Politika

Pripadnici Savezničkih snaga za reagovanje bili na severu KiM zajedno sa KFOR-om

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2024

-

20:49

Pripadnici Savezničkih snaga za reagovanje bili na severu KiM zajedno sa KFOR-om
Pripadnici Savezničkih snaga za reagovanje bili na severu KiM zajedno sa KFOR-om - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Savezničkih snaga za reagovanje (ARF) bili su danas na severu AP KiM sa pripadnicima  KFOR-a, a iz KFOR-a je saopšteno da su ARF spremne da doprinesu dugogodišnjim naporima NATO-a za stabilnost širom Zapadnog Balkana.

"Danas su visoki oficiri štaba NATO za brzo raspoređivanje korpusa u Italiji NRDCITA bili na severu Kosova sa osobljem Regionalne komande Istok misije KFOR koju predvodi NATO", navedeno je u saopštenju KFOR-a na Fejsbuku.

Dodaje se da je osoblje ARF-a trenutno raspoređeno na AP Kosovo i Metohija i u Severnoj Makedoniji, do sredine oktobra i da sprovode različite aktivnosti obuke da identifikuju zahteve logističke, infrastrukturne i operativne podrške u slučaju značajnog povećanja prisustva KFOR-a.

Na objavljenim fotografijama vide se pripadnici ARF-a, između ostalog, na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. 

KFOR je 30. septembra saopštio da će NATO do 16. oktobra rasporediti oko 200 pripadnika novoformiranih Savezničkih snaga za reagovanje (ARF) na Zapadni Balkan, kako bi započeli s treninzima i bili spremni da pomognu pripadnicima KFOR-a.

Navedeno je da raspoređivanje snaga ARF-a šalje jasnu poruku rešenosti NATO-a da očuva mir i stabilnost u regionu i govori o spremnosti Alijanse da brzo reaguje.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija