Fokus

UN upozorava da je nasilje nad decom u ratovima dostiglo ekstremno visoke nivoe u 2023. godini

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2024

-

08:49

UN upozorava da je nasilje nad decom u ratovima dostiglo ekstremno visoke nivoe u 2023. godini
UN upozorava da je nasilje nad decom u ratovima dostiglo ekstremno visoke nivoe u 2023. godini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nasilje nad decom u ratnim sukobima širom sveta dostiglo je ekstremno visoke nivoe u 2023. godini, uključujući broj ubistava i ranjavanja mališana bez presedana, od Pojasa Gaze do Sudana, Mjanmara i Ukrajine, upozorile su Ujedinjene nacije u najnovijem izveštaju.

UN navode da je tokom 2023. godine zabeleženo 1.721 teško kršenje prava 1.526 dece u ratnim sukobima širom sveta.

U godišnjem izveštaju UN o deci u oružanim sukobima, u koji je AP imao uvid u utorak, ističe se da je broj teških prekršaja nad decom mlađom od 18 godina povećan za 21 odsto u Kongu, Burkini Faso, Somaliji i Siriji.

Napad Hamasa na južni Izrael 7. oktobra i izraelska vojna operacija u Pojasu Gaze koja je usledila kao odgovor doveli su do povećanja teških prekršaja nad decom od 155 odsto, posebno zbog upotrebe eksplozivnog oružja u gusto naseljenim područjima u Gazi, navodi se u izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Na palestinskim teritorijama prijavljeno je da je oko 19.890 palestinske dece ubijeno ili povređeno i da ti podaci čekaju verifikaciju.

profimedia

 

U izveštaju UN prvi put su stavljene izraelske snage na globalnu crnu listu zemalja koje krše prava dece zbog ubijanja i ranjavanja dece i napada na škole i bolnice.

Takođe, u izveštaju su prvi put navedeni militanti Hamasa i palestinskog Islamskog džihada kao odgovorni za ubijanje, ranjavanje i otmicu dece.

Na crnoj listi i Rusija

UN već drugu godinu stavljaju ruske oružane snage i povezane oružane grupe na svoju crnu listu zbog ubijanja i ranjavanja dece i napada na škole i bolnice u Ukrajini.

UN su navele da je tokom prošle godine ubijeno 80 ukrajinske dece i ranjeno njih 419 u ruskim napadima.

U Sudanu je, u sukobu sudanske vojske i paravojnih formacija tokom 2023. godine, broj teških prekršaja na d decom povećam za 480 odsto, navodi se u izveštaju.

Sudanske oružane snage i rivalske paravojne Snage za brzu podršku našle su se na crnoj listi zbog ubijanja i ranjavanja dece i napade na škole i bolnice, a paravojne formacije takođe i zbog regrutovanja i korišćenja dece u vojnim operacijama i zbog silovanja i seksualnog nasilja.

profimedia

 

U građanskom ratu u Mjanmaru tokom prošle godine broj teških prekršaja nad decom povećan je za 123 odsto.

Oružane snage Mjanmara i sedam oružanih grupa su takođe na ovogodišnjoj globalnoj crnoj listi zbog teških kršenja prava dece.

U izveštaju se navodi da su UN potvrdile 2.799 teških prekršaja protiv 2.093 dece – uključujući 238 ubistava i 623 povrede pripisane vojsci i njenim savezničkim milicijama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet