Politika

Fon der Lajen: Srbija među najnaprednijim zemljama u procesu pristupanja EU, radimo na otvaranju Klastera 3

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2024

-

15:34

Fon der Lajen: Srbija među najnaprednijim zemljama u procesu pristupanja EU, radimo na otvaranju Klastera 3
Fon der Lajen: Srbija među najnaprednijim zemljama u procesu pristupanja EU, radimo na otvaranju Klastera 3 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da partnerstvo između EU i Beograda jača i da je Unija prvi trgovinski partner i investitor u Srbiji.

"U tom kontekstu želim da vam čestitam na tome što je prvi put Srbija dostigla investicioni kreditni rejting, to je sjajan uspeh", rekla je Fon der Lajen. 

Ona je rekla da želi da razjasni tri inicijative i da o njima govori malo detaljnije.

"Prva je plan rasta za Zapadni Balkan. On treba da približi privrede Zapadnog Balkana našoj i da postepeno integriše regionalno tržište sa evropskim jedinstvenim tržištem. Princip je jednostavan - otvaramo vrata tržišta za konkretne sektore srpskim kompanijama, a zauzvrat je potrebno da se sprovedu određene reforme zarad fer uslova na tržištu", rekla je. 

Navela je da su te reforme podržane dodatnim ulaganjima od EU i da su zemlje Zapadnog Balkana pripremile svoje reformske agende.

"Dragi Aleksandre, želim vama i vašem timu da se zahvalim na sjajnom poslu kada je reč o reformskoj agendi. Sada treba da počnemo sa implementacijom, sa 1,6 milijardi evra koje će Srbija u okviru plana rasta dobiti", navela je. 

Dodala je da su konkretni rezultati sledeći: "Na dobrom ste putu da od sledeće godine postanete deo jedinstvene zone za plaćanje u evrima, što znači da će transferi novca između EU i Srbije biti brži, bezbendiji i jeftiniji, što će koristiti i građanima i privredi".

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Kaže da je druga inicijativa veliko partnerstvo u e-mobilnosti i kritičnim sirovinama.

"Želim da vam čestitam na akciji, što ste omogućili Srbiji da postane lider u oblasti električnih vozila, to je industrija sutrašnjice. Podržaćemo vas, imamo ambicozne projekte. Ovde u Srbiji procenjujemo da će naše partnerstvo moći da pomogne za novih 20.000 radnih mesta i šest milijardi evra vašem BDP-u", rekla je Fon der Lajen.

Kada je reč o kritičnim sirovinama, Fon der Lajen je navela: "Možete biti sigurni da ćemo poštovati i očuvati vašu divnu prirodu i da ćemo i razgovarati sa lokalnim društvima, jer to je standard koji koristimo u EU. S obzirom da ste budući član, naravno da ćemo to zajedno raditi i ovde - to je prosperitetna i održiva budućnost za naredne generacije".

"Moj dolazak znak da verujem da je budućnost Srbije u EU"

Ursula fon der Lajen je izjavila da je njen dolazak u Srbiju u okviru četvrte posete Zapadnom Balkanu otkada je počeo njen prvi mandat vrlo jasan znak da veruje da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji.

Ona je to rekla odgovarajući na novinarsko pitanje da li je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarala o odnosima Srbije i Rusije i kakav je njen stav oko učešća delegacije Srbije na skupu BRIKS-a u Kazanju.

"Predsednik Srbije me danas ugostio ovde, ranije je ugostio i premijere Grčke i Poljske i to govori samo za sebe. Moj dolazak ovde je znak da verujem da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji, budućnosti zajedničkih vrednosti, gde će Srbija uživati prava članstva u Evropskoj Uniji", rekla je ona.  

Dodala je da je Vučić preduzeo brojne korake da bi se to realizovalo i da je važna činjenica da se danas sreo sa njom, a ranije sa liderima EU umesto da bude negde drugde.

Istakla je da je treća inicijativa Investicioni plan za zapadni Balkan koji je pokrenut pre četiri godine i koji stalno donosi rezultate, a već je mobilisao pet milijardi u investicijama.

"Radimo na velikim projektima koji se prevashodno fokusiraju na čistoj energiji, digitalnoj tranzicjii i danas smo posetili haj-tek kompaniju i vrlo smo impresionirani onim što rade. Drugi primer je vetropark koji gradimo u Kostolcu, ovaj projekat bi mogao da proizvede ekvivalent energetske potražnje za 45.000 domaćinstava. Takođe, obnavljamo vlasnisku hidroelektranu, radimo i na transbalkaskom koridoru električne energije što će unaprediti električni sistem u Srbiji, Crnoj Gori, BiH sa zemljama EU. I za kraj, zajedno ulažemo u čist transport za bolju povezanost unutar regiona i iz regiona ka EU", rekla je predsednica Evropske komisije. 

Dodala je i da je u toku nekoliko zanimljivih projekata kao što je železnički Koridor 10.

"Sećam se kada smo bili u Nišu na početku tog projekta, i rezultati su tu. Sve to čini solidnu osnovu da Srbija postane članica EU. Vi ste i dalje snažno posvećeni evropskoj budućnosti Srbije. U vreme sukoba i ratova i nemira biti član EU je obećanje mira i prosperiteta koje zajedno možemo da damo", istakla je. 

Kaže da je Srbija već jedna od najnaprednijih zemalja u procesu pristupanja.

"Pokazali ste da možete da ispunite neophodna merila. Posvetili ste se sprovođenju reformi, posebno u oblasti vladavine prava. Pokazali ste da dela prate vaše reči. U tom duhu mi radimo na otvaranju Klastera 3", poručila je. 

Zahvalila je i za humanitarnu i finansijsku pomoć Ukrajini.

Komentari (0)

Srbija