Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu kaže da je sramno što je Britanija obustavila deo izvoza oružja u Izrael

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

03/09/2024

-

07:43

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu kaže da je sramno što je Britanija obustavila deo izvoza oružja u Izrael
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu kaže da je sramno što je Britanija obustavila deo izvoza oružja u Izrael - Copyright Tanjug AP/Majdi Mohammed, Nasser Nasser, Tsafrir Abayov

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da je razgovarao sa porodicama šestoro ubijenih talaca u Gazi, kao i da je tražio njihovoj oproštaj. Netanjahu je istakao da Izrael ima četiri ratna cilja – da uništi Hamas, vrati taoce, osigura da Gaza više ne predstavlja pretnju i bezbedno vrati stanovnike severne granice. Prema njegovim rečima, Izrael "mora da ima kontrolu" nad Filadelfijskim koridorom – duž granice Gaze i Egipta. U međuvremenu su nastavljeni masovni protesti širom Izraela, nakon što je izraelska vojska u subotu pronašla tela šestoro talaca koje je Hamas držao u Pojasu Gaze. Sud u Tel Avivu naredio je, takođe, obustavu generalnog štrajka radnika u zemlji. 

Ključni događaji:

  • Netanjahu traži oproštaj od porodica ubijenih talaca
  • Britanija ukida 30 dozvola za izvoz oružja Izraelu
  • Bajden: Netanjahu ne čini dovoljno za sporazum o oslobađanju talaca
  • Demonstranti ispred kuće Netanjahua u Jerusalimu, 10 uhapšenih
  • Na protestima učestvovalo oko 500.000 ljudi

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.15 Ganc: Netanjahu je lagao javnost, neće vratiti taoce kući

Lider stranke Nacionalno jedinstvo Beni Ganc optužio je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da je tokom rata ometao sklapanje sporazuma o taocima i da je brinuo prvenstveno o svom političkom opstanku.

Ganc je naveo da je Netanjahu lagao javnost kada je u ponedeljak izjavio da bi održavanje vojnog prisustva u tzv. Filadelfijskom koridoru trebalo da bude adut u postizanju sporazuma o taocima sa Hamasom.

"On neće vratiti taoce kući, neće istinski zaštititi južni izlaz, neće vratiti stanovnike severa u njihove domove, neće sprečiti Iran da dobije nuklearno oružje", istakao je Ganc, prenosi Times of Izrael. 

 

20.40 Bela kuća: Ubistva talaca u Gazi pokazuju da hitno mora doći do dogovora

Ubistvo šestoro talaca koje je Hamas držao u zarobljeništvu u Pojasu Gaze, a čija su tela pripadnici izraelske  vojske izvukle tokom vikenda, naglašava koliko je hitno da se postigne sporazum o prekidu vatre u enklavi i oslobađanju preostalih zarobljenih, saopšteno je danas iz američke Bele kuće.

''Ono što se dogodilo tokom vikenda jasno pokazuje koliko je važno da se ovo uradi što je pre moguće'', rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, dodajući da je za smrt talaca odgovoran Hamas, prenosi Rojters.

16.16 Boris Džonson kritikovao birtansku vladu za obustavu slanja oružja Izraelu

Britanski premijer Boris Džonson optužio je danas novu britansku laburističku vladu da je "napustila" izrael, nakon što je Britanija obustavila prodaju nekih komponenti oružja koje izraelska vojska upotrebaljava u Pojasu Gaze.

"Hamas još drži mnoge nevine jevrejske taoce dok Izrael pokušava da spreči da se ponovi masakr od sedmog oktobra. Zašto (Ministar spoljnih poslova Velike Britanije) Dejvid Lami i (Prmijer Kir) Starmer napuštaju Izrael, da li žele da Hamas pobedi?", napisao je Džonson na svom nalogu na mreži "X".

Kako prenosi "Politico", Džonson je dugogodišnji saradnik Izraela, koji je svako razmatranje da se prekine isporuka oružja Izraelu nazivao "ludim'' i ''sramnim''.

Lemi je u ponedeljak saopštio da će Velika Britanija da suspenduje 30 od ukupno 350 izvoznih licenci za oružje namenjeno Izraelu, nakon što je vlada saopštila da je otkrila da postoji "jasan rizik" da britansko oružje bude korišćeno u ozbiljnim kršenjima međunarodnog prava vezanim za tretman palestinskih zatvorenika i isporuke pomoći Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu takođe je kritikovao takvu odluku, rekavši da "ta odluka neće promeniti odlučnost Izraela da porazi Hamas, genocidnu terorističku organizaciju koja je, kako je rekao, divljački ubila 1.200 ljudi 7. oktobra prošle godine".

Izraelski premijer je dodao da će ova pogrešna britanska odluka samo ohrabriti Hamas.
"Bez ili sa britanskim oružjem, Izrael će pobediti u ovom ratu i osigurati našu zajedničku budućnost", poručio je on.

