Politika

Opština Gračanica: Priština prisvaja više od 13 hektara imovine, tražimo povlačenje odluke

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2024

-

22:23

Opština Gračanica: Priština prisvaja više od 13 hektara imovine, tražimo povlačenje odluke
Opština Gračanica: Priština prisvaja više od 13 hektara imovine, tražimo povlačenje odluke - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Opština Gračanica saopštila je da je vlada privremenih prištinskih institucija donela i prosledila joj  odluku o prisvajanju 13 hektara i 33 ara opštinske imovine u ataru Gračanice, naselje Padalište, u cilju realizacije projekta izgradnje „Kosovskog rezidencijalnog centra za autizam, Daunov sindrom i invalidnost za decu i starije osobe.

Zbog ove odluke, Opština Gračanica je uputila vladi privremenih institucija protest, ističući da je reč o sramnoj i nedemokratskoj opciji koja ima za cilj destabilizaciju i ugrožavanje javnog interesa lokalnog stanovništva.

Navodi se da je odluka doneta bez prethodnih konsultacija i opštinske saglasnosti i da Opština Gračanica, sem naziva projekta, u isti nije imala uvid, kao i da je o oduzimanju zemljišta saznala iz odluke koja joj prosleđena iz vlade privremenih prištinskih institucija. 

Opština Gračanica traži od vlade privremenih institucija preispitivanje i povlačenje odluke o oduzimanju zemljišta, kao i da se poštuju prava lokalnih stanovnika i njihov glas u ovom postupku. 

Od vlade privremenih prištinskih institucija zatraženo je i da organizuje javne rasprave o projektu i njegovom uticaju na zajednicu sa stanovništvom opštine i opštinskim nadležnim organima.

U odluci vlade u Prištini stoji da će površine katastarskih parcela nakon prenosa prava svojine na vladu privremenih prištinskih institucija biti predate na korišćenje u periodu od 99 godina Dobrotvornom udruženju „Jetimat e Ballkanit“ (Balkanska siročad“) koja će sprovesti realizaciju projekta, navodi se u saopštenju Opštine Gračanica. 

Dodaje se da uvid u brojeve katastarskih parcela koje se navode u odluci vlade privremenih institucija pokazuje da će centar biti građen u Gračanici na potezu između Suda i Novog gračaničkog groblja.

Opština Gračanica od Prištine traži i odgovor na pitanje “na osnovu kojih je analiza i statistika izabrala baš Gračanicu za mesto gde će se graditi ovakav Centar“?

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija