri žene i dvoje dece, a nekoliko osoba je povređeno, javila je palestinska novinska agencija WAFA.

Lokalni izvori su rekli da su izraelski ratni avioni gađali kuću istočno od kampa Nuseirat. 

Najmanje 40.939 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od oktobra prošle godine, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi.

22.15 Oko 500.000 Izraelaca protestuje u Tel Avivu tražeći dogovor o taocima

Oko 500.000 Izraelaca okupilo se večeras  na masovnom skupu u Tel Avivu tražeći od vlade da oslobodi preostale taoce koje Hamas drži od 7. oktobra, saopštili su organizatori protesta, a procenu je potvrdila policija, prenose izraelski mediji.

Aktivisti na društvenim mrežama kažu da desetine hiljada istovremeno protestuju u Jerusalimu, Haifi i Kfar Sabi, dok je više hiljada ljudi protestovalo u drugim gradovima, uključujući Beršebu, Netaniju i Rišon Lecion.

Demonstranti su zapalili lomaču na ulici Begin u Tel Avivu, tokom masovnog mitinga kojem je prema proceni policije prisustvovalo 500.000 ljudi, što ga čini najvećim u istoriji Izraela, prenosi Tajms of Izrael.

Oni su optužili premijera Benjamina Netanjahua da insistiranjem da Izrael ostane duž Filadelfijskog koridora, na granici između palestinske enklave i Egipta, želi da osujeti dogovor o taocima, kako bi "njegova desničarska vlada ostala netaknuta".

Tanjug/AP/Leo Correa

 

 

Demonstranti su nosili žute zastave koje predstavljaju pokret za oslobađanje talaca koje drži Hamas, pozivajući na prekid rata, pad vlade i još jedan generalni štrajk kako bi izvršili pritisak za postizanje sporazuma.

"Laži režima neće doneti sigurnost", skandirali su učesnici protesta.

Smrt šest talaca ubijenih pre više od nedelju dana, neposredno pre nego što su ih snage IDF-a pronašle, izazvala je ogromne proteste i generalni štrajk prošle nedelje.

19.47 Tri libanska bolničara poginula, dva ranjena u izraelskom napadu na jug Libana

Tri libanska bolničara su poginula, a dva su ranjena, od kojih jedan teško, u izraelskom napadu na grad Farun na jugu Libana, saopštilo je danas libansko ministarstvo zdravlja.

U saopštenju se navodi da su izraelske snage gađale tim libanske civilne odbrane dok je reagovao na požare koje su nedavno izazvali izraelski vazdušni udari, preneo je Rojters.

Libanska strana je napad osudila kao jasan udar na libijske zvaničnike, navodeći da je reč o drugom napadu na tim za hitne slučajeve za manje od 12 sati.

19.20 Dva komandanta bataljona Islamski džihad ubijena u izraelskom vazdušnom napadu u Gazi

Dva komandanta palestinskog bataljona Islamski džihad ubijena su u izraelskom vazdušnom napadu na Pojas Gaze, saopštavaju Izraelske odbrambene snage (IDF) i izraelska obaveštajna agencija Šin Bet.

Napad izveden u četvrtak bio je usmeren na komandnu prostoriju koja se nalazila u okviru humanitarne zone koju je odredio Izrael u Deir al-Balahu u centralnoj Gazi, navela je izraelska vojska, preneo je Tajms of Izrael.

Nekoliko terorističkih operativaca je ubijeno u napadu, uključujući Abdulaha Hataba, komandanta bataljona Južni Deir al-Balah PIJ-a i Hatema Abu al-Džidijana, komandanta bataljona Istočni Deir al-Balah, saopštili su IDF i Šin Bet.

18.23 Šefovi CIA i MI6 razgovarali u Londonu o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns i šef britanske obaveštajne službe MI6 Ričard Mur razgovarali su danas u Londonu o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Berns je rekao da se nada da će u narednim danima imati "detaljniji" predlog za oslobađanje talaca koje drži Hamas i prekidu vatre u Pojasu Gaze koji će se izneti pred Izrael i palestinsku militantnu grupu, ali je naglasio da će uspeh zavisiti od "političke volje" dve strane, preneo je CNN.