15.58 Netanjahu kaže da je sramno što je Britanija obustavila deo izvoza oružja u Izrael

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je britanska vlada donela "sramnu odluku" da suspenduje deo izvoznih licenci za oružje namenjeno Izraelu.

Šef britanske diplomatije Dejvid Lami juče je objavio da će Velika Britanija da suspenduje 30 od ukupno 350 izvoznih licenci za oružje namenjeno Izraelu.

Ova odluka je doneta nakon što je nova laburistička vlada saopštila da je otkrila da postoji "jasan rizik" da britansko oružje bude korišćeno u ozbiljnim kršenjima međunarodnog prava vezanim za tretman palestinskih zatvorenika i isporuke pomoći Gazi.

11.56 Komandant kopnenih snaga IDF general Tamir Jadai podneo ostavku iz ličnih razloga

Komandant Kopnenih snaga izraelske vojske (IDF), general-major Tamir Jadai, podneo je ostavku iz ličnih razloga, saopštila je danas izraelska vojska.

U saopštenju se podseća da je general Jadai bio na čelu kopnenih snaga izraelske vojske poslednje tri godine, prenosi "Times of Israel".

Načelnik generalštaba IDF-a, general-potpukovnik Herci Halevi i izraelski ministar odbrane Joav Galant prihvatili su Jadaijevu ostavku, saopšteno je iz IDF uz napomenu da će ostavka stupiti na snagu u narednim nedeljama, nakon što se pronađe njegov naslednik, iako još uvek nije jasno ko će ga zameniti na dužnosti komandanta izraelskih kopnenih snaga.

"Jadai će se sada povući, ali kasnije će se kandidovati za važne pozicije u izraelskoj vojsci", dodaje se u saopštenju IDF.

Tanjug/AP

 

10.23 IDF: Likvidiran komandant Hamasove brigade Nugba i njegovih sedam saboraca

Izraelska vojska i obaveštajna agencija Šin Bet saopštili su danas da je u izraelskom vazdušnom napadu likvidiran Ahmad Favzi Muhamad Vadija, komandant Hamasove brigade Nukba i njegovih sedam saboraca.

U saopštenju se podseća da je Ahmad Favzi Muhamad Vadija na paraglajderu predvodio napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra 2023. godine, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelski dnevnik navodi da je Vadija posebno bio poznat kao terorista koji je pio sok u porodičnoj kući Gila Tasa koji je ubijen pred svojom decom.

IDF navodi da je u vazdušnom napadu ubijeno još sedam pripadnika Hamasvog bataljona Daraj Tufah od kojih je jedan bio uključen u nabavke bombi koje je ta palestinska militantna grupa koristila za probijanje sigurnosne barijere u Gazi 7. oktobra 2023. godine.

Izraelski vazdušni udar se dogodio ispred jedne bolnice, a vojska je izjavila da su preduzete mere kako bi se smanjila šteta za civile.

Hamas

 

09.23 Saudijska kompanija Bahri saopštila da njen tanker nije bio meta napada Huta

Saudijska brodska kompanija Bahri saopštila je danas da njen tanker Amdžad nije bio meta napada u Crvenom moru i potvrdila da taj brod nije pretrpeo nikakvu štetu u incidentu u kojem je meta bio drugi tanker koji je plovio u blizini.

Američka Centralna vojna komanda je saopštila da su "jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, u ponedeljak napali u Crvenom moru dva tankera sa sirovom naftom - saudijski Amdžad i panamski Blu Lagun1 - lansirajući dva balistička projektila i bespilotnu letelicu koji su pogodili oba broda", prenosi "Reuters".

"Nekoliko puta potvrđujemo da tanker Amdžad nije bio meta i da nije pretrpeo nikakve oštećenja. Brod je i dalje potpuno operativan i kreće se prema planiranoj destinaciji bez zastoja. Kompanija Bahri je odmah obavestila sve relevantne instance i ostaje u stalnoj komunikaciji sa posadom pažljivo prateći situaciju", navodi se u saopštenju kompanije Bahri, koja je vlasnik broda Amdžad.

Huti su kasno u ponedeljak preuzeli odgovornost za napad na tanker Blu Lagun1 koristeći više raketa i dronova, ali nisu spomenuli saudijski tanker.

Prema saopštenju američke vojske, oba broda su bila natovarena sirovom naftom, pri čemu je Amdžad prevozio oko dva miliona barela nafte.

Američka Centralna vojna komanda opisala je napade kao "neprikladne terorističke akte koje su počinili Huti".

Tanjug/Cavit Ege Tulca via AP

 

08.58 Pogledajte prilog Euronews Srbija o najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku: 

Euronews Srbija

07.49 Pitanje talaca u Gazi sutra prvi put pred Savetom bezbednosti UN

Izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Dani Danon, izjavio je danas da će Savet bezbednosti UN sutra održati sastanak na njegov hitan zahtev radi zvanične rasprave o pitanju talaca koje drži palestinska militantna grupa Hamas u Pojasu Gaze.

Danon je u objavi na svom X nalogu naveo da će to biti prva takva rasprava od napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra 2023. godine, prenosi Tajms of Izrael.

"Tužno je što je Savetu bezbednosti bilo potrebno 11 meseci da ovo uradi i to tek nakon što su Hamasovi teroristi hladnokrvno ubili šest talaca", rekao je Danon i zahvalio predstavnicima SAD, Velike Britanije i Francuske koji su podržali njegov zahtev da SB UN zaseda o ovom pitanju.

Prema rečima izraelskog ambasadora u UN "Savet bezbednosti mora osuditi ovu nacističku terorističku grupu i zahtevati odmah oslobađanje svih talaca".

Tanjug/AP/Yuki Iwamura

 

07.42 U Gazi protiv dečje paralize vakcinisano 158.992 dece

Medicinski timovi vakcinisali su u Gazi 158.992 dece protiv dečje paralize nakon dva dana složene kampanje vakcinacije u tom području, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja palestinske enklave. Cilj kampanje koja će trajati šest dana je da se vakciniše oko 640.000 palestinske dece, a ona je usledila nakon što je ovog meseca u Gazi otkriven prvi slučaj poliomijelitisa posle 25 godina, prenela je Al Džazira.

06.55 Bajden: Lideri Hamasa će platiti za zločine

Predsednik SAD Džozef Bajen, posle sastanka sa američkim timom za pregovore o taocima, izjavio je da su skrhani i ogorčeni zbog smrti američko-izraelskog državljanina, kao i još petoro talaca koje je ubio Hamas.

"Ne budite zabune, lideri Hamasa će platiti za ove zločine. Razgovarali smo, takođe, o narednim koracima u tekućim naporima da se osigura oslobađanje talaca i njihovo vraćanje kućama", napisao je Bajden na mreži Iks.

06.40 Na protestima učestvovalo oko 500.000 ljudi

Ogromni protesti u Izraelu, nakon smrti šest talaca u Gazi, prouzrokovani su neuspehom zemlje da obezbedi sporazum o prekidu vatre koji bi oslobodio izraelske zarobljenike, prenosi Rojters.

Izraelski mediji procenjuju da ima do 500.000 ljudi u Jerusalimu, Tel Avivu i drugim gradovima, koji zahtevaju od premijera Benjamina Netanjahua da učini više da vrati kući preostalog 101 taoca, od kojih je oko trećine, prema proceni izraelskih zvaničnika, umrlo.

Benjamin Netanjahu zabrinut je zbog masovnih antivladinih protesta u zemlji do kojih je došlo zbog neuspelih pregovora o oslobađanju talaca koje je držao Hamas i o prekidu vatre, preneo je Tajms ov Izrael, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Na protestu u Tel Avivu izbio je sukob između policije i demonstranata, na koje su pripadnici snaga bezbednosti bacili šok-bombe, nakon što su demonstranti blokirali auto-put Alajon.

Tanjug/AP/Ariel Schalit

 

06.31 Izrael razočaran odlukom Britanije da obustavi deo izvoza oružja

Izraelski zvaničnici danas su saopštili da je odluka Velike Britanije da obustavi deo izvoza oružja Izraelu razočaravajuća i šalje problematičnu poruku palestinskoj militantnoj grupi Hamas.

Šef izraelske diplomatije Izrael Kac izjavio je da je njegova zemlja "razočarana serijom odluka" koje je donela engleska vlada nakon objave da je suspendovano 30 izvoznih licenci za oružje namenjeno Izraelu, preneo je Reuters.

On je dodao da taj potez šalje veoma problematičnu odluku Hamasu i njegovim zaštitnicima u Iranu.

profimedia

 

06.24 Britanija ukida 30 dozvola za izvoz oružja Izraelu

Velika Britanija će odmah suspendovati 30 od 350 dozvola za izvoz oružja u Izrael, izjavio je britanskih ministar spoljnih poslova Dejvid Lami.

Prema njegovim rečima, izvoz tog oružja moglo bi da se koristi za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

"Ovo nije potpuna zabrana na izvoz oružja u Izrael. Velika Britanija nastavlja da podržava pravo Izraela na samoodbranu u skladu sa međunarodnim pravom", rekao je Lami.

Suspendovane dozvole obuhvatale su izvoz delova za vojne avione, uključujući borbene avione, helikoptere i dronove.

06.11 Netanijahu ne veruje u izjavu Bajdena da ne čini dovoljno za postizanje prekida vatre

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da ne veruje da je predsednik SAD Džozef Bajden zaista rekao da Netanijahu ne čini dovoljno da obezbedi sporazum o prekidu vatre s Hamasom.

Netanijahu je rekao da Izrael mora da ima kontrolu nad Filadelfijskim koridorom duž granice između Pojasa Gaze i Egipta, preneo je Guardian.

Kako je ranije javljeno, američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da ne veruje da izraelski premijer čini dovoljno da postigne sporazum o razmeni zarobljenika i talaca sa Hamasom.

Komentari (0)

Svet