Fokus

uživo KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Nastavljene borbe oko tri grada u Pojasu Gaze: Ranjeno nekoliko vojnika na Zapadnoj obali

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

25/07/2024

-

08:33

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Nastavljene borbe oko tri grada u Pojasu Gaze: Ranjeno nekoliko vojnika na Zapadnoj obali
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Nastavljene borbe oko tri grada u Pojasu Gaze: Ranjeno nekoliko vojnika na Zapadnoj obali - Copyright Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg/Abdel Kareem Hana

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje 294 dana. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu govorio je u Kongresu SAD u kom je poručio da će njegova zemlja pobediti u ratu. Nakon toga, zvaničnici Hamasa su saopštili da Netanjahuov govor pokazuje da on ne želi da zaključi sporazum o prekidu vatre. Istovremeno, deo demokrata bojkotovao je Netanjahuovo obraćanje zbog broja stradalih civila u ratu protiv Hamasa, dok je hiljade demonstranata iskazalo protest zbog dolaska izraelskog lidera.

Ključni događaji:

  • Netanjahu govorio pred američkim Kongresom
  • Hamas: Govorom u Kongresu Netanjahu pokazao da ne želi sporazum o prekidu vatre
  • Hezbolah emitovao navodne snimke vazušne baze na izraelskoj teritoriji
  • UNICEF: Otkriće poliovirusa u Pojasu Gazi izuzetno uznemirujuće

     Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

21.46 Miler: Poruka SAD Izraelu - vreme je da se oslobode taoci i postigne prekid vatre

Američka poruka Izraelu na sastanku predsednika SAD Džoa Bajdena i izraelskog premijera Benjanima Netanijahua bila je da je vreme da se oslobode taoci i postigne sporazum o prekidu vatre, izjavio je danas portparol Stejt departmenta Metju Miler.

"Moramo da postignemo ovaj dogovor. Radili smo na tome već neko vreme. To su bili teški pregovori. Napravili smo napredak. Imamo okvir za dogovor. Sada moramo da premostimo konačne razlike i postignemo dogovor kako bismo svi mogli da idemo napred", rekao je Miler novinarima, preneo je Tajms of Izrael.

21.43 Netanjahu zahvalio Bajdenu na pet decenija podrške Izraelu

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je danas u Beloj kući sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom koji mu je tom prilikom je zahvalio na podršci državi Izrael koja, kako je istakao, traje 50 godina.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

Netanjahu je rekao da poznaje Bajdena 40 godina, a da je predsednik SAD poznavao svakog izraelskog premijera u poslednjih pola veka, preneo je BBC.

Detaljnije o susretu dva lidera možete pročitati OVDE.

20.23 Borelj pozvao Izrael da povuče odluku o zabrani rada UNRWA

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je danas Izrael da povuče svoju odluku o zabrani rada Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) i nazvao je ovaj potez "besmislicom".

"Zabrana UNRWA i etiketiranje ove organizacije kao terorističke, što ona nije, svodi se na ciljanje regionalne stabilnosti i ljudskog dostojanstva svih onih koji imaju koristi od rada agencije UN. Pridružujemo se mnogim partnerima u pozivima izraelskoj vladi da zaustavi ovu glupost", naveo je Borelj na platformi Iks.

14.48 Izrael upozorio Francusku da teroristi planiraju napad na Izraelce tokom OIimpijade

Izrael je upozorio Francusku da, kako je naveo, teroristi koje podržava Iran, planiraju napad na Izraelce tokom letnjih Olimpijskih igara u Parizu koje počinju sutra.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac poslao je pismo francuskom kolegi Stefanu Sežurneu u kojem je upozorio na zaveru koju podržava Iran da se izvrši napad na izraelsku delegaciju na Olimpijskim igrama, preneo je "Times of Israel".

Više o ovome pročitajte u posebnoj vesti.

Tanjug AP/John Thys, Pool Photo via AP

 

13.39 Hercog se sastao s Matarelom, Meloni i Tajanijem

Izraelski predsednik Isak Hercog sastao se danas u Rimu sa predsednikom Italije i Serđom Matarelom i premijerkom Đorđom Meloni, sa kojima je razgovarao o oslobađanju talaca koje je Hamas oteo u napadu na Izrael 7. oktobra.

Kako prenosi ANSA, na sastanku je prisustvovao i zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

Matarela je istakao ''veliko prijateljstvo'' koje postoji između Italije i Izraela i poželeo dobrodošlicu Hercogu u Kvirinalsku palatu, rezidenciju šefa italijanske države, a teme razgovora bile su i poštovanje humanitarnih prava u Pojasu Gaze, rešenje o dve države, kao i potreba sprečavanja širenja sukoba.

Tajani je prethodno rekao da je potrebno učiniti sve što je moguće da se postigne primirje između Hamasa i Izraela, ''kako bi moglo da se započne s projektom izgradnje dve države''.

Dok je izraelski predsednik ulazio u palatu, oko stotinu demonstranata uzvikivalo je "slobodna Palestina".

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

12.40 Nastavljaju se borbe oko tri grada u Pojasu Gaze

Izraelske snage napredovale su danas dublje u neke gradove na istočnoj strani Kan Junisa u južnoj Gazi, nekoliko sati nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao američkim poslanicima da je aktivno angažovan u vraćanju talaca kući. Borbe su poslednjih dana bile usredsređene oko istočnih gradova Bani Suaila, Al-Zana i Al-Karara, gde je vojska u sredu saopštila da je pronašla tela pet Izraelaca koji su ubijeni u Hamasovom napadu na Izrael i zadržani u Gazi.

