Fokus

Ubijeni islamisti nakon napada na pakistanske vojnike, militanti izvršili drugi napad

Komentari

Autor: Tanjug

16/07/2024

-

16:18

Ubijeni islamisti nakon napada na pakistanske vojnike, militanti izvršili drugi napad
Ubijeni islamisti nakon napada na pakistanske vojnike, militanti izvršili drugi napad - Copyright Tanjug/AP Photo/K.M. Chaudary

veličina teksta

Aa Aa

Svih 10 militanata koji su naleteli vozilom napunjenim eksplozivom u pakistanski vojni objekat, pri čemu je stradalo osam vojnika, ubijeno je u 18-satnoj operaciji, saopštili su danas zvaničnici. U saopštenju se navodi da su militanti u odvojenom napadu na zdravstvenu ustanovu ubili pet civila.

Pakistanska vojska je ranije danas saopštila da je osam vojnika ubijeno kada je bombaš samoubica rano u ponedeljak zabio svoje vozilo napunjeno eksplozivom u spoljni zid vojnog stambenog kompleksa u Banuu, gradu u provinciji Hajber Pahtunhva.

Grupa pakistanskih talibana, predvođena komandantom militanata Gulom Bahadurom, preuzela je odgovornost za napad, što su osudili ministar unutrašnjih poslova zemlje Mohsin Nakvi i drugi zvaničnici. Vojska je saopštila da je samoubilački napad srušio deo zida i oštetio obližnju infrastrukturu, što je rezultiralo ubistvom osam vojnika, prenosi AP.

U odvojenom incidentu, pet civila, uključujući dve zdravstvene radnice i dvoje dece, ubijeno je danas kada su militanti otvorili vatru na zdravstvenu ustanovu u severozapadnom okrugu Dera Ismail Kan, navodi se u saopštenju vojske.

U saopštenju se navodi da su trupe stacionirane u blizini odgovorile na napad, ubivši trojicu napadača, ali da su u pucnjavi takođe stradala dva vojnika. Nijedna grupa još uvek nije preuzela odgovornost za ovaj napad.

Pakistan duže vreme izražava zabrinutost talibanskoj vlade u Avganistanu, ''tražeći od njih da negiraju da teroristi uporno koriste avganistansko tlo i da preduzmu efikasne mere protiv takvih elemenata", navodi AP.

Vojska je saopštila da će pakistanske oružane snage "nastaviti da brane domovinu i svoj narod od ove pretnje terorizma i da će preduzeti sve neophodne mere koje budu smatrane odgovarajućim protiv ovih pretnji koje dolaze iz Avganistana".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet