Fokus

Dva američka bombardera B-52H preletala finski vazdušni prostor: Rusi zbog ove vežbe "podigli" migove

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2024

-

14:09

Dva američka bombardera B-52H preletala finski vazdušni prostor: Rusi zbog ove vežbe "podigli" migove
B-52H - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Finska vojska saopštila je danas da su dva američka bombardera B-52H preletala njen vazdušni prostor u okviru vežbe letenja, nakon čega su napustili finski vazdušni prostor preko grada Pori na jugozapadu zemlje.

U vežbi su učestvovala i dva aviona za dopunu goriva KC-135 i jedan avion za dopunu goriva u vazduhu KC-46, sva tri takođe iz SAD. Kako navodi finski javni servis Ile, bombarderi B-52H su sposobni da izvode širok spektar misija, uključujući ispaljivanje dvadeset krstarećih raketa sa nuklearnom bojevom glavom.

Ranije danas rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruski borbeni avioni MiG-29 i MiG-31 presreli američke strateške bombardere B-52H koji su se približavali državnoj granici iznad Barencovog mora.

"Ruski sistemi kontrole vazdušnog prostora iznad Barencovog mora otkrili su grupni vazdušni cilj koji se približavao državnoj granici Ruske Federacije. Kako bi se identifikovao vazdušni cilj i sprečilo narušavanje državne granice Ruske Federacije, podignuti su u vazduh lovci MiG-29 i MiG-31 iz sastava dežurnih snaga PVO", navedeno je u saopštenju, a prenosi RIA Novosti.

Dodaje se da je posada aviona otkrila par američkih strateških bombardera B-52H, koji su se udaljili od ruske granice kada su se ruski avioni približili.

Komentari (0)

Svet