Politika

"Srbi u Hrvatskoj i dalje nemaju mira": Iako su svedeni na nivo "statističke greške" stalna su meta napada

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/09/2024

-

18:00

"Srbi u Hrvatskoj i dalje nemaju mira": Iako su svedeni na nivo "statističke greške" stalna su meta napada
"Srbi u Hrvatskoj i dalje nemaju mira": Iako su svedeni na nivo "statističke greške" stalna su meta napada - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Hram Svetog Spiridona Čudotvorca u centru Petrinje i hram Svetog Nikolaja na srpskom pravoslavnom groblju u tom gradu, oskrnavljeni su u noći između 10. i 11. septembra ispisivanjem ustaškog slova "U" i skraćenica proustaške paravojne formacije HOS (Hrvatske odbrambene snage) i pozdrava ZDS (Za dom - spremni), te sličnim porukama mržnje na fasadama pomenutih crkava.

Oba hrama su sakralni objekti eparhije gornjokarlovačke Srpske pravoslavne crkve (SPC), a prema svedočanstvu same eparhije, hram Svetog Spiridona je meta skrnavljenja po sedmi put, iako je gradnja hrama počela 2019. godine.

Najnoviji, ali nažalost samo jedan u nizu, napad na objekte SPC u Hrvatskoj, izazvao je reakciju i najviših državnih funkcionera Srbije, od kojih se prvi javnim saopštenjem oglasio premijer Srbije Miloš Vučević.

On je konstatovao da "Srbi u Hrvatskoj nemaju mira", iako je poruka Srbije uvek ona koja ide u smeru mira, stabilnosti i regionalne saradnje.

Privatna arhiva

 

"Srbi u Hrvatskoj i dalje nemaju mira. Kako drugačije objasniti još jednu provokaciju u nizu, ovog puta na zgradi Crkve Svetog Spiridona Čudotvorca i upravnoj zgradi Crkvene pravoslavne opštine Petrinja, na kojoj su osvanuli grafiti sa ustaškim simbolima", naveo je Vučević u saopštenju.

Uz to, predsednik Vlade je istakao da je poruka Srbije uvek jasna - mir, stabilnost i regionalna saradnja, ali da Srbija neće biti nema na konstantne provokacije prema Srbima, koje ništa dobro nikome ne donose.

U tom smislu predsednik Vlade je danas nešto kasnije u Novom Sadu govorio o ovom slučaju, pozvavši Hrvatsku, kao članicu Evropske unije, koja se obavezala na poštovanje prava svih svojih građana, uključujući Srbe, da njih i SPC zaštiti od ovakvih napada, te da pronađe odgovorne za ispisivanje ustaških grafita.

Vučević: Pronaći odgovorne za grafite, ne zanemariti značaj srpsko-hrvatskih odnosa

On je i pored ovog nemilog događaja i straha koji on izaziva među Srbim, ukazao da se zbog ovog akta ne sme zanemariti značaj srpsko-hrvatskih odnosa.

"Očekujem da Hrvatska kao članica Evropske unije ne dozvoli kršenje elementarnih ljudskih prava bilo kog građanina te države računajući i srpski živalj, posebno vodeći računa o pravima manjina", rekao je Vučević novinarima povodom jučerašnjeg incidenta kada su na na Crkvi Svetog Spiridona Čudotvorca i upravnoj zgradi crkvene pravoslavne opštine u Petrinji osvanuli grafiti sa ustaškim simbolima.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

 

Premijer je istakao i da su Srbi mnogo toga teškog preživeli u Hrvatskoj, posebno u 20. veku.

"Očekujemo da država Hrvatska ne sakcioniše samo one koji pišu grafite već i one koji takve stvari promovišu i koji su, na žalost, deo javnog života", rekao je Vučević.

Premijer je ocenio i da Srbija i Hrvatska imaju interes da imaju bolje odnose.

Privatna arhiva

 

"Mi se nikada nećemo složiti oko mnogih pitanja, pre svega istorijskih, ali to ne znači da ne bi trebalo bliže da sarađujemo, da imamo loše odnose, naprotiv. U Srbiji žive Hrvati, u Hrvatskoj ima Srba i svima nam je u interesu da se odnosi relaksiraju. Incident u Petrinji ne vodi ka tome, naprotiv, ali ne bih hteo da zbog akta pojedinaca zanemarim ukupan značaj srpsko-hrvatskih odnosa", rekao je Vučević u Novom Sadu.

O ovom incidentu za Euronews Srbija je govorio i Savo Štrbac, predsednik dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".

Štrbac: Prijavljenih incidenata oko 500, neprijavljenih i tri puta više

Štrbac je govorio o kontinuitetu napada na Srbe, njihovu imovinu i njihovu crkvu, ističući da je godišnje prijavljeno oko 500 incidenata, s tim da prema podacima "Veritasa" taj broj ide i do tri puta više uključujući neprijavljene ekscese.

"Mogu samo da konstatujem da su ti napadi na Srbe i srpsku imovinu, uključujući objekte koji pripadaju SPC, učestali. Srpsko narodno vijeće (SNV) sa sedištem u Zagrebu, već godinama izlazi sa svojim izveštajima koliko je bilo tih napada, uključujući i te grafite protiv Srba i srpske imovine i to prelazi neku brojku od 500 ili preko 500 registrovanih, samo registrovanih napada na godišnjem nivou. Prema saznanjima "Veritasa", tek trećina incidenata se registruje ili prijavi državnim organima od onih koji se dese, jer Srbi ne prijavljuju napade, jer im posle toga bude još gore, država, policija, nadležni organi gonjenja ništa ne preduzmu, a počinioci se onda svete ponovno, odnosno, oni što su prijavljeni svete se Srbima koji su ih prijavili", ističe Štrbac.

Privatna arhiva

 

On dodaje da u "igri grafitima" treba uzeti u obzir i predizbornu kampanju koja u Hrvatskoj traje, te da je to "omiljena igra" političkih stranaka u kampanji.

"Grafiti su jedna vrlo omiljena 'igra' u Hrvatskoj, na kojima se uglavnom napada sve što pripada Srbima širom Hrvatske, a najčešće i najviše se dolazi do tih grafita sa tim antisrpskim i antipravoslavnim sadržajima u nekim predizbornim kampanjama. Mi imamo sad još do kraja godine u Hrvatskoj predsedničke izbore, a i za pola godine, negde tamo u proleće, lokalne izbore", objašnjava Štrbac i dodaje:

"Lokalni su još bolja osnova za ove manipulacije, jer treba znati da se u Hrvatskoj tradicionalno gube ili dobijaju izbori na odnosu pojedinih stranaka, partija, grupacija prema Srbima, srpskom pitanju, što uključuje i ovaj odnos prema SPC. Što žešći napadi - to je više glasova i zato imamo i u zadnje vreme zabranu gradonačelnika izložbe o običajima Srba u Sinju, imamo i kažnjavanje Srba koji kače objave na društvene mreže koje su običajene, ali njima to predstavlja prekršaj protiv javnog reda i mira, mislim u Hrvatskoj".

"Par godina pred ulazak u EU su se primirili"

"Pazite, Hrvatska je 2013. godine ušla u Evropsku uniju i oni su se tada par godina pred taj ulazak, dok su se pripremali, bili primirili, napadi su bili retki prema Srbima i srpskom pitanju, čak su procesuirali neke Hrvate za zločine u ratu 90-ih nad Srbima, a čim su ušli, čim je prošla letna sezona, oni su se vratili na te pozicije tih napada verbalnih i svakakvih drugih, pa i fizičkih. Vratili su se na pozicije iz 1991. godine i to traje u kontinuitetu", kaže Štrbac.

Direktor "Veritasa" kaže i to da su u Hrvatskoj dominantne dve struje, branitelji i "crkva u Hrvata", tj. rimokatolička crkva u Hrvatskoj, koje su veoma uticajne.

"Naime, u Hrvatskoj imate dve jako velike, najbrojnije grupacije, kao što su njihovi branitelji-veterani, kojih je preko pola miliona registrovano i imate 90 odsto stanovništva koji se izjašnjavaju da su pripadnici katoličke vere, a kod njih je vrlo jaka 'crkva u Hrvata'. Tradicionalno, ko dobije glasove iz te dve grupacije, on je pobednik izbora. A imate strašnu indoktrinaciju omladine da mrze sve što je srpsko i što pripada pravoslavnoj crkvi, a to je indoktrinacija u kojoj učestvuju svi segmenti društva", objašnjava Štrbac.

Privatna arhiva

 

Pod "drugim segmentima društva", Štrbac apostrofira one institucije koji ne rade dovoljno ili rade pogrešno kreirajući ovakvo stanje.

"Već sam spomenuo crkvu, ali tu je i sistem školstva, mediji, ulica, porodica...Onda imate da je već 29 godina prošlo od završetka rata u Hrvatskoj od onih oluja i bljeskova. Mnogi koji su rođeni posle tih ratova, ovi koji sad odlaze na te koncerte Thompsonove i na fubalske utakmice gde se masovno dižu one ruke i govori pozdrav 'Za dom - spremni', dakle, tad su bili deca ili čak nisu rođeni u vreme rata, a koji su sad već odrasli, ispada da više mrze Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu nego oni koji su živeli ili koji su ratovali ili živeli pre rata. To je ta indoktrinacija i to je opasnost po hrvatsko društvo najpre, jer ono njih izjeda, mržnja izjeda onoga ko mrzi, a ne na koga je uperena. Ova je propala generacija u tom smislu, ne može se preko noći vratiti na neke normale pozicije", ističe Štrbac.

O ovom slučaju je govorio i Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona.

Linta: Najnoviji ustaški simboli u Petrinji - kontinuitet mržnje prema Srbima

On je ocenio da najnoviji ustaški simboli na pravoslavnoj crkvi Svetog Spiriodana Čudotvorca i na upravnoj zgradi Crkvene pravoslavne opštine u Petrinji predstavljaju kontinuitet širenja mržnje prema Srbima, od dolaska Franje Tuđmana na vlast 1990. godine do danas.

To potvrđuje, između ostalog i činjenica da je crkva u centru Petrinje po sedmi put bila na meti hrvatskih šovinista, od početka izgradnje 2019. godine, saopštio je Savez Srba iz regiona.

"Takođe, postoje brojni primeri ispisivanja ustaških i nacističkih simbola na drugim pravoslavnim crkvama, parohijskim domovima, na ulazima u pravoslavna groblja, kao i na zidovima zgrada, škola i na mnogim drugim mestima na području čitave Hrvatske", navodi se u saopštenju.

Linta smatra da je apsoslutno netačna izjava gradonačelnice Petrinje Magdalene Komes da je u pitanju vandalizam.

"U Hrvatskoj je u pitanju raširen i rastući broj zločina iz mržnje protiv malobrojnih Srba s ciljem da im se pošalje zlokobna poruka da se isele ili će doživeti likvidacije i proterivanje, kao za vreme građanskog rata 1991.-1995. godine. Pored toga, gospođa Komes nije osudila kao namernu provokaciju da su nepoznata lica na krov upravne zgrade Crkvene pravoslavne opštine stavila hrvatsku zastavu, niti je donela odluku da se zastava skine", saopštio je Savez.

"Potpuno je jasno da policija ni ovaj put neće pronaći nalogodavce i počinice najnovijeg zločina iz mržnje niti će isti biti najoštrije kažnjeni u skladu sa odredbama krivičnog zakona", navodi se u saopštenju.

Privatna arhiva

 

Dodaje se da je razlog tome činjenica da vlast u Hrvatskoj "prećutno ili otvoreno podržava ekstremne proustaške snage koji hoće da se obračunaju sa preostalim Srbima i da unište ili otmu sve što je srpsko, kao i da pošalju poruku prognanim i drugim Srbima da ne dolaze u Hrvatsku".

"Brojne činjenice potvrđuju da je ustaštvo rašireno u svim sferama društva i u velikoj meri legalizovano. To, između ostalog, potvrđuje masovna i nekažnjena upotreba glavnih ustaških simbola tj. ustaško slovo 'U', ustaški pozdrav 'Za dom spremni', ustaški grb koji počinje sa prvim belim poljem i ustaški uzvik 'Ubij Srbina' ali i mnogih drugih", navodi se u saopštenju.

Podseća se da je Savet za suočavanje sa prošlošću hrvatske vlade 2018. godine doneo "anticivilizacijsku preporuku da se ustaški pozdrav 'Za dom spremni' može koristiti u određenim situacijama od strane udruženja veterana HOS-a, koji neguju i promovišu genocidnu NDH".

Dodaje se da je Visoki prekršajni sud u Zagrebu je 2020. godine doneo "sramnu ali očekivanu odluku da upotreba ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' u pesmi jednog od glavnih promotera ustaštva, pevača Marka Perkovića Tompsona, nije čak ni prekršaj protiv javnog reda i mira, a kamoli zločin iz mržnje".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija