Fokus

Severnoamerička vazdušna komanda: Presretnuti ruski i kineski bombarderi kod Aljaske

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2024

-

11:13

Severnoamerička vazdušna komanda: Presretnuti ruski i kineski bombarderi kod Aljaske
Ruski TU-95 bombarder u vojnoj bazi "Engels" u Saratovskoj oblasti - Copyright AP/Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) tvrdi da je presrela u blizini Aljaske ruske i kineske bombardere koji izvode zajedničke vazdušne patrole.

"Presreli smo ruske TU-95 Ber i kineske H-6 bombardere u međunarodnom vazdušnom prostoru ali nisu ušli u vazdušni prostor SAD ili Kanade", navodi u saopštenju NORAD-a, koji čine SAD i Kanada, piše CNN.

Presretanje su izvršili američki borbeni avioni F-16 i F-35, kao i kanadski borbeni avioni CF-18, navodi zvaničnik odbrane, koji nije imenovan. Ruski letovi u vazdušnom prostoru Aljaske nisu neuobičajeni, navedeno je.

U maju je Rusija uletela sa četiri aviona u taj prostor i tada je NORAD rekao da se ti letovi "redovno dešavaju". Ali, kako piše CNN, čini se da je novina prisustvo kineskih aviona.

Načelnik američke severne komande, general Gregori Gijo, rekao je da Kina sebe smatra "bliskom arktičkom" državom i da je radila na proširenju svog prisustva na krajnjem severu, uključujući i saradnju sa Rusijom.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da su ruski i kineski avioni izveli zajedničke vazdušne patrole i da je zajednički let trajao duže od pet sati.

U vežbi koju su obezbeđivali ruski lovci Su-30SM i Su-35S, učestvovali su strateški nosači raketa Tu-95MS Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i kineski strateški bombarderi H6-K, koji su izvršili vazdušne patrole iznad voda Čukotskog i Beringovog mora i severnog dela Tihog okeana.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije i kinesko vazduhoplovstvo nisu narušili vazdušni prostor stranih država, navedeno je.

Vežba je održana u okviru implementacije plana vojne saradnje Kine i Rusije za 2024. godinu i nije bila usmerena protiv trećih zemalja, naglasilo je ministarstvo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet