Fokus

IAEA počela reviziju ispuštanja radioaktivne vode iz nuklearke Fukušima

Komentari

Autor: Tanjug

23/04/2024

-

09:12

IAEA počela reviziju ispuštanja radioaktivne vode iz nuklearke Fukušima
IAEA počela reviziju ispuštanja radioaktivne vode iz nuklearke Fukušima - Copyright Profimeidia

veličina teksta

Aa Aa

Tim Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) počeo je danas reviziju procesa u kojem se tretira radioaktivna voda ispuštena iz nuklearne elektrane Fukušima oštećene u zemljotresu 2011. godine, što je druga revizija otkako je Japan počeo da ispušta vodu u okean prošlog avgusta.

Radna grupa sutra će proveriti rad Daići Hirošima nuklearne elektrane na severoistoku Japanu, a održaće i razgovore sa Ministarstvom industrije, operaterom fabrike "Tokio elektrik pauer kompani holdinds" i nuklearnim regulatornim telom, prenosi agencija Kjodo.

Radnu grupu IAEA u Japanu trenutno čine sturčnjaci iz Argentine, Australije, Velike Britanije, Kanade, Kine, Francuske, Rusije, Južne Koreje, SAD i Vijetnama.

Eksperti stacionirani u kancelarijama u Fukušimi kažu da postoji koncentracija tritijuma u vodi, nakon što je ispuštena tretirana radioaktivna voda, i da je daleko ispod dozvoljene granice od 1.500 bekerela po litru.

U nuklearnoj elektrani Fukušima, koja je oštećena u zemljotresu u martu 2011. godine i cunamiju koji je usledio, nakupile su se ogromne količine radioaktivne vode koja je korišćena za hlađenje otopljenog nuklearnog goriva.

Te otpadne vode su tretirane s ciljem da se ukloni većina radionuklida, osim tricijuma. Voda iz Fukušime je potom razblažena i tako ispuštana u Pacifik.

 

Komentari (0)

Svet