10.38 Tri izraelska vojnika ranjena na Zapadnoj obali

Sanitetska služba Izraela Crvena Davidova zvezda (Magen David Adom) saopštila je danas da su tri osobe lakše povređene u napadu na auto-putu na Zapadnoj obali, u blizini sela Nabi Iljas.
Izraelska vojska (IDF) saopštila je da su u pitanju trojica vojnika, prenosi Tajms of Izrael.

"Jedan vojnik je zadobio lakše povrede, drugi je u dobrom stanju, a trećem vojniku pomoć je ukazana na licu mesta", saopštio je IDF.

U saopštenju je dodato da se traga za napadačima.

08.30 Izraelske snage preuzele tela dvoje talaca ubijenih u napadu Hamasa 7. oktobra

Izraelskim snagama su u sredu vraćena tela dvoje izraelskih državljana ubijenih u napadu Hamasa 7. oktobra, koja su do juče palestinski militanti držali u Pojasu Gaze.

Maja Goren (56), vaspitačica u vrtiću, ubijena je tokom napada na njen kibuc, Nir Oz, preneo je izraelski vojni radio, navodeći da je to jedna od jevrejskih zajednica najteže pogođenih u smrtonosnom pohodu Hamasa na delove južnog Izraela, prenosi Rojters.

Radio navodi da je drugi talac Oren Goldin, 33-godišnjak iz obližnjeg kibuca Nir Jicak, iako izraelska vojska još nije potvrdila taj izveštaj.

07.37 Netanijahu: Postići ćemo dogovor o taocima, Iran kriv za terorizam na Bliskom istoku

U govoru na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa SAD, izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je da je uveren da će postići dogovor o povratku Hamasovih talaca iz Pojasa Gaze i okrivio Iran za konflikte na Bliskom istoku.

''Iran praktično stoji iza terorizma, svih previranja, svih haosa, svih ubistava“, rekao je Netanijahu u jednočasovnom govoru u Vašingtonu. Amerika, ''čuvar zapadne civilizacije", stoji na putu iranskim planovima da svetu nametne radikalni islam, rekao je izraelski premijer. 

07.10 Netanjahu će se danas sastati odvojeno sa Bajdenom i Haris, sutra sa Trampom

Predsednik SAD Džozef Bajden ugostiće danas izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u Beloj kući da bi razgovarali o napretku ka prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca, saopštila je danas Bela kuća.

AP/Baz Ratner, Pool

 

Potpredsednica Kamala Haris sastaće se odvojeno sa Netanjahuom, navedeno je u saopštenju, preneo je Rojters. Netanjahu će se, kako je najvaljeno, sutra sastati i sa kandidatom Republikanske stranke na predstojećim predsedničkim izborima u SAD Donaldom Trampom.

06.50 UNICEF: Otkriće poliovirusa u Pojasu Gazi izuzetno uznemirujuće

Otkriće poliovirusa u Pojasu Gaze je "izuzetno uznemirujuće", upozorila je izvršna direktorka UNICEF Ketrin Rasel, rekavši da to dodatno pogoršava status ove okupirane teritorije kao jednog od "najopasnijih mesta na svetu za decu".

06.35 Hezbolah emitovao navodne snimke vazušne baze na izraelskoj teritoriji

Libanska oružana grupa Hezbolah emitovala je snimke snimljene dronom, na kojima se vide avioni i skladišta goriva u izraelskoj vazdušnoj bazi Ramat David, skoro 50 kilometara od granice, unutar izraelske teritorije.

Snimak, za koji Hezbolah tvrdi da je snimljen u utorak, bio je treći u nizu video snimaka koje je snimio dron za nadzor koji je Hezbolah nazvao "Hupou", prenosi "Reuters".

06.27 Hiljade demonstranata ispred Kapitola pred Netanjahuov govor u Kongresu

Hiljade demonstranata koji se protive izraelskom ratu u Gazi, od kojih neki nose palestinske zastave, okupilo se u blizini američkog Kapitola uoči govora izraelskog premijera Benjamina Netanjahua pred Kongresom. Bina je bila okićena transparentima među kojima i jednim na kojem piše da je izraelski premijer "traženi ratni zločinac", preneo je Rojters.

06.11 Hamas: Govorom u Kongresu Netanjahu pokazao da ne želi sporazum o prekidu vatre

Stariji zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri izjavio je da govor izraelskog premijera Benjamina Netanjahua pred američkim Kongresom pokazuje da on ne želi da zaključi sporazum o prekidu vatre.

"Netanjahuov govor bio je pun laži i neće uspeti u pokušaju da prikrije neuspeh i poraz pred otporom kako bi prikrio zločine genocidnog rata koje njegova vojska vodi protiv naroda Gaze", rekao je Abu Zuhri, prenosi Rojters.

06.00 Netanjahu pred američkim Kongresom: Sastajemo se na raskrsnici istorije

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu obratio se američkim kongresmenima na zajedničkom zasedanju oba doma Kongresa.

Tanjug/AP/Julia Nikhinson

 

"Sastajemo se na raskrsnici istorije. Naš svet je u nemiru. Na Bliskom istoku, iranska osovina terora suočava se sa Amerikom, Izraelom i našim arapskim prijateljima. Ovo nije sukob civilizacija. Ovo je sukob između varvarstva i civilizacije. Ovo je sukob između onih koji veličaju smrt i onih koji su posvećeni životu. Da bi sile civilizacije trijumfovale, Amerika i Izrael moraju biti zajedno", rekao je Netanijahu koji je pre govora dobio ovacije obe stranke u Kongresu, prenosi Si-Bi-Es (CBS) njuz.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Komentari (0)

Svet