Fokus

Karteli odmah poslali "poruku": Ko je političarka koja je ubijena nekoliko sati pošto je Meksiko dobio prvu predsednicu

Komentari

Autor: CNN

05/06/2024

-

11:23

Karteli odmah poslali "poruku": Ko je političarka koja je ubijena nekoliko sati pošto je Meksiko dobio prvu predsednicu
Karteli odmah poslali "poruku": Ko je političarka koja je ubijena nekoliko sati pošto je Meksiko dobio prvu predsednicu - Copyright Prinstcreen YouTube/Imagen Noticias

veličina teksta

Aa Aa

Jolanda Sančez Figeroa, gradonačelnica Čotije u meksičkoj državi Mičoakan, ubijena je samo nekoliko sati pošto je zemlja izabrala svoju prvu ženu za predsednika u trci koju su obeležili smrtonosni napadi na kandidate.

Jolanda Sančez Figeroa se vraćala iz teretane do svoje kuće sa telohraniteljem kada su nepoznati napaddači iz belog kombija pucali na njih, naveo je državni tužilac u saopštenju, prenosi CNN.

I Sančez Figeroa i njen telohranitelj su kasnije umrli u bolnici, navodi se u saopštenju i dodaje da je istraga pokrenuta.

Prinstcreen YouTube/Imagen Noticias

 

Sančez, koja je izabrana za gradonačelnicu na izborima 2021. godine, ubijena je iz vatrenog oružja, a jedna medijska kuća je izvestila da je u nju pucano 19 puta.

Na njenom profilu na Fejsbuku stoji da je "definiše fokusiranost i želja da Čotiju učinim boljim mestom za život“.

Političarka je prethodno kidnapovana u septembru prošle godine dok je izlazila iz tržnog centra u gradu Gvadalahara u državi Halisko, koja je susedna Mičoakanu.

Tri dana kasnije savezna vlada je saopštila da je pronađena živa.

Prema tadašnjim izveštajima lokalnih medija, otmičari su pripadali moćnom kartelu Halisko – Nova generacija (CJNG), koji je navodno pretio gradonačelnici zbog toga što se protivila da kriminalna grupa preuzme policijske snage njene opštine, piše CBS.

Mičoakan je poznat po svojim turističkim destinacijama i naprednoj agro-izvoznoj industriji, ali je takođe jedna od najnasilnijih država u zemlji zbog prisustva grupa za iznudu i trgovinu drogom. U martu su tri farmera ubijena od bombe koja je postavljena na zemljanom putu u Mičoakanu -- samo nekoliko dana nakon što je odlazeći predsednik Meksika priznao da je improvizovana eksplozivna naprava ubila najmanje četiri vojnika u, kako je rekao, "zamci" koju je verovatno postavio kartel.

Potvrda smrti Sančez Figeroe stigla je nekoliko sati nakon što je Klaudija Šejnbaum odnela ubedljivu pobedu i postala prva žena predsednica Meksika, što predstavlja izuzetno dostignuće u zemlji poznatoj po svojoj patrijarhalnoj kulturi i raširenom femicidu.

Široko rasprostranjeno nasilje nad političarima obeležilo je ove izbore i načinilo ih najkrvavijim u istoriji Meksika. Desetine političkih kandidata i kandidata ubile su kriminalne organizacije tokom kampanje u pokušaju da utiču na glasanje.

Šejnbaum će početi da predsedava 1. oktobra, smenjujući odlazećeg predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, svog dugogodišnjeg saveznika čiji su programi socijalne zaštite izvukli mnoge Meksikance iz siromaštva, čime je njihova levičarska partija Morena postala favorit u anketama.

Ali ona ujedno nasleđuje epidemiju nasilja predvođenog bandama i nerešene nestanke u zemlji i suočava se sa hitnim zadatkom da ojača unutrašnju bezbednost i sigurnost granica.

Stopa ubistava u Meksiku je među najvišima na svetu i ostaje opasno mesto za žene, a podaci pokazuju da oko 10 žena bude ubijeno svakog dana. Više od 100.000 ljudi i dalje se vodi kao nestalo, bez objašnjenja njihove sudbine. Prema istraživačkom centru Mexico Evalua, oko 95 odsto svih zločina širom zemlje ostalo je nerešeno u zemlji 2022. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet