Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska: Lider militantnog krila Hamasa Muhamed Dejf ubijen u napadu na Kan Junis

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

01/08/2024

-

07:33

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska: Lider militantnog krila Hamasa Muhamed Dejf ubijen u napadu na Kan Junis
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska: Lider militantnog krila Hamasa Muhamed Dejf ubijen u napadu na Kan Junis - Copyright Tanjug/AP Photo/Ikram Suri

veličina teksta

Aa Aa

Sukob na Bliskom istoku traje tačno 300 dana, a strah od eskalacije u regionu pojačan je ubistvom političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Iranu. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je usled pretnji na odmazdu njegova zemlja spremna za svaki scenario. Sa druge strane, Hezbolah je potvrdio smrt Fuada Šukra, najvišeg vojnog komandanta grupe, koji je bio na meti jučerašnjeg izraelskog napada u Bejrutu.

Ključni događaji:

  • Lider Hamasa Ismail Hanije i njegov telohranitelj ubijeni u Teheranu
  • Hamnei: Osveta Izraelu za ubistvo Hanijea je dužnost Teherana
  • Netanjahu sazvao sastanak bezbednosnog kabineta nakon ubistva Hanijea
  • Palestinske vlasti: Od 7. oktobra ubijeno više od 39.445 osoba
  • Pronađeno telo komandanta Hezbolaha u Bejrutu
  • Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog ubistva Hanijea

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu:

23.27 Al Džazira odbacila tvrdnje Izraela da je ubijeni reporter bio član Hamasa

Katarska televizija Al Džazira odbacila je tvrdnje izraelske vojske da je ubijeni reporter Ismail al-Gul bio pripadnik militantne grupe Hamas.

"Al Džazira Media Netvork snažno odbacuje neosnovane navode izraelskih okupacionih snaga u pokušaju da opravdaju svoje namerno ubistvo našeg kolege", navedeno je u saopštenju.

Takođe je dodato da su izraelske snage otele Al-Gula 18. marta tokom racije na bolnicu Al-Šifa, zadržavajući ga neko vreme u pritvoru pre puštanja na slobodu, čime se "razotkriva i opovrgava njihova lažna tvrdnja o njegovoj povezanosti sa bilo kojom organizacijom".

Al Džazira je pozvala na nezavisnu međunarodnu istragu o, kako je navela, "brutalnim zločinima" koje je Izrael počinio nad njenim novinarima i osobljem od početka rata u Gazi.

22.40 Jemenski Huti obećavaju "vojni odgovor" Izraelu za ubistvo Ismaila Hanijea

Lider jemenskih pobunjenika Huta Abdul Malik koje podržava Iran obećao je "vojni odgovor" na ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu, u napadu za koji okrivljuje Izrael.

"Mora postojati vojni odgovor na ove zločine, koji su besramni i opasni", rekao je Malik u televizijskom obraćanju, prenosi Tajms of Izrael. Hanije je bio u Teheranu zbog polaganja zakletve novoizabranog iranskog predsednika Masuda Pezeškijana. Izrael nije ni potvrdio ni negirao ubistvo, ali su Iran i njegovi zastupnici u regionu obećali da će se osvetiti Izraelu.

22.10 Izvori: Vašington veruje da će Iran napasti Izrael narednih dana, jače nego u aprilu

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena veruje da će Iran napasti Izrael u narednim danima u znak osvete za ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu ranije ove nedelje, kao i da će napad biti jači od onog u aprilu, navode mediji na hebrejskom pozivajući se na visoke američke zvaničnike.

Neimenovani zvaničnici rekli su da je Vašington spreman da pomogne Izraelu da zaustavi potencijalni napad Irana i grupa koje podržava u regionu, uključujući Hezbolah u Libanu i palestinski Hamas, piše portal Vala.

Zvaničnici kažu da će odgovor verovatno biti većeg obima od onog u noći između 13. i 14 aprila jer će verovatno uključiti Hezbolah.

