Fokus

Deo lekara stažista nastavio štrajk u Indiji zbog silovanja i ubistva koleginice

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2024

-

14:03

Deo lekara stažista nastavio štrajk u Indiji zbog silovanja i ubistva koleginice
Tanjug/AP/Manish Swarup - Copyright Tanjug/AP/Manish Swarup

veličina teksta

Aa Aa

Lekari stažisti u velikom broju bolnica u Indiji nastavili su štrajk zbog silovanja i ubistva koleginice, zahtevajući da odgovorni brzo bude kažnjen, uprkos tome što je okončan 24-časovni štrajk koji je organizovalo najveće indijsko udruženje lekara.

Indijsko medicinsko udruženje, čiji je štrajk okončan rano jutros, uputilo je zahtev indijskom premijeru Narendri Modiju da interveniše kako bi se obezbedilo da žensko osoblje u zdravstvu bude zaštićeno bezbednosnim protokolima sličnim onima koji važe na aerodromima, prenosi Rojters.

Vlada je pozvala lekare da se vrate na dužnost radi lečenja sve većeg broja slučajeva denga virusa i malarije.

Indijsko medicinsko udruženje saopštilo je da većina lekara ponovo radi i najavilo novi štajk, koji bi uključivao i hitne službe, ako vlada ne preduzme odlučne korake da zaštiti lekare.

Lekari širom Indije održali su proteste i štrajkove nakon silovanja i ubistva 31-godišnje lekarke 9. avgusta u gradu Kalkuti, na istoku Indije. Ona je silovana i ubijena u prostoru medicinske poliklinike i fakulteta u Kalkuti gde je radila, a policijski volonter je uhapšen zbog sumnje da je počinio taj zločin.

Silovanje i ubistvo lekarke izazvalo je proteste lekara širom zemlje i podsetilo na grupno silovanje i ubistvo 23-godišnje studentkinje u autobusu u Nju Delhiju 2012. godine. Indija je uvela korenite promene u krivično pravosuđe od 2012. godine, uključujući i strože kazne zbog silovanja, ali aktivisti kažu da se malo toga promenilo i da nije dovoljno urađeno da bi se sprečilo nasilje nad ženama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet