Politika

Vučić: Ogroman novac dajemo za poljoprivredu, razumem prosvetare ali pokazujemo poštovanje prema ljudima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/10/2024

-

15:38

Vučić: Ogroman novac dajemo za poljoprivredu, razumem prosvetare ali pokazujemo poštovanje prema ljudima
Vučić: Ogroman novac dajemo za poljoprivredu, razumem prosvetare ali pokazujemo poštovanje prema ljudima - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Subotici gde je obišao završne radove na staničnoj zgradi Železničke stanice, govorio i o današnjem sastanku sa poljoprivrednciima koji je održan u Vladi.

Rekao je da ne zna sve detalje, ali da je imao razgovore sa premijerom i ljudima iz vlade prethodnih dana.

"Ljudi, da li vi razumete da dajemo nenormalan novac za poljopriredu? Tri puta više nego što je bilo pre deset godina. Ranije je govoreno da treba da dođemo do pet odsto, a sad smo došli do 7,3 odsto ukupnog budžeta. To su sve veća i veća izdvajanja. Da li su to dobro targetirane mere? Ja mislim da nisu jer sve dadosmo u ratarstvo, a manje za stočarstvo i za ono što nam više donosi, a to je voćarstvo i povrtarstvo", rekao je predsednik.

Naveo je i da ne može da podnese, i da nije fer prema državi da, kad god neko štrajkuje u ovoj zemlji, svi su na njegovoj strani pa kažu: "Dajte, to je ćup. Ali nemoj slučajno da si to oduzeo od mene". 

"Pa od nekog moram da oduzemem ako ćemo to da damo. Onda izmšljaju i kaži da smo dali toliko i toliko Novaku Nediću...Nemojse da lažete, to je ono što smo već davali i za Partizan i za Zvezdu i za humanitarnu pomoć za Ukrajinu, meksiko i druge zemlje...", rekao je Vučić.

Naveo je da mnogi ne razumeju kako država funkcioniše i da pričaju banke, ali je rekao i da je napravljena graška kada su u pitanju prosvetari.

"Da, mi smo napravili grešku. Da li smo u stanju da 100 odsto poštujemo ono što je prihvaćeno* Verovatno ne. Ali da li je 12 odsto zaista ogrmno povećanje za učitelje i nastavnike? Pa ogromno je. I sad moram da se pravdam kao da smanjujemo 12 odsto. Povećavamo 12 odsto u trenutku kada je nivo inflacije za godinu dana 4,2 odsto", rekao je Vučić. 

Naveo je da razume prosvetare da nije poštovano ono što je rečeno, ali je rekao da će uvek da podrži Anu Brnabić iz tog perioda jer je bila pritisnuta. 

"Ali je ovo nadrealno koliko pokazujemo poštovanje prema ljudima i gledamo kako to da se izvede", rekao je i naveo da ako se svugde dodaju po tri milijarde onda se otvara pandorina kutija, a postoje mnoga ograničenja. 

"Neću da ostavim zaduženu zemlju kad mi istekne mandat"

Predsednik je rekao da danas  Srbija ima najbolji kreditni rejting u odnosu na zemlje u regionu i istakao da je to rezultat odgovorne ekonomske politike. Vučić je naveo i da razgovor sa delegacijom MMF-a predvođenom šefom misije u Srbiji Donalom Mekgetigenom nije bio lak, ali da je od suštinske važnosti za Srbiju, kao i da se njegov ishod očekuje za 10 do 12 dana.

"Od 2014. godine sam tražio prisustvo MMF-a u Srbiji, jer je 2011. godine napustio zemlju i bilo je jasno da nam sledi propast i da su finansije utonule u bunar. Bez prisustva MMF-a, potrošili bismo devet milijardi evra, što bi bio kraj naše zemlje", rekao je Vučić.

On je naveo da bi do toga došlo neadekvatnom finansijskom politikom. Vučić je podsetio da od 2014. do 2017. godine nisu povećavane plate i da zbog toga sada imamo plate koje i dalje mogu da rastu.

Instagram/buducnostsrbijeav

 

"Najtežu politiku sam vodio. Mene je Putin pitao kako sam uspeo da opstanem, a da ljudima smanjimo plate. Imamo ne lak period, sve ovo mi plaćamo, jer ovo nije donela vila sa nebesa, već neko mora da plati i mi plaćamo. Pogledajte šta je sve Subotica dobila u proteklih 10 godina - fabrike, obnovljenu sinagogu, puteve, pruge, sve što je ranije bilo maštarija", rekao je Vučić.

On je dodao da je državno rukovodstvo uspelo sve da obezbedi, ali da sada mora da se vodi računa o javnim finansijama.

"Neću da ostavim zaduženu zemlju kada mi istekne mandat", istakao je Vučić.

Javni dug 46,5 odsto BDP-a

Govoreći o najnovijim ekonomskim pokazateljima, Vučić je rekao da, prema novoj metodologiji Evrostata, javni dug Srbije na današnji dan iznosi 46,5 odsto BDP-a, a da je u vreme kada je postao predsednik Vlade on bio 79 odsto.

"Ja nisam radio i gradio da bih jeo hleb naše dece u budućnosti. Zbog toga smo sprovodili teške mere", rekao je Vučić.

On je dodao i da neka davanja moraju da budu smanjena kako bi finansije ostale stabilne, kao i da je veoma bitno da prognoza rasta MMF-a za Srbiju bude tri odsto, kako "bismo mogli da držimo deficit".

Govoreći o troškovima, Vučič je rekao da zemlja ipak mora da odvaja sredstva i za odbranu zemlje i osvrnuo se na roditeljski dodatak koji će za godinu dana koštati 120 miliona evra, a kojih neće biti na prihodnoj strani.

"Videli ste i koliko imamo i pametnih i budala u Skupštini, pa što oni nisu povećali davanje za decu", upitao je Vučić.

"U srbiji se ne primenjuje sila nad onima koji protestuju"

Vučić je istakao da se u Srbiji ne primenjuje sila nad onima koji protestuju, dok je u EU drugačija situacija gde se, kada neko zauzme prugu, učesnici protesta prebijaju i hapse.

Predsednik je tako odgovorio na pitanje novinara kako komentariše izjavu hrvatskog poslanika u Evropskom parlamentu Gordana Bosanca da EU ne sme da ćuti nad "represijom koju Vučić sprovodi u Srbiji nad protivnicima litijuma".

"Kakvoj represiji? Oni okruže zgradu Predsedništva i ništa ne radim osim što ih gledam. Kakvu sam represiju vršio? Je l to što sam odneo u ta sela interaktivne table, kompjutere, tablete, je l to represija? Nigde ih pipnuli nismo, zauzimali su nam pruge, pipnuli ih nismo", istakao je Vučić.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Srbija