Fokus

Sprema li Tramp veliko iznenađenje: Da li će bivša demokratska kongresmenka biti njegova potredsednica?

Komentari

Autor: Fox News

24/05/2024

-

19:49

Sprema li Tramp veliko iznenađenje: Da li će bivša demokratska kongresmenka biti njegova potredsednica?
Sprema li Tramp veliko iznenađenje: Da li će bivša demokratska kongresmenka biti njegova potredsednica? - Copyright AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Donald Tramp nagovestio je da će imenovati svog potpredsednika za 2024. neposredno pre Republikanske nacionalne konvencije u julu.

A političar koji je na vrhu liste željenih kandidata za ovo mesto u mogućnoj novoj administraciji Donalda Trampa, prema novoj  anketi u ključnoj severoistočnoj državi Nju Hempšir - nije čak ni republikanac.

Bivša kongresmenka Tulsi Gabard sa Havaja, koja se kandidovala za demokratsku predsedničku nominaciju 2020, ali je dve godine kasnije napustila stranku da bi postala nezavisni kandidat, nalazi se na vrhu liste u novom istraživanju Anketnog centra Univerziteta u Nju Hempširu.

Ubedljivi favorit u anketi

Skoro četvrtina (24 odsto) birača koji su naveli da ne podržavaju predsednika Bajdena u Nju Hempširu imenovali su Gabardovu kada su ih pitali koga bi Tramp trebalo da izabere za svog potredsednika.

Gabard je bila sedam poena ispred biotehnološkog preduzetnika, multimilionera Viveka Ramasvamija, koji je bio jedan od desetak kandidata koji su bezuspešno stali na crtu Trampu za predsedničku nominaciju GOP 2024. Ramasvami je podržao Trampa pošto je u januaru odustao od trke za Belu kuću, piše Fox News.

Još dva bivša rivala na primarnim izborima - senator Tim Skot iz Južne Karoline i guverner Floride Ron Desantis - u anketi su dobili od 13, odnosno 9 odsto.

Skot je podržao Trampa u januaru i redovno se pojavljivao sa bivšim predsednikom u predizbornoj kampanji poslednjih meseci. Desantis je takođe podržao Trampa pošto je ispao iz trke u januaru, ali se nije pridružio predizbornoj kampanji. 

Šest odsto ispitanih podržalo je guvernera Južne Dakote Kristi Noem, Trampovu saveznicu i pristalicu, kao Trampov izbor za potpredsednika.

Samo 5 odsto anketiranih izjasnilo se da bi volelo da vidi bivšu ambasadorku u Ujedinjenim nacijama i bivšu guvernerku Južne Karoline Niki Hejli kao Trampovu potpredsednicu. 

Hejli je bila poslednji Trampov rival za nominaciju pre nego što je odustala od svoje kandidature pre više od dva meseca. Ona nije podržala Trampa, ali je u sredu rekla da će glasati za njega u novembru.

Drugi potencijalni kandidati koji su bili obuhvaćeni anketom dobili su jednocifrenu podršku.

Ko je "nezavisna" Tulsi?

Gabard, oficir Nacionalne garde Havaja, veteran je rata u Iraku. Ušla je u istoriju kao prva Amerikanka samoanskog porekla izabrana u Kongres. Svojevremeno je bila član progresivnog krila Demokratske stranke i podržala je senatora Vermonta Bernija Sandersa za demokratsku predsedničku nominaciju 2016.

AP/Jose Luis Magana

 

Ona je 2020. godine pokrenula svoju nezavisnu kandidaturu za Belu kuću, ali otkako je napustila Demokratsku stranku, počela je da se obraća konzervativcima.

U Južnoj Karolini u februaru, uoči preliminarnih GOP izbora u toj državi, Tramp je otkrio da ima najmanje "pola tuceta" kandidata - uključujući i Gabardovu - na svojoj užoj listi za potpredsednika.

S druge strane, ona je pohvalila Trampa, rekavši za Fox News ranije ove godine: 

"Srela sam mnogo jakih, čvrstih ljudi u svom životu i ne mogu da se setim nijednog koji ne samo da bi mogao da izdrži sve što se dešava Donaldu Trampu, a se ne raspadne, već odlučuje da nastavi da se bori protiv čitavog vašingtonskog establišmenta".

Takođe je rekla da bi bila spremna da služi na "nacionalnoj listi" sa Trampom.

Gabard je takođe poznato lice u Nju Hempširu, što bi moglo da igra ulogu u njenom plasmanu  na vrh liste preferiranih Trampovih kandidata u novoj anketi. Provela je dosta vremena u najvažnijoj izbornoj državi 2019. tokom svog kongresmenskog mandata.

Takođe, nekoliko puta se vraćala u Granit State 2022. godine, kada se pridružila penzionisanom generalu armije Donu Bolduku u predizbornoj kampanji, dok je te godine republikanski kandidat za Senat neuspešno pokušavao da pobedi demokratsku senatorku Megi Hasan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet