Fokus

Brazilskom stočaru naloženo da isplati 50 miliona dolara zbog uništavanja Amazona

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2024

-

12:58

Brazilskom stočaru naloženo da isplati 50 miliona dolara zbog uništavanja Amazona
AP/Eraldo Peres - Copyright AP/Eraldo Peres

veličina teksta

Aa Aa

Brazilski sud naložio je stočaru Džirsuu Krugeru da isplati više od 50 miliona dolara zbog uništavanja dela amazonske prašume i obnovi šumski ponor ugljenika.

Prošle nedelje, savezni sud u Brazilu zamrznuo je Krugerovu imovinu kako bi platio naknadu za štetu koju je prouzrokovao nezakonitom sečom šuma. Slučaj je pokrenula kancelarija državnog tužioca Brazila, koja predstavlja brazilski Institut za životnu sredinu i obnovljive prirodne resurse (Ibama). To je najveći građanski postupak pokrenut zbog klimatskih prekršaja u Brazilu do sada i početak pravnog napora da se popravi i spreči šteta amazonskoj prašumi, prenosi "Guardian".

Kruger je koristio motorne testere za seču vegetacije, podmetao vatru da očisti zemljište i na kraju sadio travu kako bi napravio pašnjak za uzgoj stoke.

Satelitski snimci su pokazali razmere štete, a Kruger je priznao krivicu.

Kancelarija državnog tužioca je tvrdila da su Krugerovi postupci oštetili klimu na dva načina, kroz spaljivanje vegetacije, stvarajući efekat staklene bašte i uklanjanje biljaka, zbog čega više nema načina da one crpe ugljen-dioksid iz atmosfere.

Sud je procenio vrednost ove štete na 65 dolara po toni, što je broj izveden iz prosečne društvene cene ugljenika koju su izračunali Američka agencija za zaštitu životne sredine i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Novac koji Kruger uplati ići će nacionalnom fondu za vanredne klimatske situacije, a njegova imovina je zamrznuta i zabranjeno mu je primanje državnih finansija ili poreskih olakšica.

Takođe, Krugeru je zabranjena prodaja stoke i poljoprivrednih proizvoda, kao i kupovina mehanizacije poput motornih testera i traktora. Pored toga, Kruger će morati da obnovi zemlju koju je uništio kako bi ponovo mogla da postane značajan ponor ugljenika za prašumu.

Sud je saopštio da je prisiljavanje prestupnika da plate naknadu za klimatsku štetu od ključnog značaja, budući nanesena šteta ne može u potpunosti da se otkloni. Amazonska prašuma je od ključnog značaja za globalni klimatski sistem, ali je ugrožena usled legalnih, a naročito ilegalnih aktivnosti.

Institut za životnu sredinu i obnovljive prirodne resurse je ranije vodio odvojeni postupak protiv Krugera zbog uništavanja 5.600 hektara javnog zemljišta u amazonskim opštinama Boka do Akre i Labrea.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet