Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Velika Britanija suspendovala izvoz oružja u Izrael koje bi moglo da se koristi u Gazi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

02/09/2024

-

08:46

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Velika Britanija suspendovala izvoz oružja u Izrael koje bi moglo da se koristi u Gazi
Izraelska vojska - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ožalošćeni i ljuti Izraelci izašli su u nedelju na ulice nakon što je još šest talaca pronađeno mrtvo u Gazi tražeći da premijer Benjamin Netanjahu dogovori prekid vatre sa Hamasom kako bi preostale zarobljenike vratio kući. Najveći izraelski sindikat, Histadrut, sazvao je generalni štrajk za ponedeljak kako bi izvršio pritisak na vladu — prvi od napada na Hamas 7. oktobra koji je započeo rat.

Ključni događaji:

  • Tela šest talaca pronađena u tunelu
  • Izraelski nacionalni sindikat najavljuje jednodnevni štrajk
  • Netanjahu se izvinio porodici ubijenog taoca jer nije obezbedio njegovo oslobađanje
  • Hamas poziva Palestince da se mobilišu protiv Izraela
  • Protest ispred Kneseta, okupljeno zahtevaju hitan dogovor o primirju i taocima

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.00 Netanijahu ne veruje u izjavu Bajdena da ne čini dovoljno za postizanje prekida vatre

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da ne veruje da je predsednik SAD Džozef Bajden zaista rekao da Netanijahu ne čini dovoljno da obezbedi sporazum o prekidu vatre s Hamasom.

Netanijahu je rekao da Izrael mora da ima kontrolu nad Filadelfijskim koridorom duž granice između Pojasa Gaze i Egipta, preneo je Gardijan. Kako je ranije javljeno, američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da ne veruje da izraelski premijer čini dovoljno da postigne sporazum o razmeni zarobljenika i talaca sa Hamasom.

 

19.26 Izrael razočaran odlukom Velike Britanije

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da je odluka Britanije da suspenduje 30 dozvola za izvoz oružja u Izrael razočaravajuća, kao i da šalje "problematičnu" poruku Hamasu i iranskim grupama koje ga podržavaju.

Kac je izjavio je da je njegova zemlja “razočarana serijom odluka” koje je donela engleska vlada nakon objave da je suspendovano 30 izvoznih licenci za oružje namenjeno Izraelu, preneo je Rojters. On je dodao da taj potez šalje veoma problematičnu odluku Hamasu i njegovim zaštitnicima u Iranu.

“Duboko smo obeshrabreni saznanjem o sankcijama koje je uvela engleska vlada na izvozne licence za sektor izraelske odbrane”, naveo je izraelski ministar odbrane Joav Galant na platformi X.

19.14 Velika Britanija suspendovala izvoz oružja u Izrael

Velika Britanija je odlučila da odmah suspenduje 30 dozvola za izvoz oružja u Izrael nakon što je revizija nove laburističke vlade otkrila "jasan rizik" da bi se oružje moglo koristiti uz ozbiljno kršenje humanitarnog prava koji se odnosi na tretman palestinskih zatočenika i snabdevanje pomoć Gazi.

Suspenzija se odnosi na komponente za vojne avione, uključujući borbene avione, helikoptere i dronove, prenosi "Guardian".

"Ovo nije potpuna zabrana na izvoz oružja u Izrael. Velika Britanija nastavlja da podržava pravo Izraela na samoodbranu u skladu sa međunarodnim pravom", rekao je britanskih ministar spoljnih poslova Dejvid Lami.

Forin ofis je saopštio da je dvomesečna revizija izazvala zabrinutost zbog načina na koji se Izrael ponašao u sukobu u Gazi.

14.10 Izraelski sud: Generalni štrajk da se obustavi do 14.30

Radni sud u Izraelu doneo je danas odluku da generalni štrajk u toj zemlji mora da se obustavi do 14.30 sati, odnosno tri i po sata ranije nego što je radnički sindikat to planirao, prenosi Tajms of Izrael. AP navodi da je svojom odlukom o okončanju štrajka zbog krize povezane sa taocima u Gazi i ocenom da je štrajk politički motivisan, sud stao na stranu izraelske vlade.

Najveći radnički sindikat u Izraelu pozvao je na štrajk u znak protesta zbog toga što vlada nije uspela da oslobodi taoce iz zarobljeništva u Gazi, podseća američka agencija.

09.58 Dve rakete jemenskih Huta pogodile tanker Plava laguna 1 u Crvenom moru

emenski pobunjenici, militantna pro-iranska grupa Huti, pogodili su danas tanker Plava laguna 1 koji je plovio u Crvenom moru pod panamskom zastavom, a u vlasništvu je kompanije iz Grčke, saopštila je regularna vlada Jemena. Današnji napad je najnoviji u nizu napada Huta pokrenutih zbog rata Izraela i Hamasa koji su izazvali poremećaj na trgovačkim plovnim rutama kojima se svake godine preveze roba u vrednosti od više stotina milijardi dolara, prenosi AP.

