Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU IDF: Vojska izvela raketni napad na mete Hezbolaha na jugu Libana

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

30/08/2024

-

09:51

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU IDF: Vojska izvela raketni napad na mete Hezbolaha na jugu Libana
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU IDF: Vojska izvela raketni napad na mete Hezbolaha na jugu Libana - Copyright Tanjug/AP/Majdi Mohammed/Tsafrir Abayov/Abdel Kareem Hana/

veličina teksta

Aa Aa

Izraelske odbrambene snage (IDF) ubile su pet palestinskih boraca koji su se krili u džamiji u gradu Tulkarem na Zapadnoj obali. U akciji je ubijen i Mohamed Džaber, poznat kao Abu Šudža, komandant militantne grupe Islamski džihad. IDF je saopštila da je jedan od ubijenih učestvovao u pucnjavi na izraelskog civila u junu, dok je četvoricu koja su se navodno sakrila u džamiji opisala kao "teroriste". U međuvremenu, Izraelska vojska i palestinska militantna grupa Hamas pristali su na tri odvojene trodnevne pauze u borbama u različitim delovima Pojasa Gaze, kako bi se omogućilo vakcinisanje oko 640.000 dece protiv dečije paralize.

 

Ključni događaji

  • SZO: Izrael i Hamas pristali na tri pauze radi vakcinacije dece u Gazi
  • Izrael: Ubijeno pet palestinskih boraca u džamiji u Tulkaremu na Zapadnoj obali
  • Izraelski ministar odbrane Joav Galant predložio proširenje ratnih ciljeva
  • Rođaci talaca tokom protesta pokušali da se probiju u Gazu
  • Fajon na ministarskom sastanku EU pozvala na sankcije Izraelu

     Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

             Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

20.53 Fajon i Fidan: Slovenija i Turska nastaviće da rade na okončanju rata u Gazi

Ministri spoljnih poslova Slovenije i Turske Tanja Fajon i Hakan Fidan saglasili su se danas da će Turska i Slovenija nastaviti da rade na okončanju rata u Gazi i rešenju sa dve države. Fidan je danas ocenio da je Izrael doneo na Zapadnu obalu "sistematsku brutalnost". "Izrael ne samo da čini genocid u Gazi, već sada proširuje ovaj rat na Zapadnu obalu, Liban i potencijalno druge nacije koje smatra neprijateljima koje ne možemo ni znati niti predvideti", rekao je Fidan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministarkom spoljnih poslova Slovenije u Ljubljani.

18.58 IDF: Vojska izvela raketni napad na mete Hezbolaha na jugu Libana

Izraelski borbeni avioni su po drugi put danas pogodili nekoliko raketnih bacača koje koristi Hezbolah u južnom Libanu, saopštio je IDF.

Kako se navodi, pogođeni bacači su se nalazili u pograničnim mestima Marimin i Jarun u Libanu, prenosi Times of Israel.

Izraelska vojska je rano jutros saopštila da je izvela vazdušni napad na Liban, a nakon što je pogođen jedan bacač, nekoliko raketa je lansirano u pravcu Izraela.

Kao rezultat toga, oglasila su se upozorenja u Migdal Tefenu u Gornjoj Galileji, a raketa je pala na otvoreno područje.

Nema izveštaja o povređenima, a preostale rakete nisu prešle u Izrael, piše Jerusalem post.

12.06 SZO: Oko 1,2 miliona doza vakcina protiv dečije paralize isporučeno u Pojas Gaze

Oko 1,2 miliona doza vakcina protiv dečije paralize već je isporučeno u Pojas Gaze, izjavio je danas predstavnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za okupirane palestinske teritorije Rik Peperkorn.

Prema njegovim rečima, oko 400.000 dodatnih doza je na putu ka Pojasu Gaze, preneo je "Reuters".

Izraelska vojska i palestinska militantna grupa Hamas pristali su na tri odvojene trodnevne pauze u borbama u različitim delovima Pojasa Gaze, kako bi se omogućilo vakcinisanje oko 640.000 dece protiv dečije paralize, rekao je Peperkorn u četvrtak.

On je napomenuo da će kampanja vakcinacije početi u centralnom Pojasu Gaze kada počne trodnevna pauza u borbama, nakon čega će uslediti još dve trodnevne pauze na jugu i severu enklave.

Peperkorn je rekao da postoji dogovor da se humanitarna pauza u svakoj zoni produži na četvrti dan, ukoliko to bude potrebno.

SZO je 23. avgusta potvrdila da je najmanje jedna beba paralizovana virusom poliomijelitisa tipa dva, što je prvi takav slučaj na toj palestinskoj teritoriji u poslednjih 25 godina.