20.37 IDF potvrdio napad u kojem je ubijen reporter Al Džazire: Bio je član Hamasa

Izraelska vojska (IDF) potvrdila je da je juče izvela napad na Gazu u kojem je ubijen reporter katarske televizije Al Džazire Ismail al-Gul, rekavši da je on bio član Hamasovih elitnih "Nukba snaga" koje su učestvovale u napadu na Izrael, 7. oktobra.

"Pored svog učešća u masakru, Al-Gul je takođe, dao uputstva drugim terorističkim operativcima kako da snimaju i distribuiraju video-snimke napada na izraelske trupe", navodi IDF, prenosi Tajms of Izrael. IDF i izraelska bezbednosna agencija poznata kao Šin Bet čine sve napore da "eliminišu teroriste" koji su učestvovali u napadu na Izrael i nastaviće to da čine", dodato je u saopštenju.

19.02 Najmanje 10 Palestinaca poginulo u izraelskom napadu na školu u Gazi

Izraelske snage pogodile su danas školu u Šedžaji, u gradu Gazi i tom prilikom je poginulo najmanje 10 osoba, saopštile su palestinske službe za vanredne situacije.

Al Aksa, televizija militantne grupe Hamas, objavila je da je čak 15 ljudi ubijeno u napadu, koji je usledio pošto su izraelske snage nastavile da se bore protiv palestinskih boraca u različitim delovima Pojasa Gaze, preneo je Rojters.

Izraelska vojska je saopštila da je gađala borce koji su delovali u kompleksu u okviru škole za koji je navela da se koristio kao skrovište za komandante i borce Hamasa.

19.00 Savet za nacionalnu bezbednost: Izraelci da preispitaju putovanja zbog odmazde

Savet za nacionalnu bezbednost Izraela upozirio je danas građane te zemlje da bi Iran i njegovi saveznici u regionu mogli da napadnu izraelske ili jevrejske mete u inostranstvu, uključujući ambasade i sinagoge.

U saopštenju Savet ponavlja preporuku da Izraelci preispitaju odluke o svim putovanjima u inostranstvo i poziva one koji moraju da putuju u inostranstvo da ne ispoljavaju svoj jevrejski i izraelski identitet, nakon pretnji Irana, Hamasa i Hezbolaha da će se osvetiti za ubistva svojih najviših lidera ove nedelje.

Precizira se da se upozorenje ne odnosi na tranzit za letove, osim preko "neprijateljskih zemalja" Sirije, Libana, Iraka, Irana i Jemena, kao i onih sa najvišim nivoom pretnje: Libije, Alžira, Pakistana, Avganistana i Somalije.

18.02 Lavrov je pozvao sve strane da spreče eskalaciju na Bliskom istoku

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u telefonskom razgovoru sa vršiocem dužnosti iranskog ministra inostranih poslova Alijem Bagerijem Kanijem pozvao sve strane bez izuzetka koje utiču na situaciju u Pojasu Gaze i na Bliskom istoku da izbegavaju radnje koje bi mogle dovesti do dalje destabilizacije situacije.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, obe strane su izrazile osudu ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu i ukazale na „izuzetno opasne posledice ovakvih akcija“.

17.47 Bakeri: Iran razmatra metod odmazde, Izrael će zažaliti

Načelnik štaba iranskih oružanih snaga general-major Mohamed Hosein Bakeri izjavio je danas da će Izrael zažaliti zbog ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea, navodeći da se metod odmazde razmatra.

"Način na koji ćemo Osovina otpora i mi tražiti pravdu za mučeništvo Hanijea se razmatra. Moraju se preduzeti razne akcije, a cionisti će nesumnjivo požaliti zbog toga. To će se sigurno desiti", rekao je Bakeri, nakon pogrebne ceremonije koja je danas organizovana za Hanijea u Teheranu, prenosi agencija Tasnim.

17.14 Netanjahu i Bajden će razgovarati telefonom o eskalaciji tenzija na Bliskom istoku

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i predsednik SAD Džozef Bajden razgovaraće danas telefonom o eskalaciji tenzija na Bliskom istoku, javio je Aksios, pozivajući se na zvaničnika u Netanjahuovom kabinetu, preneo je Rojters. 

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

16.55 Nasralah: Rat sa Izraelom ušao u novu fazu

Generalni sekretar Hezbolaha Hasan Nasralah izjavio je danas da je rat sa Izraelom ušao u novu fazu i ponovio da ta militantna grupa nije odgovorna za raketni napad u kojem je u subotu ubijeno 12 dece na fudbalskom terenu u selu Majdal Šams naseljenom Druzima na Golanskoj visoravni. On je naveo da bi Hezbolah priznao da je napravio grešku i ubio civile.

Na sahrani ubijenog vojnog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra, Nasralah je upozorio da je Izrael prešao crvenu liniju i da može da očekuje osvetu.

"Iako su Izraelci sada srećni, prešli su crvenu liniju i sada moraju da očekuju bes i osvetu na svim frontovima koji podržavaju Gazu", poručio je Nasralah, prenosi Tajms of Izrael.

Prema njegovim rečima ubistvo Šukra ubistvo nije bio odgovor na raketni napad Majdal Šams, već čin rata. "Hezbolah plaća cenu za svoju podršku Gazi i palestinskom narodu", dodao je on.

16.46 Sedam avio-kompanija otkazuje letove za Izrael zbog rastućih tenzija sa Iranom

Sedam avio-kompanija otkazalo je letove za Izrael zbog rastućih tenzija sa Iranom, preneo je danas izraelski tv Kanal 12. Kako se navodi, avio kompanije Delta, United Airlines, Lufthansa, Austrian Airlines, Brussels Airlines i Air India otkazali su sve predstojeće letove za Izrael. Let Lufthanze iz Minhena za Tel Aviv rano jutros sleteo je u Larnaku na Kipru, a zatim se okrenuo i vratio u Nemačku, nakon što je posada odbila da leti za Izrael.

FlyDubai je otkazao neke od svojih redovnih letova, dodaje Kanal 12. Na aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu se nalazi oko 70.000 putnika, pri čemu neki pokušavaju da uhvate poslednje letove iz zemlje u slučaju više otkazivanja, a drugi žele da otkažu svoje letove iz straha da neće moći da se vrate u zemlju. Otkazivanje dolazi u trenutku kada se zemlja priprema za odgovor na atentate ranije ove nedelje na vojnog šefa Hezbolaha Fuada Šukra u Bejrutu i lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu.

16.18 Izvori: Turska blokirala saradnju između NATO i Izraela od oktobra zbog rata u Gazi

Turska je blokirala saradnju između NATO i Izraela od oktobra zbog rata u Gazi i istakla da alijansa ne treba da sarađuje sa Izraelom kao partnerom dok se sukob ne okonča, izjavili su izvori koji imaju saznanja o tome.

Govoreći pod uslovom da ne budu imenovani, izvori su naveli da je Turska stavila veto na sav angažman NATO sa Izraelom od oktobra, uključujući zajedničke sastanke i vežbe, smatrajući da izraelski "masakr" Palestinaca u Gazi predstavlja kršenje osnivačkih principa NATO, preneo je Rojters.

Izvori su rekli da Turska neće dozvoliti Izraelu da nastavi ili unapredi saradnju sa NATO dok se sukob ne okonča, jer veruje da akcije Izraela u Gazi krše međunarodno pravo i univerzalna ljudska prava.

13.58 Slovenija pozvala svoje državljane da napuste Liban i da ne putuju u Izrael i Iran

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije pozvalo je danas slovenačke državljane u Libanu da napuste zemlju, a takođe je savetovalo Slovencima da ne putuju u Izrael i Iran iz bilo kog razloga.

"Zbog ozbiljne bezbednosne situacije u Libanu slovenačkim državljanima se savetuje da napuste zemlju", saopštilo je ministarstvo na platformi X. Dodaje se da je situacija u zemlji nestabilna, da su tenzije visoke, a do eskalacije može doći brzo i bez upozorenja. 

Ministarstvo je takođe savetovalo slovenačke državljane da ne putuju u Izrael i pozvalo one koji se tamo nalaze da što pre napuste zemlju ili da postupaju sa najvećim stepenom opreza. 

12.03 Izraelska vojska: Lider militantnog krila Hamasa Muhamed Dejf ubijen u napadu na Kan Junis

Lider militantnog krila Hamasa i jedan od organizatora napada na jug Izraela 7. oktobra prošle godine, Muhamed Dejf, ubijen je u izraelskom vazdušnom napadu na Pojas Gaze 13. jula, preneo je danas Rojters.

Izraelska vojska potvrdila je da je Dejf ubijen u napadu na Kan Junis, ali iz Hamasa nije bilo potvrde o ubistvu Dejfa.

Dejf je preživeo prethodnih sedam izraelskih pokušaja ubistva, a veruje se da je iz tunela u Pojasu Gaze rukovodio operacijama Hamasa. Izvori iz Hamasa rekli su da je u jednom od ranijih pokušaja Izraela da ga ubije, Dejf izgubio oko i zadobio ozbiljne povrede u jednoj nozi.

On i još dvojica lidera Hamasa u Gazi formirali su tročlani vojni savet koji je planirao napad izveden 7. oktobra, u kojem je, prema izraelskim izveštajima, ubijeno 1.200 ljudi, a više od 250 uzeto kao taoci.

Tanjug/AP

 

08.42 Ajatolah Ali Hamnei predvodi molitvu na ceremoniji sahrane Ismaila Hanijea

U Teheranu je počela pogrebna ceremonija za ubijenog političkog lidera palestinske militantne organizacije Hamas Ismaila Hanijea, a iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei predvodi okupljene u molitvi.

Nakon molitve, okupljeni će se zaputiti na Trg slobode u iranskoj prestonici, a Hanijeovo telo će zatim biti prebačeno u Dohu gde će biti sahranjen, prenosi "Al Jazzera".

Okupljeni na ceremoniji nose postere sa Hanijeovim likom i palestinske zastave, uzvikujući ''Smrt Izraelu'', prenosi Irna. 

07.32 Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei predvodiće sahranu lidera Hamasa Hanijea

Iranski vrhovni verski vođa ajatolah Ali Hamnei predvodiće danas u Teheranu ceremoniju sahrane lidera palestinske militantne grupe Hamas Ismaila Hanijea, koji je juče ubijen u iranskom glavnom gradu, prenela je iranska državna televizija Press TV.

Hamnei je prethodno naredio direktan napad na Izrael zbog ubistva Hanijea, preneo je Rojters, poivajući se na trojicu neimenovanih iranskih zvaničnika.

Posle ceremonije sahrane u Iranu, Hanije će biti pokopan u Dohi. 

07.15 SB UN pozvao na pojačanje diplomatskih napora nakon ubistva lidera Hamasa i Hezbolaha

Savet bezbednosti UN pozvao je na pojačanje diplomatskih napora kako bi se sprečio rat šireg obima na Bliskom istoku, nakon ubistava lidera militantnih grupa Hamas i Hezbolah.

Kina, Rusija i Alžir osudili su sinoć ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, koje je iranski ambasador u UN nazvao aktom terorizma, dok su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska istakle da Iran podržava destabilizujuće aktere u regionu.

"Bojimo se da je region na ivici sveopšteg rata“, rekla je u sredu zamenica predstavnika Japana u UN Šino Micuko i pozvala međunarodnu zajednicu da spreči takav sukob.

Fu Cong, kineski ambasador u UN, rekao je da je neuspeh u postizanju primirja u Gazi odgovoran za pogoršanje tenzija, prenosi Rojters.

"Zemlje sa velikim uticajem moraju da izvrše veći pritisak i da rade energičnije da ugase plamen rata u Gazi", rekao je on.

Britanska ambasadorka u UN Barbara Vudvord pozvala je na smirenost i uzdržanost, i ponovila poziv za hitan prekid vatre u Gazi. Ona je napomenula da Izrael i Hamas moraju ponovo da se posvete mirovnom procesu koji bi rezultirao rešenjem sa dve države sa sigurnim Izraelom i suverenom palestinskom državom.

Tanjug/Zoran Colić

 

"Put do mira mora biti kroz diplomatske pregovore. Dugoročni mir neće biti obezbeđen bombama i mecima", rekla je Vudvord.

Robert Vud, zamenik američkog ambasadora u UN, pozvao je članove Saveta bezbednosti koji imaju uticaj na Iran "da pojačaju pritisak na njega da prestane s eskalacijom sukoba protiv Izraela i drugih aktera".

Iranski ambasador u UN-u Amir Said Iravani rekao je da je Teheran dosledno pokazivao maksimalnu uzdržanost, ali da zadržava pravo da odlučno odgovori. On je pozvao Savet bezbednosti da osudi Izrael i kazni ga sankcijama.

Zamenik predstavnika Izraela u UN Džonatan Miler pozvao je Savet bezbednosti da osudi Iran zbog podrške regionalnom terorizmu i poveća sankcije Teheranu.

"Odbranićemo se i odgovoriti velikom silom protiv onih koji nam nanose štetu", rekao je Miler i pozvao svet da podrži Izrael.

06.50 Protesti i u Istanbulu

Hiljade propalestinskih demonstranata protestovalo je u centru Istanbula zbog ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea. Demonstranti su juče držali postere sa Hanijeovim fotografijama i transparente na kojima je pisalo: "Mučeniče Hanije, Jerusalim je naš cilj, a tvoj put je naš put", prenosi Rojters.

Okupljeni su takođe uzvikivali "Izraele ubico, gubi se iz Palestine" i mahali turskim i palestinskim zastavama.

06.44 Protest na Zapadnoj obali nakon ubistva Hanijea

U centru Ramale održan je protest kojim se osuđuje ubistvo političkog lidera militantne grupe Hamas Ismaila Hanijea, a slične demonstracije održavane su širom Zapadne obale, javila je Al Džazira. Na protestu su se čuli pozivi na palestinsko jedinstvo i okončanje podele između Fataha i Hamasa. Demonstranti su tražili konkretne konkretne akcije i sprovođenje dogovora.

Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed, File

 

06.25 Netanjahu: Pred Izraelom su izazovni dani, spremni smo za svaki scenario

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da je Izrael "spreman na svaki scenario" i da pozdravlja odluku da se rat još uvek ne okonča.

"Od napada u Bejrutu pretnje se čuju sa svih strana. Stajaćemo ujedinjeni i odlučni protiv svake pretnje. Izazovni dani su pred nama", rekao je Netanjahu u televizijskom obraćanju iz sedišta izraelske vojske u Tel Avivu, prenosi Tajms of Izrael.

On je kazao da je Izrael već neko vreme pod pritiskom drugih zemlja da okonča rat.

"Nisam tada popustio pred tim glasovima, i ne popuštam ni sada", naglasio je on. Prema njegovim rečima, da je podlegao pritiscima, Izrael ne bi ubio vođe i borce Hamasa, uništio infrastrukturu niti zauzeo granično područje Gaze i Egipta.

06.14 Pogrebna ceremonija za Ismaila Hanijea u Teheranu

Pogrebna ceremonija za ubijenog političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea verovatno će biti održana danas u Teheranu, nakon čega će palestinski vođa biti sahranjen u Kataru, prenela je agencija "Tasnim".

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da su Hanije i njegov telohranitelj ubijeni u Teheranu, gde je lider Hamasa prisustvovao inauguraciji iranskog predsednika Masuda Pezeškijana.

06.00 Hamnei: Osveta Izraelu za ubistvo Hanijea je dužnost Teherana

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei izrazio je saučešće muslimanskim vernicima i palestinskom narodu nakon ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, saopštivši da je osveta Izraelu dužnost Teherana.

''Zločinački i teroristički cionistički režim je mučenički ubio našeg dragog gosta u našoj kući i učinio nas ožalošćenim, ali je i sebi pripremio teren za oštru kaznu", rekao je ajatolah.

Istakao je da smatra da je dužnost Irana da osveti ubistvo vođe Hamasa, budući da se ubistvo dogodilo u Teheranu, prenosi Al Džazira.

Komentari (0)

Svet