Fokus

Puštena žena koja je provela 43 godine u američkom zatvoru zbog ubistva koje nije počinila

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2024

-

10:21

Puštena žena koja je provela 43 godine u američkom zatvoru zbog ubistva koje nije počinila
Tanjug/AP/(HG Biggs/The Kansas City Star - Copyright Tanjug/AP/(HG Biggs/The Kansas City Star

veličina teksta

Aa Aa

Sandra Hem iz američke savezne države Misuri, koja je provela 43 godine u zatvoru zbog ubistva koje nije počinila, puštena je u petak na slobodu, nakon što je poništena presuda kojom je osuđena.

Sandra Hem (64) je imala je 20 godina kada je u novembru 1980. godine proglašena krivom za ubistvo bibliotekarke Patricije Ješke iz gradića Sent Džozef u američkoj saveznoj državi Misouri i osuđena na doživotnu kaznu zatvora, prenosi BBC.

Tokom revizije slučaja nisu pronađeni dokazi koji bi je povezali sa zločinom, osim priznanja koje je sama dala, ali pod jakom sedacijom u psihijatrijskoj bolnici.

Sudija Okružnog suda Rajan Horsman je 14. juna poništio osuđujuću presudu i istakao da su advokati Sandre Hem imali jasne dokaze o njenoj nevinosti, uključujući i dokaze koji u vreme prvog suđenja nisu bili dostavljeni njenom timu branilaca.

Tanjug/AP/Missouri Department of Corrections

 

Tokom revizije procesa je otkriveno da je lokalna policija ignorisala dokaze koji su direktno ukazivali na krivicu jednog od policajaca, Majkla Holmana, koji je kasnije otišao u zatvor zbog drugog zločina i umro 2015. godine.

U zaključku sudije Horsmana navedeno je da nijedan forenzički dokaz ne povezuje Hem sa ubistvom, da ona nije imala motiv i da nije bilo svedoka koji bi je povezali sa zločinom.

"Sud smatra da svi prikupljeni dokazni materijali podržavaju zaključak da je reč o stvarnoj nevinosti", zaključio je sudija Horsman.
 

Komentari (0)

Svet