Fokus

Zašto je Selin Dion ljuta na Trampa: Hit iz "Titanika" zloupotrebljen na mitingu u Montani

Komentari

Autor: Euronews

12/08/2024

-

20:14

Zašto je Selin Dion ljuta na Trampa: Hit iz "Titanika" zloupotrebljen na mitingu u Montani
Selin Dion - Copyright AP/Richard Shotwell

veličina teksta

Aa Aa

Tim Selin Dion objavio je saopštenje u ime kanadske ikone u kojem se navodi da Donald Tramp nije imao pravo da koristi njenu pesmu "My heart will go on" tokom predsedničkog mitinga u Montani.

Upotreba njene pesme nagrađene Oskarom iz filma Titanik iz 1997. nije "ni na koji način" odobrena i Dion "ne podržava ovu ili bilo koju sličnu upotrebu", naveli su oni.

"Danas su menadžerski tim Selin Dion i njena izdavačka kuća, Sony Music Entertainment Canada Inc, postali svesni neovlašćenog korišćenja video snimka, snimka, muzičkog izvođenja i sličnosti Selin Dion koja peva 'My heart will go on' na predizbornom skupu Donalda Trampa/Dž.D. Vensa u Montani ni na koji način nije dozvoljena ova upotreba, a Selin Dion ne podržava ovu ili bilo koju sličnu upotrebu", navodi se u saopštenju uz pitanje: "... i stvarno, TA pesma?".

Još jednom, čini se da Tramp i njegov tim za kampanju imaju malo ili nimalo samosvesti kada je u pitanju... pa, kultura, piše "Euronews".

Nakon neovlašćenog korišćenja LGBTQ+ himne francuskog umetnika Woodkida prošle nedelje – čija ironija se mnogima nije dopala – Tramp je sada koristio pesmu koja je puštena u filmu o brodu koji tone...

Iako može izgledati malo preuranjeno da se Trampova predsednička kampanja označava kao brod koji tone, nedostatak svesti na događaju može se kategorisati kao epska tragedija.

Ovo dolazi nakon što je kanadska pevačica prošlog meseca dospela na naslovne strane sa svojim povratkom pevanju uživo kada je zatvorila ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Parizu usred njene borbe sa sindromom ukočene osobe (SPS).

Ona je na ceremoniji otvaranja otpevala pesmu Edit Pjaf "L'Himne a l'amour" – što je njen prvi koncertni nastup od kada je otkrila da pati od "retkog, progresivnog sindroma koji utiče na nervni sistem, posebno na mozak i kičmenu moždinu", prema Nacionalnom institutu za neurološke poremećaje i moždani udar.

Šinejd O'Konor, Rijana, Brus Springstin, R.E.M...

Dion je daleko od prvog umetnika koji se protivio Trampovoj (zlo)upotrebi njihovih pesama u kampanji. 

Svi od "Creedence Clearwater Revival" do Toma Petija, preko Nila Janga, Roling Stonsa i Adel, prozivali su Trampa da koristi njihove pesme bez dozvole.

Drugi slučajevi uključuju Brusa Springstina koji je 2016. prigovorio Trampu koji je koristio "Rođen u Sjedinjenim Državama" kao patriotsku himnu, a to je zapravo oštra kritika za tretman vijetnamskih veterana (o ironije još jednom); Rijana je zahtevala od Trampa da prestane da pušta "Don’t stop the music" nakon što je pesma puštena na mitingu 2018.; i R.E.M. su bili ogorčeni što su njihove pesme "Losing my religion", "Everybody hurts" i "It's the end of the world as we know it (And I Feel Fine)" korišćene na skupovima.   

Godine 2020. legat Leonarda Koena izdao je saopštenje u kojem kritikuje Trampovo neovlašćeno korišćenje Koenove "Aleluja" na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji - izričito je odbilo dozvolu za njeno korišćenje. Legat je, prilično briljantno, dodao da bi samo "realno razmotrili odobravanje Koenove pesme "You want it darker".

Ranije ove godine, legat Šinejd O'Konor tražio je od Trampa da prestane da koristi njen hit iz 1990. godine "Nothing compares 2 u" na svojim političkim skupovima, rekavši: "Celog svog života, dobro je poznato da je Šinejd O'Konnor živela po žestokom moralnom kodeksu definisanom poštenjem, ljubaznošću i pristojnošću prema svojim bližnjima. Stoga smo sa besom saznali da Donald Tramp koristi njenu kultnu izvedbu "Nothing compares 2 u" na svojim političkim skupovima".

Pravno govoreći, američki političari imaju određeno zakonsko pravo kada je u pitanju ova praksa korišćenja pesama kako žele, što dovodi umetnike koji snimaju u očaj.

Zaista, američkim političarima nije uvek potrebna dozvola umetnika, jer kampanje mogu da kupe licencne pakete od organizacija za prava muzike, što im daje legalan pristup milionima pesama za političke skupove.

Umetnici, međutim, imaju pravo da uklone svoju muziku sa te liste.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet