Fokus

Nova pobeda za Trampa: Sud na Floridi odbacio optužnicu u slučaju držanja poverljivih dokumenata

Komentari

Autor: CNN, BBC

15/07/2024

-

16:13

Nova pobeda za Trampa: Sud na Floridi odbacio optužnicu u slučaju držanja poverljivih dokumenata
Tanjug AP/Justin Lane/Pool Photo via AP - Copyright Tanjug AP/Justin Lane/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Sudija na Floridi odbacio je krivični slučaj protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za nezakonito držanje poverljivih dokumenata.

Američka okružna sudija Ejlin Kenon, koju je predložio Tramp, presudila je da je specijalni savetnik Džek Smit - koji vodi tužilaštvo - nezakonito imenovan na njegovu ulogu i da nije imao ovlašćenja da pokrene slučaj.

U odluci od ponedeljka, Kenon je rekla da je imenovanje specijalnog tužioca Džeka Smita prekršilo Ustav, prenosi CNN.

"Na kraju, čini se da je rastuća udobnost izvršne vlasti u imenovanju 'regulatornih' specijalnih savetnika u novijoj eri pratila ad hoc obrazac sa malo sudskog nadzora", navodi se u sopštenju.

To je još jedna velika pravna pobeda za Trampa, posle odluke Vrhovnog suda 1. jula kada je zaključeno da bivši predsednik uživa imunitet od sudskog progona kada je reč o brojnim postupcima koje je preduzeo dok je bio na položaju.

Poverljivi dokumenti držani u plesnoj sali i kupatilu

Radi se o poznatom slučaju u kojem su poverljivi dokumenti pronađeni na Trampovom imanju u Mar-a-Lagu, a velik deo dokumenata bio je u njegovom kupatilu.

Poverljivi dokumenti koje su agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) zaplenili u Trampovoj vili u Mar-a-Lagu na Floridi sadržali su informacije o nuklearnom programu Sjedinjenih Država, o mogućnostima naoružanja SAD i drugih stranih sila, kao i o "potencijalnoj ranjivosti SAD i njenih saveznika od vojnog napada" .

Prema optužnici, Tramp je te dokumente više od godinu dana držao u raznim prostorijama vile na Floridi, između ostalog u plesnoj sali, kupatilu, kancelariji i spavaćoj sobi.

Pod istragom se našao i Majk Pens

Trampov tim je tvrdio da je bivši predsednik žrtva selektivnog krivičnog gonjenja i da je na meti demokrata dok pokušava da osvoji drugi mandat u Beloj kući.

U februaru je savezni tužilac rekao da se aktuelni predsednik Džo Bajden neće suočiti sa krivičnom prijavom zbog svesnog držanja poverljivih dokumenata u kancelariji i kod kuće nakon okončanja potpredsedničkog mandata 2017. godine.

Pod istragom se takođe našao Majk Pens, koji je bio Trampov potpredsednik, ali on nije optužen za čuvanje poverljivih dokumenata u njegovoj kući u Indijani. Dok su Bajden i Pens sarađivali sa istražiteljima, tužioci su tvrdili da je Tramp planirao da laže i premeštao dokumente po svom odmaralištu Mar-a-Lago, kako bi sprečio da ih istražitelji pronađu

Tužioci navode da su se u nekim od tih dokumenata nalazili podaci o nacionalnoj bezbednosti, uključujući kapacitete nuklearnog oružja i potencijalne slabe tačke SAD u slučaju vojnih napada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet