Fokus

Britanski ratni brod patrolirao u blizini obale Severne Koreje

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2024

-

23:28

Britanski ratni brod patrolirao u blizini obale Severne Koreje
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanski ratni brod HMS Spey nedavno je izvršio patrolu u blizini obale Severne Koreje, u znak podrške sankcijama UN protiv te zemlje.

Patrolni brod je vršio praćenje i nadzor ilegalnih pomorskih aktivnosti, uključujući moguće kretanje plovila pod zastavom Severne Koreje zabranjeno rezolucijama Saveta bezbednosti UN, u vodama oko obale Japana, preneo je UK Defence Journal (UKDJ), nezavisni portal koji objavljuje britanske i međunarodne vesti i analize u oblasti odbrane.

Bio je to 12. put od 2018. godine da brod britanske kraljevske mornarice učestvuje u ovakvim operacijama.

"Japan pozdravlja ove akcije sa stanovišta obezbeđivanja efikasne primene relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti UN kao znak solidarnosti sa međunarodnom zajednicom u vezi sa sprovođenjem eliminacije severnokorejskog oružja za masovno uništenje i balističkih projektila", saopštila  je japanska vlada.

Ministarstvo odbrane Japana i Snage za samoodbranu blisko sarađuju sa partnerskim zemljama i međunarodnim organizacijama, uključujući Veliku Britaniju, dodaje se u saopštenju.

HMS Spey je patrolni brod Kraljevske mornarice klase 2 River koji je dugoročno raspoređen u indo-pacifičku regiju zajedno sa brodom HMS Tamar.

Spey je trenutno angažovan u jugoistočnoj Aziji i Indijskom okeanu, kao podrška britanskim regionalnim partnerima u borbi protiv krijumčarenja, zaštiti ribarstva, graničnoj patroli i operacijama protiv terorizma, navodi britanski portal.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet