Fokus

Lula: Brazil razmatra mogućnost pridruživanja kineskoj inicijativi Pojas i put

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2024

-

16:14

Lula: Brazil razmatra mogućnost pridruživanja kineskoj inicijativi Pojas i put
Tanjug/AP/Gustavo Moreno - Copyright Tanjug/AP/Gustavo Moreno

veličina teksta

Aa Aa

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je da njegova administracija razmatra "predlog za pridruživanje" inicijativi Pojas i put, glavnom kineskom infrastrukturnom i investicionom projektu, prenosi South China Morning Post.

Kako se navodi, Lula je izrazio otvorenost za pristupanje inicijativi sve dok to, kako je naveo, "donosi opipljive rezultate".

"Pošto Kina želi da razgovara o ovom Putu svile (prethodni naziv inicijative), moraćemo da pripremimo predlog za procenu šta dobijamo, koje su koristi za Brazil ako učestvujemo u ovoj stvari", rekao je on.

Ovo je prvi put da je brazilska vlada otvoreno najavila mogućnost pridruživanja kineskoj inicijativi, uprkos tome što je Kina u prošlosti uputila nekoliko poziva, navodi list.

Brazil nije bio voljan da se pridruži trgovinskoj i infrastrukturnoj mreži sa Kinom i jedna je od  tri južnoameričke zemlje koje ne učestvuju u ovom projektu, zajedno sa Kolumbijom i Paragvajem.
Brazil i Kina ove godine obeležavaju 50 godina bilateralnih odnosa, a očekuje se da će kineski predsednik Si Đinping prisustvovati samitu G20 u Rio de Žaneiru u novembru.

Lula je u četvrtak izjavio da će biti gost na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), koji se održava u novembru u Peruu, navodi kineski list.

Na udaru kritika zbog šale o nasilju nad ženama

Brazilski predsednik našao se na udaru kritika nakon što se našalio na temu nasilja nad ženama.

Lula je ove nedelje na forumu ministara i poslovnih lidera u Braziliji najnoviju studiju o porastu nasilja nad ženama opisao kao "tužnu vest", a zatim je, reagujući na podatak da se takvo nasilje često dešava posle fudbalskih utakmica, šaljivo dodao da "ako je čovek navijač Korintijansa, to je u redu", misleći na svoj omiljeni tim.

Njegov komentar je izazvao široku osudu, prenosi Figaro.

"Osim što nije smešan, Lulin komentar banalizuje brazilsku tragediju koja bi trebalo da zabrine sve, posebno predsednika: najmanje 10.600 žena su bile žrtve femicida od 2015. godine", navela je organizacija za zaštitu ljudskih prava  Amnesti internešenel na mreži X.

Ova nevladina organizacija je citirala izveštaj u kojem je navedeno da je fizička agresija nad ženama za 21 odsto veća u danima utakmica.

Bivši predsednik Brazila Žair Bolsonaro, koji je i sam često bio na meti kritika zbog mizoginizma, takođe se oglasio na društvenim mrežama, osuđujući izjavu Lule.

"Zamislite da je neko bio i blizu toga da izgovori gluposti koje ovaj tip priča svaki dan?", prokomentarisao je Bolsonaro. 

Njegova supruga Mišel Bolsonaro takođe je kritikovala Luline komentare. Predstavnici levice takođe su osudili izjavu Lule. 

"Nasilje u porodici nije šala", napisala je na mreži X poslanica Fernanda Melkiona iz Partije socijalizma i slobode.

Lula je izjavio da je morao da preduzme mere predostrožnosti kako bi izbegao problematične izjave, pa je tako na skupu posvećenom osobama sa invaliditetom rekao da će se, na preporuku prve dame, ograničiti na čitanje unapred napisanog govora "kako ne bi izgovorio ni najmanju reč koja može predstavljati problem".

Godišnji izveštaj nevladine organizacije "Brazilian Public Security Forum" objavljen u četvrtak pokazao je da je u Brazilu prošle godine u proseku svakih šest minuta počinjeno silovanje i da je broj silovanja porastao za 6,5 odsto u odnosu na 2022. godinu.

 

Komentari (0)

Svet