08.46 SAD rade na konačnoj "uzmi ili ostavi" verziji mirovnog dogovora Izraela i Hamasa

Sjedinjene Američke Države, zajedno sa Egiptom i Katarom posreduju u postizanju konačnog "uzmi ili ostavi" dogovora između Izarela i Hamasa koji će biti predstavljen sukobljenim stranama u narednim nedeljama, preneli su danas američki mediji.

Vašington Post prenosi ocenu jednog neimenovanog visokog zvaničnika američke adminstracije da bi, ukoliko obe strane ne prihvate ovaj pokušaj da se postigne dogovor, to moglo da znači da je okončan pregovorački proces koji predvode SAD.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

Zvaničnici administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena rekli su da trenutno nije jasno da li će najnovije otkriće beživotnih tela šest talaca učiniti verovatnijim ili manje verovatnim da Izrael i Hamas postignu dogovor u narednim nedeljama.

"Ne možete stalno pregovarati o ovome. Ovaj proces mora da bude okončan u nekom trenutku", rekao je neimenovani visoki američki zvaničnik, dodajući da su Sjedinjene Američke Države, Egipat i Katar radili na finalnom predlogu pre nego što su pronađena tela šest ubijenih talaca u tunelu ispod grada Rafe na jugu Pojasa Gaze.

06.55 Izraelski nacionalni sindikat najavljuje jednodnevni štrajk

Šef izraelskog sindikata Histadrut pozvao je u ponedeljak na generalni štrajk kako bi izvršio pritisak na vladu da postigne dogovor o vraćanju izraelskih talaca u Gazi koje još uvek drži Hamas .

Arnon Bar David pozvao je sve civilne radnike da se pridruže štrajku i rekao da će aerodrom Ben Gurion  biti zatvoren od osam ujutru. 

06.41 Netanjahu se izvinio porodici ubijenog taoca jer nije obezbedio njegovo oslobađanje

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarao je sa roditeljima Aleksandra Lobanova, jednog od šest talaca čija su tela izvučena iz Pojasa Gaze.

"Želim da vam kažem koliko mi je žao i molim za oproštaj što nisam uspeo da dovedem Sašu živog kući",  rekao je Netanjahu Oksani i Gregoriju Lobanovu, navodi se u saopštenju njegovog kabineta, prenosi Times of Israel.

Tokom razgovora, Netanjahu je napomenuo da se njegov vojni sekretar Roman Gofman jutros vratio iz posete Moskvi gde je radio na obezbeđivanju dogovora o oslobađanju talaca, među kojima je bio i Lobanov, navodi se u saopštenju.

Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

 

06.30 Hamas poziva Palestince da se mobilišu protiv Izraela

Palestinski militantni pokret Hamas pozvao je Palestince da se "mobilišu" i napadnu Izraelce.

"Pozivamo sve gradove, sela i logore da zapale vatru protiv okupacije i da svim sredstvima blokiraju puteve naseljenika. Pozivamo sve koji imaju oružje da upere svoje metke u grudi okupatora, koji i dalje čine masakre nad našim nepokolebljivim narodom u Pojasu Gaze", navodi se u saopštenju Hamasa, prenosi Džeruzalem post.

06.19 Protest ispred Kneseta, okupljeno zahtevaju hitan dogovor o primirju i taocima

Na hiljade ljudi okupilo se na protestu ispred Kneseta tokom hitnog sastanka kabineta za bezbednost tražeći hitan dogovor o oslobađanju talaca.

Mnogi demonstranti duvaju u pištaljke i trube kako bi ometali skup.

Pola sata nakon skupa, gomila minutom ćutanja odaje počast taocima čija su tela izvučena iz Gaze tokom noći.

"Ovo je bio poslednji minut ćutanja koji ćete imati", viče jedan od organizatora u megafonu dok nastavlja da čita imena ministara.

"Nećemo dati ovom bezbednosnom kabinetu trenutak tišine dok svi taoci ne budu oslobođeni", istakli su na protestu.

Tanjug/AP/Ariel Schalit

 

06.10 Tela šest talaca pronađena u tunelu

Izraelska vojska je saopštila da su tela šest talaca pronađena u tunelu u južnom delu Pojasa Gaze, među kojima su bili i državljani SAD-a, Rusije i Izraela.

Oni su bili među 251 osobom otetom tokom napada 7. oktobra, od kojih 97 još uvek ostaje u zatočeništvu u Gazi, uključujući 33 za koje izraelska vojska tvrdi da su mrtvi.

Komentari (0)

Svet