Humanitarna jedinica izraelske vojske (COGAT) saopštila je u sredu da će kampanja vakcinacije biti sprovedena u koordinaciji sa izraelskom vojskom "kao deo rutinskih humanitarnih pauza koje će omogućiti stanovništvu da stigne do medicinskih centara u kojima će se vakcinisati".

Tanjug/AP/Martial Trezzini/Keystone

 

11.43 Britanija duboko zabrinuta zbog vojne operacije Izraela na okupiranoj Zapadnoj obali

Britanska vlada saopštila je danas da je "duboko zabrinuta" zbog tekuće vojne operacije Izraela na okupiranoj Zapadnoj obali, i upozorila na ozbiljan rizik od nestabilnosti, kao i da postoji hitna potreba za deeskalacijom.

"Nastavljamo da pozivamo izraelske vlasti na uzdržanost, pridržavanje međunarodnog prava i suzbijanje akcija onih koji žele da podstaknu tenzije", naveo je portparol britanskog "Foreign office-a" u saopštenju.

Britanska vlada je poručila da je prepoznaje potrebu Izraela da se brani od bezbednosnih pretnji, ali i da je "duboko zabrinuta metodama koje je Izrael primenio i izveštajima o civilnim žrtvama i uništavanju civilne infrastrukture", prenosi "Reuters".

Portparol "Foreign office-a" je dodao da Velika Britanija snažno osuđuje nasilje koje sprovode izraelski naseljenici I da nikome nije u interesu širenje daljeg sukoba i nestabilnosti na okupiranoj Zapadnoj obali.

Sukobi sa izraelskim snagama na Zapadnoj obali su eskalirali od početka rata Izraela sa militantima Hamasa u Gazi pre skoro 11 meseci, navodi "Reuters".

Izraelska vojska saopštila je juče da su njene trupe ubile pet palestinskih boraca koji su se krili u džamiji u gradu Tulkarem na Zapadnoj obali, u jednom od najvećih napada na okupiranu teritoriju poslednjih meseci.

Vojska je saopštila da je jedan od pet boraca ubijenih u džamiji ,Muhamad Džaber, poznat kao "Abu Šudža", šef mreže militanata u izbegličkom kampu Nur Šams u blizini grada.

Otkako je počeo rat u Gazi, hiljade Palestinaca je uhapšeno u racijama na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu, a više od 660 boraca i civila je ubijeno, prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja.

Najmanje 30 Izraelaca je ubijeno u napadima u Jerusalimu i na Zapadnoj obali tokom tog perioda, prema izraelskim podacima.

Tanjug/AP/Ben Stansall

 

11.20 IDF: Poginuo komandant vojnog krila Hamasa u gradu Dženin na Zapadnoj obali

Komandant vojnog krila Hamasa u gradu Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali Visam Hazem poginuo je jutros zajedno sa još dvojicom operativaca u sukobima i napadima dronova, saopštili su Izraelske odbrambene snage (IDF), izraelska obaveštajna služba Šin Bet i policija.

IDF je naveo da su vojnici u toku operacije na severu Zapadne obale otkrili naoružane ljudi u automobilu u Dženinu, među kojima je bio Hazem, nakon čega su pripadnici granične policije otvorili vatru na automobil i ubili Hazema, dok su druga dvojica naoružanih napadača pobegli, a kasnije su poginuli u napadu drona, prenosi "Times of Israel".

Izraelska vojska je identifikovala dvojicu naoružanih napadača koji su poginuli u napadu drona kao Majsara Mašarka i Arafata Amera i optužila ih da su bili uključeni u napade, uključujući i na izraelske zajednice u blizini bezbednosne barijere na Zapadnoj obali.

Izraelska vojska navodi da je u automobilu pronašla puške, pištolj i drugo oružje, a da u incidentu nije bilo povređenih vojnika.

Profimedia

 

09.48 Izrael: Bezbednosni kabinet glasao da izraelske trupe ostanu u Filadelfijskom koridoru

Izraelski bezbednosni kabinet glasao je da izraelske trupe ostanu u Filadelfijskom koridoru, odnosno na 14 kilometara dugom pograničnom području između Pojasa Gaze i Egipta, u okviru sporazuma o prekidu vatre u palestinskoj enklavi i oslobađanju talaca koje drži Hamas, čime je podržao stav premijera Izraela Benjamina Netanijahua o tom pitanju, izjavio je jutros neimenovani visoki zvaničnik iz kabineta premijera.

Kabinet za bezbednost sinoć je velikom većinom glasova podržao stav Netanijahua, a mape kojima se predviđa ostanak izraelskih trupa u Filadelfijskom koridoru već su usvojile SAD, rekao je zvaničnik, očigledno misleći na predlog za prekid vatre u Pojasu Gaze koji je ranije ovog meseca iznela američka administracija, preneo je Times of Israel.

profimedia

 

Netanijahu je prošlog meseca kao novi zahtev u pregovorima sa Hamasom uvrstio ostanak izraelskih trupa u Filadelfijskom koridoru, insistirajući da je to neophodno za sprečavanje nastavka krijumčarenja oružja da bi se sprečilo oživljavanje Hamasa posle okončanja rata u Pojasu Gaze.
Na sinoćnjoj sednici bezbednosnog kabineta, osam ministara je podržalo Netanijahuov stav u vezi sa Filadelfijskim koridorom, dok je samo izraelski ministar odbrane Joav Galant glasao protiv jer smatra da će to dovesti do dodatnog odugovlačenja pregovora, pri čemu se rizikuju životi talaca.
Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir jedini je bio uzdržan prilikom glasanja.

Tokom sastanka, Netanijahu je rekao ministrima da je Hamas uspeo da izvede napad 7. oktobra na jug Izraela zbog toga što Tel Aviv nije imao kontrolu nad Filadelfijskim koridorom, rekao je izraelski zvaničnik.

Euronews TV

07.11 Haris: Mora se postići dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Potpredsednica SAD i demokratski predsednički kandidat Kamala Haris izjavila je da se mora postići dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze, istovremeno ističući pravo Izraela na odbranu, kao i da je palestinski narod pretrpeo isuviše žrtava i patnji u tom sukobu.

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

 

06.55 SZO: Izrael i Hamas pristali na tri pauze radi vakcinacije dece u Gazi

Izraelska vojska i palestinska militantna grupa Hamas pristali su na tri odvojene trodnevne pauze u borbama u različitim delovima Pojasa Gaze, kako bi se omogućilo vakcinisanje oko 640.000 dece protiv dečije paralize, rekao je juče Rik Piperkorn, visoki zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije za region. On je napomenuo da će kampanja početi u centralnom Pojasu Gaze trodnevnom pauzom u borbama, nakon čega će uslediti još dve trodnevne pauze na jugu i severu enklave Piperkorn.

06.44 Galant predložio proširenje ratnih ciljeva

Izraelski ministar odbrane Joav Galant pozvao je na proširenje ciljeva rata u Gazi na severni front, kako bi se omogućio povratak stanovništva u pograničnu regiju sa Libanom, nakon evakuacije zbog napada Hezbolaha.

''Naša misija na severnom frontu je jasna, da obezbedimo bezbedan povratak severnih zajednica u njihove domove. Da bismo postigli ovaj cilj, moramo proširiti ciljeve rata i uključiti siguran povratak severnih stanovnika Izraela u njihove domove“, rekao je Galant.

 

Tanjug AP/Maya Alleruzzo, File

 

06.35 Fajon na ministarskom sastanku EU pozvala na sankcije Izraelu

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je da će osuditi novu ofanzivu Izraela na Zapadnoj obali i pozvati na sankcije Izraelu na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU koji se održava danas u Briselu. "Situacija na Bliskom istoku je 'duboko zabrinjavajuća', posebno u svetlu humanitarne katastrofe u Gazi, rekla je ona kada je stigla na sastanak. Pozvaću na hitan privremeni prekid vatre, na (vojne) pauze, kako bismo sproveli kampanje vakcinacije za zaštitu dece od bolesti", rekla je Fajon novinarima uoči početka sastanka, prenosi STA.

Tanjug/STA/Tamino Petelinšek

 

06.22 Izrael: Ubijeno pet palestinskih boraca u džamiji u Tulkaremu na Zapadnoj obali

Izraelska vojska saopštila je da su njene trupe ubile pet palestinskih boraca koji su se krili u džamiji u gradu Tulkarem na Zapadnoj obali, u jednom od najvećih napada na okupiranu teritoriju poslednjih meseci. Vojska je saopštila da je jedan od pet boraca ubijenih u džamiji Muhamad Džaber, poznat kao "Abu Šudža", šef mreže militanata u izbegličkom kampu Nur Šams u blizini grada.

06.00 Rođaci talaca tokom protesta pokušali da se probiju u Gazu

Članovi porodica izraelskih talaca, koje drže militanti Hamasa, okupili su se u četvrtak na granici sa Gazom da dozivaju svoje rođake preko velikih zvučnika i u jednom trenutku pokušali su da se probiju u palestinsku enklavu. Uz reči molitve i, povremeno, kritike izraelskih vlasti, oni su se obraćali svojim rođacima koje je Hamas oteo prilikom napada na Izrael u oktobru, prenosi Times of Israel.

Neki rođaci talaca koji su organizovali protest u blizini granice sa Gazom probili su zaštitnu ogradu i pokušali da se upute dublje u palestinsku enklavu ka svojim najmilijima, saopštio je Forum porodica talaca i nestalih. Oni su saopštili i da su ubrzo poslušali molbe snaga bezbednosti i da su se vratili u Kibuc Nirim gde je okupljanje organizovano, prenosi Times of Israel.

Komentari (0)

Svet