Politika

Stojiljković za Euronews Srbija: Važan je budžet, ali i pitanje litijuma, očekujem da se ova tema napokon otvori

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2024

-

20:20

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Danas je u Skupštini usvojen rebalans budžeta, kao i izmene koje se odnose na zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Međutim, na ovom vanrednom zasedanju nije bilo govora o litijumu koje su tražili opozicioni poslanici desetog septembra, ali očekuje se da se ona održi sledećeg ponedeljka, odnosno 7. oktobra. 

Ovo je najavila i predsednica  Skupštine Srbije Ana Brnabić koja je navela da je pripremila zahtev na kojoj će se razmatrati Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

"Spremno! Potpisano! Šalje se zvanično večeras u 00.01, prvi trenutak kad su se ispunili uslovi da zakažem sednicu sa ovim dnevnim redom u redovnom zasedanju", navela je Brnabić na društvenoj mreži X uz sliku odštampanog zahteva i navela da nestrpljivo čeka da građanima pokaže predlog opozicije.

Profesro FPN-a u penziji Zoran Stojiljković kaže za Euronews Srbija da je budžet jako važan, ali da je i važno pitanje litijuma koje je nedeljama unazad u fokusu, pre svega, političke javnosti. 

"Ono što mi možemo da očekujemo u ovoj situaciji jeste da se napokon otvori nekako tema litijuma. Vlada je sada krenula na rezervnu poziciju u kojoj računa na ekorealizam. To je ono da potvrđuje da će kopati, ali nipošto ako to ne bude ekološki bezbedno. Tako da ćemo sada da igramo oko ove teme dok nekome ne popusti pažnja", kaže on.

Kako je objasnio, opozicija kroz dijalog u Skupštini može da omogući sebi da je čuju i građani koji bi pratili njihovu debatu.

"Sada je pitanje za opoziciju kako će vezivati pitanja oko litijuma i hoće li ga objediniti sa drugim pitanjima kao što je na primer Kosovo", rekao je.

Komentarišući današnju sednicu, Stojiljković kaže da je od poslanika mogao da čuje ono što je i očekivano.

"Imate  argumentacije koje govore kako sa uvećanim sredstvima za budžet, kako se raspodeljuju i sa kojom svrhom i sa kojim efektima", rekao je Stojiljković .

Detaljnije o ovoj temi pogledajte u videu koji se nalazi iznad.

Komentari (0)

Srbija