Politika

Povratak u kosovske institucije: Pravni stručnjaci različito vide mogućnost vraćanja Srba na posao

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

04/10/2024

-

20:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Jedna od predloženih mera predsednika Srbije Aleksandra Vučića za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji bila je i hitan povratak Srba na severu u kosovske institucije, koje su napustili 5. novembra 2022. godine. Na severu trenutno Srba nema u policiji i pravosuđu, vanredne lokalne izbore su bojkotovali, a sa manje od 3,5 odsto glasača za gradonačelnike su izabrani Albanci, čija smena nije usledila ni nakon potpisivanja peticije.

U sudovima i tužilaštvima na severu Kosova Srba nema, ali njihove ostavke, ni sudski, ni tužilački savet nikada nisu zvanično prihvatili. Pravni stručnjaci različito vide mogućnost vraćanja Srba na posao.

"Ostala je mogućnost vraćanja da sve sudije, tužioci, a i administrativno osoblje pošalje zahtev da želi da se vrati, da tužilački savet pregleda te zahteve i donese odluku da se vrate", rekao je diplomirani pravnik Dušan Radaković.

Mazljum Baraljiu, profesor ustavnog prava, navodi da zakon kaže da u ovim slučajevima treba svako ponovo da se podvrgne uslovima zakona, odnosno konkursa.

Policajci se takođe ne mogu vratiti na posao automatski, već se svaki građanin može prijaviti na konkurs, ukoliko ga Kosovska policija raspiše.

"Zato što radni odnos po zakonu o radu prestaje ako se neopravdano izostane odgovarajući zaposleni u odgovarajućoj instituciji više od tri, odnosno pet dana", dodao je Baraljiu.

Radaković ističe da Član 82 policije Kosova kaže da ne mogu da se vrate, ali naravno u politici je sve moguće.

Političkom odlukom je moguće razrešiti i trenutne gradonačelnike i opštinske skupštine. Pokušaj da se to uradi peticijom i referendumom, nije uspeo. 

"Druga mogućnost da gradonačelnici sami podnesu ostavke, a treća je da se nađe neka mogućnost korupcije ili velikog kršenja zakona gradonačelnika samih, da bi mogli da se raspišu izbori, ali je to proces koji traje dve tri godine, tako da to ne očekujem", naveo je Radaković.

Evropska unija poziva Prištinu da obezbedi što bržu reintegraciju Srba u politički i pravni život na Kosovu, dok prištinski zvaničnici tvrde da su omogućili poštovanje zakona i prava nevećinskih zajednica.  

"Naše institucije sarađuju blisko sa svim našim građanima srpske nacionalnosti. Oni su u skladu sa zakonskim procedurama prisutni u svim institucijama Kosova, kako je i predviđeno Ustavom", rekla je kosovska predsednica Vjosa Osmani.

U lokalnim samoupravama na severu, kao i u centralnim institucijama, radi određeni broj činovnika koji su uglavnom ranije bili opozicija Srpskoj listi, dok se u kosovskom parlamentu nalazi desetoro Srba, članova Srpske liste, ali oni na sednice dolaze samo kako im ne bi bio prekinut mandat.

Mijačić: Povratak Srba u institucije "vrlo težak" proces

Koordinator Nacionalnog konventa za poglavlje 35, Dragiša Mijačić kaže za Euonews Srbija da povratak Srba u institucije na KiM nije moguć samo na osnovu poziva predsednika države, te da su ranije postojali "neki koraci" koji su mogli da dovedu do vraćanja Srba u institucije.
 
"Ti koraci, nažalost, su propušteni. Propuštene su prilike, tako da sam poziv predsednika nije dovoljan kako za međunarodne faktore, tako ni za kosovske vlasti. Prosto, kosovske vlasti imaju neke svoje procedure, imaju neke svoje ciljeve u celom ovom procesu, tako da poziv predsednika nismo ni očekivali da će napraviti neku značajnu promenu po tom pitanju", objašnjava Mijačić.

On dodaje da sumnja da će Srbi vratiti u institucije, jer "jednom kad su izašli, teško ih je sve vratiti".

"Neki su se već trajno naselili na prostoru Srbije, neki su promenili svoje karijere, tako da to već nije moguće izvesti u nekom apsolutnom broju. Što se tiče samog povratka, situacija je različita kada je u pitanju pravosuđe, različita je kada je u pitanju policija i lokalne samouprave", nabraja naš sagovornik.

Ipak, najlakše je vratiti se u pravosuđe, jer kako kaže, ostavke sudijama i tužiocima nisu verifikovane od strane nadležnih sudskih organa.

"Oni u suštini mogu da se vrate na posao vrlo brzo, ako postoji politička volja za tim. Negde predstavnici vlade Kosova su iskazali nezadovoljstvo i nisu dali podršku u tom procesu vraćanja, ali ukoliko su pravosudne strukture nezavisne u radu, one mogu da pokrenu taj proces", ističe Mijačić.

Skroz drugačije je kada je policija u pitanju, navodi Mijačić.

"Da bi se oni vratili, potrebno je doneti zakon o amnestiji. Sada kada je Kosovo u predizbornoj kampanji, to prosto nije moguće. Tako da to je zaista jako teško vratiti sve policajce. Kada su u pitanju policajci, prema novom zakonu Kosova i internim procedurama, u političku službu ne mogu biti primljeni oni koji su stariji od 30 godina. Većina Srba koji su učestvovali u političkim strukturama Kosova ranije su bili stariji od 30 godina. Vrlo malo, ja verujem da je ispod 5 ili 10 odsto je bilo mlađih. Tako da praktično je nemoguće vratiti te ljude", zaključuje naš sagovornik.

Kompletno gostovanje Dragiše Mijačića možete pogledati u videu ispod. 

Euronews Srbija

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija