Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Raste broj poginulih nakon izraelskog napada na Pojas Gaze: Stradala 31 osoba, povređeno 50

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

15/07/2024

-

08:48

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Raste broj poginulih nakon izraelskog napada na Pojas Gaze: Stradala 31 osoba, povređeno 50
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Raste broj poginulih nakon izraelskog napada na Pojas Gaze: Stradala 31 osoba, povređeno 50 - Copyright Tanjug/AP/Jehad Alshrafi/Tsafrir Abayov/Abdel Kareem Hana

veličina teksta

Aa Aa

U izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze ubijen je najmanje 31 Palestinac, a ranjeno je više od 50 osoba. Među žrtvama je i 14 osoba koje su potražile sklonište u školi kojom upravljaju UN, u kampu Nuseirat, u centralnom Pojasu Gaze. Pripadnici Izraelske bezbednosne agencije poznate kao Šin Bet potvrdili su da je Rafa Salameh, komandant Hamasove brigade Kan Junis, ubijen u napadu u južnom delu Pojasa Gaze. Sa druge strane, Hamas je negira izveštaje o povlačenju iz pregovora o primirju, dok će se Bajden i Netenjahu 22. jula sastati u Beloj kući.

Ključni događaji:

  • U izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze ubijena 31 osoba, ranjeno 50
  • Bajden i Netanjahu 22. jula na sastanku u Beloj kući
  •  Ubijen komandant brigade Kan Junis u napadu na jug Gaze
  • Vlada Izraela izglasala produženje obaveznog vojnog roka za muškarce
  • Hamas negira izveštaje o povlačenju iz pregovora o primirju

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu:

20.14 Reuters: Sirijski biznismen blizak Asadu ubijen u izraelskom napadu blizu Libana

Istaknuti sirijski biznismen Bara Katedžji, koji je bio blizak porodici predsednika Bašara al Asada i sankcionisan od strane SAD, ubijen je danas u izraelskom napadu blizu libansko-sirijske granice, rekla su tri bezbednosna izvora Reuters-u.

Zajedno sa bratom Husamom, Katerdži je bio vlasnik kompanija koje su se bavile naftom, logistikom, transportom i građevinarstvom.

Braća Katerdži i njihova preduzeća su pod sankcijama SAD, a kao jedan od razloga navodi se i ''omogućavanje isporuke nafte i finansiranje sirijskog režima“, navodi se na veb-stranici američkog Ministarstva finansija.

18.50 Najmanje 17 Palestinaca ubijeno, 80 ranjeno u izraelskom bombardovanju škole UN

U novom izraelskom vazdušnom napadu na školu UN u izbegličkom kampu Nuseirat u Gazi, u kojoj su sklonište potražili raseljeni Palestinci, ubijeno je najmanje 17 osoba, a ranjeno oko 80, saopštili su zvaničnici u palestinskoj enklavi.

Al Jazeera navodi da je ovo peto bombardovanje škola u roku od osam dana.

Izraelske snage su tokom noći pogodile stambenu kuću u kampu Magazi, u centralnom Pojasu Gaze, ubivši najmanje pet Palestinaca, uključujući troje dece.

IDF je u toku dana izveo novi napad na Magazi, a četvoro Palestinaca je ubijeno i ranjeno.

13.35 Nastavljene borbe i u Rafi

Kako prenosi Gardijan, stanovnici grada Rafe svedoče o nastavljenim borbama u tom gradu. Izraelske snage u zapadnim i centralnim delovima grada digle su u vazduh nekoliko kuća, rekli su oni agenciji Rojters. Medicinski zvaničnici rekli su da su pronašli 10 tela Palestinaca ubijenih u izraelskoj vatri u istočnim delovima grada, "od kojih su neka već počela da se raspadaju". Vojska je takođe intenzivirala granatiranje iz vazduha i tenkova u centralnoj Gazi u izbegličkim kampovima al-Bureij i al-Magazi. Zdravstveni zvaničnici rekli su da je pet Palestinaca ubijeno u izraelskom vazdušnom napadu na kuću u kampu Magazi.

EPA-EFE/HAITHAM IMAD

 

11.30 Ministarstvo zdravlja Gaze: Broj stradalih premašio 38.000

Ministarstvo zdravlja u gazi saopštilo je danas da je broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima na Pojas Gaze premašio je 38.000. Kako navode, od 7. oktobra u izraelskim napadima ubijena su 38.664 Palestinca, a ranjeno njih 89.097. U poslednja 24 časa ubijeno je 80 Palestinaca, ranjeno njih 216, dodaje se u saopštenju.

08.46 U izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze ubijena 31 osoba, ranjeno 50

U izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze ubijen je najmanje 31 Palestinac, a ranjeno je više od 50 osoba, saopštili su zdravstveni zvaničnici u enklavi. Među žrtvama je i 14 osoba koje su potražile sklonište u školi kojom upravljaju UN, u kampu Nuseirat, u centralnom Pojasu Gaze. Izrael tvrdi da se su se u školi nalazili borci Hamasa, prenosi Gardijan.

07.44 Bajden i Netanjahu 22. jula na sastanku u Beloj kući

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i predsednik SAD-a Džozef Bajden sastaće se 22. jula, dva dana pre Bajdenovog obraćanja u američkom Kongresu.

Sastanak će se održati u Beloj kući, a ovo će biti prvi put da je Bajden ugostio Netanjahua u Vašingtonu otkako je premijerov mandat počeo krajem 2022. Lideri američkog Senata i Predstavničkog doma početkom juna su pozvali Netanijahua da im se obrati u Kongresu, u vreme pojačanih tenzija sa Bajdenovom administracijom zbog izraelskog rata u Gazi.

AP Photo/Evan Vucci, File

 

06.32 Ubijen komandant brigade Kan Junis u napadu na jug Gaze

Izraelska vojska i pripadnici Izraelske bezbednosne agencije poznate kao Šin Bet u zajedničkom saopštenju zvanično su potvrdili da je Rafa Salameh, komandant Hamasove brigade Kan Junis, ubijen u napadu u južnom delu Pojasa Gaze.

Njegovo ubistvo je "značajan udarac vojnim sposobnostima Hamasa", naveo je IDF.

06.15 Vlada Izraela izglasala produženje obaveznog vojnog roka za muškarce

Izraelska vlada izglasala je produženje obaveznog služenja vojnog roka za muške pripadnike Izraelskih odbrambenih snaga na tri godine nakon što je taj potez obustavljen zbog spora između ministra odbrane Joava Galanta i ministra finansija Bezalela Smotriča.

Prema vladinoj odluci, u narednih pet godina, vojnici će služiti 36 meseci.

Po isteku perioda produženja, služenje vojske će se vratiti na sadašnji rok od 32 meseca.

06.07 Hamas negira izveštaje o povlačenju iz pregovora o primirju

Hamasa je negirao tvrdnje pojedinih medija da se ta grupa povlači iz pregovora o primirju nakon najnovijih izraelskih napada i jučerašnjeg napada na kamp El Mavasi u kojem je poginulo najmanje 90 Palestinaca, a više od 300 njih ranjeno.

"Nema istine u onome što su mediji izvestili. Hamas se nije povukao iz pregovora o primirju", rekao je Izzat el Rishek, član političkog ureda Hamasa.

Njegova reakcija usledila je nakon što je neimenovani "visoki zvaničnik Hamasa" navodno rekao za AFP da se grupa povlači iz razgovora o primirju zbog izraelskog "odugovlačenja" i tekućih "masakra" civila u Gazi.

Komentari (0)

Svet