Fokus

Švajcarska otvorila ambasadu u Iraku posle 33 godine

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2024

-

20:09

Švajcarska otvorila ambasadu u Iraku posle 33 godine
Švajcarska otvorila ambasadu u Iraku posle 33 godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Švajcarska je danas ponovo otvorila ambasadu u Bagdadu prvi put od 1991. godine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske i kao glavni razlog navelo poboljšanu bezbednosnu situaciju.

"Sa svojim energetskim resursima, Irak nudi zanimljive dugoročne mogućnosti izvoza i ulaganja za švajcarske kompanije", navodi se u saopštenju i dodaje da je saradnja u oblasti migracija još jedan od prioriteta za Švajcarsku.

Ambasada u Bagdadu je prvenstveno odgovorna za političke i diplomatske poslove, dok će ambasada u jordanskoj prestonici Aman i dalje biti nadležna za konzularna pitanja i izdavanje viza, dodaje se u saopštenju, prenosi Svis info.

Švajcarska ambasada u Iraku zatvorena je 1991. godine zbog Zalivskog rata i iračke invazije na Kuvajt. 

Nakon što je vojna koalicija predvođena SAD zbacila tadašnjeg predsednika Sadama Huseina 2003. godine, u zemlji su godinama vladali uslovi nalik građanskom ratu.

Teroristička milicija Islamske države preuzela je kontrolu nad Mosulom, drugim po veličini gradom u Iraku, 2014. godine, a vladine trupe su ga ponovo zauzele tek 2017. godine, navodi švajcarski portal.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet