Fokus

Građani Kazahstana u oktobru izlaze na referendum o izgradnji nuklearke

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2024

-

13:22

Građani Kazahstana u oktobru izlaze na referendum o izgradnji nuklearke
Građani Kazahstana u oktobru izlaze na referendum o izgradnji nuklearke - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nacionalni referendum o izgradnji nuklearne elektrane u Kazahstanu biće održan 6. oktobra, izjavio je danas predsednik te zemlje Kasim-Žomart Tokajev i potvrdio da će danas biti potpisan ukaz o tome.

Kako je saopšteno iz kabineta, javnost u Kazahstanu zahteva referendum o izgradnji nuklearne elektrane, prenosi agencija Interfaks.

Navedeno je da stručnjaci za nuklearnu industriju i stanovništvo uglavnom podržavaju izgradnju nuklearne elektrane, ali se jedan broj javnih ličnosti i ekoloških aktivista protivi tome.

Na osnovu rezultata prethodno sprovedenih studija, područje sela Ulken u Almatinskoj oblasti, izabrano je kao najpoželjnije područje za izgradnju nuklearne elektrane, a za hlađenje stanice koristiće se voda iz jezera Balhaš.

Neki stručnjaci se zalažu za izgradnju stanica sa malim reaktorima, jer, po njihovom mišljenju, neće biti dovoljno vode za nuklearnu elektranu sa reaktorom velike snage ako jezero Balhaš počne da se prazni. Trenutno Kazahstan razmatra tehnologije reaktora velike snage od četiri dobavljača i to iz Francuske, Kine, Rusije i Južne Koreje.

Planirano je da projekat izgradnje nuklearne elektrane u Kazahstanu realizuje međunarodna grupa investitora.

Ministarstvo energetike Kazahstana je potvrdilo da izgradnja NE može da potraje i do 10 godina, a cena jednog agregata je u proseku oko 5 milijardi dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet