Politika

Dačić zahvalio ambasadorki Rumunije na nepromenjenom stavu te države o Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2024

-

12:59

Dačić zahvalio ambasadorki Rumunije na nepromenjenom stavu te države o Kosovu i Metohiji
Dačić zahvalio ambasadorki Rumunije na nepromenjenom stavu te države o Kosovu i Metohiji - Copyright Tanjug/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ambasadorkom Rumunije u Srbiji Silvijom Davidoju sa kojom je razgovarao o značaju unapređenja saradnje dve zemlje u oblasti unutrašnjih poslova koja će doprineti jačanju bezbednosti u regionu.

Govoreći o intenzivnoj policijskoj saradnji srpske i rumunske policije, koja se sprovodi i kroz regionalne inicijative i organizacije i Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi, Dačić je naglasio da je ona od vitalnog značaja za borbu protiv svih vidova prekograničnog kriminala, budući da je državna granica Srbije sa Rumunijom najduža, saopštio je MUP.

Dačić i ambasadorka Rumunije su se saglasili da je dobra saradnja u oblasti unutrašnjih poslova, na strateškom i operativnom nivou, posebno u zaštiti zajedničke granice i suzbijanju iregularnih migracija i prekograničnog kriminala, u interesu bezbednosti regiona i EU, kao i da će se zalagati da ona u narednom periodu bude dodatno unapređena.

Na sastanku je istaknut učinak saradnje u oblasti vanrednih situacija, u okviru Mehanizma civilne zaštite, kao i da će Sporazumom između Vlade Srbije i Vlade Rumunije u oblasti prevencije ograničavanja i ublažavanja posledica katastrofa, čije se potpisivanje planira u narednom periodu, ova saradnja biti dodatno ojačana u oblasti reagovanja u slučajevima katastrofa.

Srbiju i Rumuniju povezuje strateško partnerstvo u brojnim oblastima od zajedničkog interesa, kao i podrška ove zemlje Srbiji u zaštiti njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, istaknuto je na sastanku.

Dačić je ukazao na neophodnost poštovanja načela i principa međunarodnog prava i važeće i pravno obavezujuće Rezolucije SB UN 1244 i zahvalio ambasadorki Davidoju na nepromenjenom stavu Rumunije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova.

Komentari (0)

Srbija