Fokus

Borelj razgovarao sa kineskim ministrom odbrane o ratu u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

01/06/2024

-

22:35

Borelj razgovarao sa kineskim ministrom odbrane o ratu u Ukrajini
Borelj razgovarao sa kineskim ministrom odbrane o ratu u Ukrajini - Copyright Tanjug AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj razgovarao je danas na marginama bezbednosnog foruma u Singapuru sa kineskim ministrom odbrane Dong Junom o ratu Rusije protiv Ukrajine, rastućim tenzijama u Južnom kineskom moru i u Tajvanskom moreuzu.

"Dijalog je neophodan za povećanje međusobnog razumevanja i rešavanje naših zabrinutosti", naveo je Borelj na platformi Iks.

Azijski bezbednosni forum "Šangri-La dijalog" počeo je u petak u Singapuru i trajaće do sutra, 2. juna u organizaciji Međunarodnog instituta za strateške studije.

Na dnevnom redu ovogodišnjeg foruma je dalje jačanje partnerstva EU-Singapur, odnosi EU-ASEAN, kao i niz regionalnih i međunarodnih bezbednosnih pitanja, kako u Evropi tako i u Aziji.

Obraćajući se učesnicima foruma, Borelj je poručio EU može da ponudi jedinstven doprinos bezbednosti Indo-Pacifika.

"Od invazije na Ukrajinu, postepeno prihvatamo ideju da moramo povećati svoju stratešku odgovornost... Era strateške naivnosti je završena. Zato umnožavamo naša partnerstva sa regionom", naveo je Borelj.

On je poručio da je Evropa kredibilan i posvećen partner, kako u oblasti bezbednosti i odbrane, tako i u netradicionalnim oblastima kao što su sajber, dezinformacije i strano mešanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet