Fokus

Koji su efekti Putinove posete Severnoj Koreji i Vijetnamu: Mnoštvo simbolike i važne poruke poslate Zapadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/06/2024

-

12:29

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Čini se da je stvoren donedavno teško zamisliv savez. Ove nedelje u Pjongjangu Vladimir Putin i Kim Džong Un potpisali su Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, dok je u Vijetnamu usvojena izjava o daljem produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva dve zemlje. Putin je u obe države dobio podršku za rusku politiku prema Ukrajini. Nadaleko se čulo i ono što je rekao u Hanoju - da bi Rusija mogla da isporučuje oružje Severnoj Koreji kao odgovor na to što Zapad naoružava Ukrajinu.

Svečani, ali i masovni doček, slet i ruske zastave, vratile su Putina u doba komunizma. U jednoj od najizolovanijih zemalja sveta, ruski predsednik nazvan je "najdražim prijateljem korejskog naroda". Putin je istakao da Moskva visoko ceni doslednu i stalnu podršku Severne Koreje, uključujući i podršku ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

"Potpisani sveobuhvatni sporazum o partnerstvu predviđa, između ostalog, pružanje uzajamne pomoći u slučaju agresije na jednu od strana u ovom sporazumu. Danas se zajedno borimo protiv hegemonizma i neokolonijalnih praksi Sjedinjenih Država i njihovih satelita", naveo je Putin tokom posete Pjongjangu.

Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

Severnokorejski lider istakao je da Sporazum o strateškom partnerstvu odgovara promenjenom statusu dve zemlje na svetskoj sceni.

"Vlada Demokratske Narodne Republike Koreje ceni ulogu i misiju koju moćna Ruska Federacija ima u održavanju svetske strateške stabilnosti i ravnoteže i izražava našu punu podršku specijalnoj vojnoj operaciji ruske vlade u Ukrajini radi zaštite njenog suvereniteta", naveo je Kim Džong Un. 

Ipak, ključna poruka za Pjongjang i Zapad upućena je iz Vijetnama.

"Rusija ne isključuje mogućnost isporuke oružja drugim zemljama, kao odgovor na isporuke Ukrajini. Neka Zapad razmisli gde će završiti to oružje. Rusija zadržava pravo da isporučuje oružje Severnoj Koreji", istakao je Vladimir Putin.

Retorika, a ne istinska politika

Spoljnopoliitčki konsultant Mladen Lišanin je, komentarišući Putinovu turneju po Aziji, rekao da ono što zabrinjava regionalne rivale Severne Koreje, nezavisno od poslednjeg razvoja događaja, jeste činjenica da je Severna Koreja jedan specifičan tip režima koji je već sada naoružan nuklearnim naoružanjem.

Euronews TV

"To je već sada sasvim dovoljno da izazove veliko podozrenje u regionu i bez potencijalnog dopremanja novih tipova naoružanja iz Rusije. Svakako nije za očekivati u bilo kom razvoju događaja da će se Severna Koreja sada ili u doglednj budućnosti upustiti u neku vrstu oružanog napada na nekog od svojih suseda, preventivnog, preemtivnog ili ne daj Bože u kopnenu invaziju. Tako da mislim da je u ovom slučaju više reč o retorici nego o istinskoj politici iza toga", rekao je Lišanin za Euronews Srbija. 

Ističe da je spreman da tvrdi da bi Rusije teško priskočila u pomoć Severnoj Koreji ako bi Severna Koreja bila ta koja bi započela napad na nekog od svojih suseda.

Komentarišući Putinove razloge za posetu Pjongjangu, Lišanin je rekao da je, nakon eskalacije ukrajinske krize koja praktično traje od raspada Sovjetskog saveza, ali konkretno od aneksije Krima 2014. godine, Rusija relativno uspešno uspela da balansira u međunarodnim odnosima.

Tanjug/AP/Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin

 

"Da uprkos nizu vrlo ozbiljnih sankcija još od tada zadrži odrđeni visok nivo komunikacije i privredne razmene sa Zapadom. U međuvremenu je organizovala i Svetsko prvenstvo u fudbalu. Nije bila izopštena iz onog što se neretko označava kao međunarodna zajednica, iako je to samo jedan segment nekakve međunarodne zajednice. U ovom slučaju situacija je malo drugačija. Dakle, Rusija je gotovo potpuno, osim u određenim ekonomskim aspektima koji se pre svega tiču energetike, isključena iz bilo kakve vrste kontakta i saradnje sa zapadnim svetom, i ona prirodno u situaciji u kojoj se našla mora da traži saveznike u drugim delovima sveta, ili da bar signalizira da ih ima. Neke od tih zemalja su iskrenije u podršci Moskvi, a neke signaliziraju podršku iz svojih sopstvenih interesa", kaže sagovornik Euronews Srbija.

Kako na Putinovu posetu Severnoj Koreji i Vijetnamu gleda Kina?

Na poruke i posete ruskog predsednika ne gledaju blagonaklono Južna Koreja, Japan, ali ni Kina.

"Putin upravo hoće da pokaže da je svet veći od Zapada, ali i od Zapada i Kine, jer Kina takođe ovim nije srećna. To moram da naglasim, Peking nije nimalo srećan što se Severna Koreja upliće u ovu komplikovanu priču", smatra dopisnica "Dela" za Daleki Istok Zorana Baković. 

Lišanin napominje da su Peking i Moskva saveznici iz nužde i da sada i jedni i drugi imaju korist od održavanja bliskih političkih i strateških odnosa.

"Ali to nije uvek bilo tako, kao što znamo iz perioda Hladnog rata, i nema garancije da će ostati tako. Kina sve više i više smatra susedstvo svojom zonom uticaja i interesa, i naravno da nije oduševljana kada bilo ko ojačava svoje strateško prisustvo. Čini se da Kina ipak razume da je Putinova poseta Severnoj Koreji i Vijetnamu važnija na simboličkoj nego na realnoj strateškoj i materijalnoj ravni, ali da to deluje prijatno – svkakao ne", ukazao je.

Vijetnam nije slučajno izabran

Kad je reč o Vijetnamu, Putin je pohvalio Hanoj zbog izbalansiranog stava kada je reč o ratu u Ukrajini. Vijetnam vodi zvaničnu neutralnu spoljnu politiku u odnosima sa velikim silama, i uzdržao se od osude Rusije zbog napada na Ukrajinu.

"Za Putina, put je signal da Rusija nije izolovana u Aziji uprkos ratu u Ukrajini. Za Vijetnam, Rusija ostaje važan partner, ne samo zbog istorisjkih veza, već i zato što je Rusija najveći snabdevač Vijetnama vojnom opremom. Vijetnam jača tradicionalno partnerstvo sa Rusijom, a održava veze i sa novim partnerima, najviše sa SAD. Putinova poseta je izazvala oštre kritike američke ambasade u Hanoju", kaže Anirudha Gosal iz Agencije "Asošijeted Pres".

Tanjug AP/Nhac Nguyen/Pool Photo via AP

 

Mladen Lišanin objašnjava da je Vijetnam vrlo specifična zemlja i da nije slučajno što je izabrana za ovu vrstu posete posle Pjongjanga.

"Svi smo svesni simbolike koju Vijetnam nosi kao država još iz perioda okončanja Vijetnamskog rata i nečega što je doživljeno širom sveta kao neka vrsta poniženja za SAD. Vijetnam do danas ima neku vrstu takve aure, iako je zbog sopstvenoh straha od kineske regionalne dominacije neka vrsta tihog saveznika SAD. A za sve to vreme ima komunističku partiju na vlasti. Tako da je u pitanju vrlo neobičan akter i bio je vrlo zgodan za Putina da tamo pošalje neke poruke, što eksplicitno, što između redova", rekao je. 

Opet pominjanje nuklearnog oružja

Inače, nedelja, koja je počela mirovnom konferencijom o Ukrajini u Švajcarskoj, kojoj nisu prisusvovale Rusija i Kina, završila se bez značajnih rezultata.  NATO, koji očigledno dobija za novog generalnog sekrtara, bivšeg holandskog premijera Marka Rutea, najavio je da će nuklearno oružje staviti u pripravnost, a Moskva je saopštila da razmišlja o mogućim promenama svoje nuklearne doktrine.

Mladen Lišanin napominje da je pozicija generalnog sekretara NATO-a značajna i da je upravo to razlog što se toliko dugo čekalo i što je lobiranje bilo ozbiljno, ali i zašto je Moskva posmatrala izbor.

Tanjug AP/Peter Dejong

 

"Moje je tumačenje da Moskva nje sasvim nezadovoljna time što će Mark Rute biti generalni sekretar umesto nekog od istočnoevropskih predstavnika koji su bili u opticaju", naveo je. 

Kada je reč o nuklearnom oružju, kae da je tu stvar specifična.

"Sve nukelarne sile koje pripadaju zapadnom bloku imaju jedan broj nuklearnih bojevih glava uvek u pripravnosti. One služe zapravo nuklearnom odvraćanju i zaštiti nacionalnih interesa tih država. Vrlo teško da bi na nivou Alijanse u bilo kom obliku bila donošena odluka o nuklearnom oružju. Ona će uvek u karjnjoj instanci ostati u glavnim gradovima država koje se o tome pitaju, pre vega u Vašingtonu, a u Evropi u Londonu i Parizu", zaključio je Lišanin. 

Komentari (0)

Svet