Fokus

Broj požara u brazilskim močvarama porastao za skoro hiljadu odsto

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2024

-

23:42

Broj požara u brazilskim močvarama porastao za skoro hiljadu odsto
Broj požara u brazilskim močvarama porastao za skoro hiljadu odsto - Copyright Tanjug/EU Echo

veličina teksta

Aa Aa

Broj požara u brazilskim močvarama Pantanal porastao je za skoro hiljadu odsto ove godine i dostigao najviši nivo od 2020. godine, kada su tu državu pogodili najveći požari u istoriji.

Satelitski podaci brazilskog Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja (INPE) pokazali su povećanje broja požara u Pantanalu za 980 odsto do 5. juna, u poređenju sa istim periodom prošle godine. 

Te brojke su izazvale uzbunu dok u regionu počinje najrizičnija sezona za šumske požare, koja obično počinje u julu i dostiže vrhunac u avgustu i septembru.

"Ovo je jedan od najgorih početaka godine u smislu žarišta", rekao je Vinisijus Silgejro, koordinator teritorijalne obaveštajne službe u lokalnoj nevladinoj organizaciji Instituto Centro de Vida.

Slabe kiše od kraja prošle godine poremetile su uobičajene sezonske poplave, ostavljajući veći deo močvarnog regiona podložnim požarima, prenosi Rojters, a Silgejro je istakao da je činjenica da je u kišnoj sezoni porastao broj požara izrazito zabrinjavajuća.

On je upozorio da će se Pantanal ove godine verovatno suočiti sa još jednom snažnom sušom, nakon vlažne sezone sa kišama 60 odsto ispod proseka, prema podacima brazilskog Nacionalnog instituta za meteorologiju (INMET).

Krajem 2023. godine je klimatski fenomen El Ninjo odložio kišnu sezonu, što je dovelo do 4.134 požara registrovanih u novembru, u poređenju sa istorijskim prosekom od 584 za mesec.

Brazilska vlada potpisala je u sredu sporazum sa guvernerima država u regionima Pantanal i Amazon za borbu protiv šumskih požara, a Mato Groso do Sul, država u kojoj se nalazi veći deo Pantanala u zemlji, već je proglasila vanredno stanje životne sredine.
 

Komentari (0)

Svet