Fokus

Ekološke posledice šumskih požara u Kanadi: U vazduh upumpano više ugljen-dioksida nego što sagori cela Indija

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2024

-

16:50

Ekološke posledice šumskih požara u Kanadi: U vazduh upumpano više ugljen-dioksida nego što sagori cela Indija
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Katastrofalni kanadski šumski požari prošle godine upumpali su u vazduh više ugljen-dioksida koji je zadržao toplotu, nego što je to uradila Indija sagorevanjem fosilnih goriva, pokazalo je novo istraživanje.

Naučnici sa Instituta za svetske resurse i Univerziteta Merilend izračunali su koliko su bili razorni uticaji višemesečnih požara u Kanadi 2023. godine koji su zagadili vazduh širom sveta, preneo je AP.

Oni su pretpostavili da je zbog požara izbačeno 3,28 milijardi tona ugljen-dioksida koji zadržava toplotu u vazduhu, prema ažuriranoj studiji koju je objavio Global čejndž biolodži.

Tanjug/AP/Darryl Dyck/The Canadian Press

 

Požari su izbacili skoro četiri puta više emisija ugljenika nego avioni za godinu dana, naveli su autori studije. 

Reč je o istoj količini ugljen-dioksida koju je 647 miliona automobila izbacilo u vazduh za godinu dana, prema podacima američke Agencije za zaštitu životne sredine.

Šume uklanjaju mnogo ugljenika iz atmosfere i to se skladišti u njihovim granama, stablima, lišću iu zemlji.

Tanjug/AP/Darryl Dyck/The Canadian Press

 

Kada gore šume, sav ugljenik koji je uskladišten u njima, vraća se u atmosferu, rekao je Džejms Mekarti, koji je predvodio studiju.

Kada i ako drveće ponovo izraste, veliki deo toga može da se povrati, rekao je Mekarti, dodajući da "to definitivno ima uticaj na globalnu skalu u smislu količine emisija koje su proizvedene 2023. godine".

Šumski požari u Kanadi činili su 27 odsto globalnog gubitka drveća prošle godine, dok obično taj procenat iznosi oko šest odsto, pokazuju Mekartijevi podaci.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet