Politika

Đurić na ministarskom sastanku nesvrstanih u Njujorku: "Teške posledice opasnih presedana u svetu"

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2024

-

11:14

Đurić na ministarskom sastanku nesvrstanih u Njujorku: "Teške posledice opasnih presedana u svetu"
Đurić na ministarskom sastanku nesvrstanih u Njujorku: "Teške posledice opasnih presedana u svetu" - Copyright Tanjug/MSP

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić učestvovao je u Njujorku na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja i tom prilikom pozvao predstavnike država članica da ostanu odani izvornim principima te organizacije, istakavši da će u tome uvek imati podršku Srbije.

On je zahvalio zemljama članicama na poštovanju međunarodnog prava u proteklim decenijama.

Podsetivši da predstavlja zemlju u čijoj je prestonici održan prvi samit Pokreta nesvrstanih zemalja, Đurić je istakao da Srbija i danas poštuje i neguje principe na kojima je organizacija osnovana, jer ti principi su i danas relevantni, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Đurić je istakao da je Srbija bila suočena sa teškim kršenjem Povelje UN, kako 1999. godine, kada je napadnuta bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, tako i 2008. godine, kada su privremene institucije samouprave u Prištini jednostrano proglasile nezavisnost južne srpske pokrajine.

Podsetio je da je ta unilateralna odluka doneta bez saglasnosti Srbije, bez odobrenja UNMIK-a i bez bilo kakvog referenduma.

"Danas nažalost na mnogim mestima vidimo teške posledice pravljenja opasnih presedana širom sveta, bez obzira na veličinu ili broj stanovnika neke zemlje. Ujedinimo se u zauzamanju za mir u ovom teškim vremenima, kada je i sama reč mir postala kontroverzna", poručio je šef srpske diplomatije.

Srbija je, prema njegovim rečima, zemlja orijentisana ka budućnosti i ekonomskom razvoju, koja sve probleme nasleđene iz prošlosti nastoji da reši na miroljubiv način i na svom razvojnom putu neće zaboraviti stare prijatelje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija