Fokus

Oluja Ernesto zahvatila severoistočne Karibe, zatvorene škole u Portoriku

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2024

-

14:49

Oluja Ernesto zahvatila severoistočne Karibe, zatvorene škole u Portoriku
Oluja Ernesto zahvatila severoistočne Karibe, zatvorene škole u Portoriku - Copyright Tanjug/AP/NOAA

veličina teksta

Aa Aa

Tropska oluja Ernesto zahvatila je severoistočne Karibe, a očekuje se da će najteže biti pogođen Portoriko, gde su vlasti zatvorile škole i vladine agencije u iščekivanju nevremena.

Oluja se nalazi oko 565 kilometara istočno-jugoistočno od San Huana, a vlasti upozoravaju na obline kiše i pozivaju meštane da potraže skloništa, prenosi AP.

"Nije uragan, ali će doneti obilne kiše bez obzira na to", rekao je guverner Pedro Pjerluizi.

On je rasporedio Nacionalnu gardu u područja podložna poplavama u okviru priprema za oluju. Upozorenja na tropsku oluju su na snazi za Portoriko, Vijekes, Kulebru, američka i britanska Devičanska ostrva, Sent Kits, Nevis, Monserat, Antigvu, Barbudu, Angvilu, Gvadalupe, Sent Martin, Sent Barts i Sent Marten.

Nacionalni centar za uragane saopštio je da se predviđa da će Ernesto večeras preći preko ili blizu Portorika i američkih i britanskih Devičanskih ostrva. Zvaničnici u Portoriku upozorili su na rasprostranjene nestanke struje s obzirom na raspadnutu električnu mrežu na toj teritoriji SAD, koju ekipe još popravljaju nakon što ju je uragan Marija srušio u septembru 2017. kao oluju četvrte kategorije.

Prekidi se takođe očekuju na susednim američkim Devičanskim ostrvima, a nestanci struje su prijavljeni na Sent Tomasu i Sent Džonu u ponedeljak uoči oluje.

Ernesto je rano jutros izazvao obilne kiše na francuskom karipskom ostrvo Gvadalupe, gde su zvaničnici zatvorili nekoliko glavnih puteva i pozvali ljude da ostanu u zatvorenom prostoru. Ernesto je peta imenovana oluja u ovogodišnjoj sezoni uragana na Atlantiku, a očekuje se da će u četvrtak rano ujutru ojačati u uragan nad otvorenim vodama na putu ka Bermudskim ostrvima. Za ovu godinu predviđeno je 17 do 25 oluja sa imenom, uključujući između četiri i sedam velikih uragana kategorije tri ili više.

Komentari (0)

Svet