Politika

Vučić: Tusk i Micotakis mi preneli veoma značajne poruke po pitanju članstva u EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/10/2024

-

12:42

Vučić: Tusk i Micotakis mi preneli veoma značajne poruke po pitanju članstva u EU
Vučić: Tusk i Micotakis mi preneli veoma značajne poruke po pitanju članstva u EU - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom, da je Poljska danas partner od izuzetnog značaja za Srbiju. 

Kako je rekao Vučić, to nije samo zbog evropskog puta i zbog toga što kao članica EU može o mnogo čemu da odlučuje, već i zbog bilaternih odnosa koji su sve bolji, a najpre se ogledaju u ekonomskoj razmeni koja je 2023. godine bila 2,6 milijardi evra, a ove godine se očekuje da bude viša. 

Vučić je rekao da su predmet razgovora bile sve političke teme i šta je to što Srbiju čeka na evropskom putu. Osvrnuo se i na jučerašnje razgovore kojima je, osim Tuska, prisustvovao i grški premijer Kirjakos Micotakis.

"Hoću da se zahvalim Kirjakosu Micotakisu koji je došao na večeru sinoć. Osim što su premijeri svojih zemalja, rekao bih najsnažniji koji dolaze iz Evropske narodne partije, čiji sam i ja član, preneli su mi veoma značajne poruke po pitanju članstva u EU. A znate koliki sam skeptik. Otvorili su neke nove vidike i nadu gde je moguće da očekujemo u budućnosti, ne bih da kažem ubrzanje, ali neku vrstu drugačijeg odnosa uz sve ono što je potrebno da mi uradimo”, rekao je Vučić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Dodao je da su ti razgovori od izuzetnog značaja za Srbiju.

"Razgovarali smo o svim važnim političkim pitanjima, zamolio sam Tuska da me sasluša po pitanju Kosova i Metohije, izneo mu činjenice i zamolio ga da proveri taj činjenični sled koji sam mu pružio. Zahvalan sam premijeru Poljske na tome što me je saslušao i zato što je želeo da čuje našu stranu", rekao je.

"Tusk želi da vidi punu usklađenost sa evropskim deklaracijama"

Kako je dodao, govorili su i o globalnim, evropskim i drugim pitanjima, uključujući i ratove u Ukrajini i na Bliskom istoku. Naveo je da su razmatrali koliki je nivo saglasnosti i da je zahvalan Tusku zato što ga je saslušao.

"Slušao sam i ja njega, razumeo poziciju Posljke, a pošto je on kriv što nisam u Kazanju, onda je i on želeo da me sasluša", rekao je Vučić. 

Istakao je da neće da krije da Tusk želi da vidi punu usklađenost sa evropskim deklaracijama u pogledu sankcija protiv Rusije. 

"Ja sam se trudio da objasnim poziciju Sribje i da ukažem na to koliku smo podršku u humanitarnom i finansijskom smislu pružili Ukrajini, kako i na koji način govorimo o poštovanju Povelje UN i izneo sam poziciju Sribje", naveo je predsednik.  

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Rekao je i da je veoma zahvalan Tusku što je došao, jer ne dolze često poljski predsednici i premijeri u Beograd.

"Za nas je ovo velika čast, za mene lična privilegija. Uvek sam imao mnogo toga da naučim i čujem od vas, nadam se da ovo nije poslednji put da ste tokom svog mandata došli u Srbiju. Verujem da ste mogli da vidite brojne promene u odnosu na 2018. godinu", rekao je Vučić obraćajući se Tusku. 

Zamolio ga je fa dolazi češće i da podignu saradnju u svim sferama života.

"A kada razgovaramo, siguran sam da ćemo bolje čuti jedni druge", naveo je Vučić. 

Komentari (0)

Srbija