17.35 Erdogan: Islamske zemlje treba da formiraju savez protiv Izraela

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da islamske zemlje treba da formiraju savez protiv, kako je rekao, "rastuće pretnje ekspanzionizma" iz Izraela.

On je to izjavio nakon što su palestinski i turski zvaničnici saopštili da su izraelski vojnici ubili ženu američko-turske nacionalnosti koja je juče učestvovala u protestu protiv širenja naselja na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, preneo je Rojters.

"Jedini korak koji će zaustaviti izraelsku aroganciju, izraelski banditizam i izraelski državni terorizam je savez islamskih zemalja", rekao je Erdogan na događaju koju su organizovala udruženja islamskih škola u blizini Istanbula.

14.45 Izrael: Palestinac namerno udario u policijsko vozilo na Zapadnoj obali

Izraelske snage uhapsile su palestinskog vozača nakon sudara sa policijskim automobilom na okupiranoj Zapadnoj obali, a izraelske vlasti tvrde da se radi o namernom napadu. ''Palestinsko vozilo ubrzalo je prema policijskom automobilu i sudarilo se s njim, nije bilo žrtava“, navodi IDF. Vlasti su saopštile da su "teroristu" uhapsile snage IDF-a i predale ga snagama bezbednosti na dalju istragu. Sudar se dogodio na benzinskoj pumpi u naselju Eli, gde su se prethodno događali napadi na izraelske snage, prenosi Tajms of Izrael.

08.00 Izrael i Hezbolah razmenili vatru, pogođene zgrade u južnom Libanu i Galileji 

Izraelski borbeni avioni pogodili su zgradu u gradu Matmura, u južnom Libanu, nakon što je tamo primećena grupa operativaca Hezbolaha, saopštio je IDF. Istovremeno, nekoliko raketa je lansirano iz Libana u pravcu Gornje Galileje, u Izraelu, a u napadu na grad Metula je pogođena jedna zgrada, navodi vojska.

Libanska militantna grupa Hezbolah preuzela je odgovornost za taj napad. IDF je dodao da vatrogasci rade na gašenju požara u kući koja je pogođena i na drugim mestima udara u toj oblasti. U napadima nije bilo povređenih, piše Tajms of Izrael.

07.30 Berbok pozvala Izrael da okonča izgradnju ilegalnih naselja na Zapadnoj obali

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozvala je izraelsku vladu da okonča izgradnju ilegalnih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i preduzme korake da zaustavi nasilje doseljenika nad Palestincima na toj teritoriji.

''Po mom mišljenju, izraelska vlada bi takođe mogla da povrati izgubljeno poverenje na međunarodnom planu zaustavljanjem tekućih projekata naselja", rekla je ona nakon sastanka sa izraelskim kolegom Izraelom Kacom u Tel Avivu.

07.00 Blinken: Izrael i Hamas da se izjasne o nerešenim pitanjima radi sklapanja sporazuma 

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je neophodno da se Izrael i Hamas izjasne o preostalim nerešenim pitanjima, uključujući i prisustvo izraelske vojske u Filadelfijskom koridoru, kako bi došlo do sklapanja sporazuma o primirju.

''Na osnovu onoga što sam video, postoji saglasnost oko 90 odsto stvari, ali postoji i nekoliko kritičnih pitanja koja su preostala'', rekao je Blinken u četvrtak novinarima na Haitiju.

Blinken je napomenuo da takođe postoje nerešena pitanja o načinu razmene palestinskih zatvorenika i izraelskih talaca, prenosi "Reuters".

"Očekujem da ćemo u narednim danima podeliti sa Izraelom, a oni (Katar i Egipat) će podeliti sa Hamasom naša razmišljanja o tome kako tačno da rešimo preostala nerešena pitanja", rekao je Blinken, misleći na SAD i posrednike Katar i Egipat.

On je dodao da i dalje postoji šansa da dođe do normalizacije odnosa između Izraela i Saudijske Arabije ukoliko se postigne primirje u palestinskoj enklavi. 

Komentari (0)

Svet