Društvo

U Garavicama kod Bihaća obeleženo 83 godine od ustaškog zločina nad 12.000 Srba

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2024

-

12:34

U Garavicama kod Bihaća obeleženo 83 godine od ustaškog zločina nad 12.000 Srba
U Garavicama kod Bihaća obeleženo 83 godine od ustaškog zločina nad 12.000 Srba - Copyright Tanjug/SRNA/Zora Savić

veličina teksta

Aa Aa

U Garavicama kod Bihaća, jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u NDH, obeleženo je 83 godine od ustaškog zločina nad 12.000 Srba, među kojima je bio veliki broj dece.

Služen je parastos i položeni venci i cveće na spomenik, a prisustvovali su ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, kao izaslanik predsednika RS Milorada Dodika, državni sekretar u Ministratstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Đorđe Todorov, predstavnici SUBNOR-a i drugih boračkih organizacija.

U Spomen-parku još uvek stoji ratna zastava FBiH postavljena krajem avgusta, iako Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH to nije dozvolila, prenosi RTRS.

Takođe se navodi da je srpsko stratište u Garavicama prepušteno propadanju i zaboravu, iako je pod zaštitom Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH.

Tanjug/SRNA/Zora Savić

 

Ustaše su početkom Drugog svetskog rata izvršile masovni pokolj srpskog civilnog stanovništva, u kojem je ubijeno više od 12.000 ljudi, među kojima je bio veliki broj dece i 148 bihaćkih Jevreja.
Na nekoliko masovnih stratišta u okolini Bihaća u toku 1941. godine zverski je ubijeno više od 15.000 Srba iz šire okoline.

Bihać je početkom Drugog svjetskog rata bio sedište novoosnovane županije Nezavisne Države Hrvatske pod nazivom Krbava i Psat.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donela je 2013. godine odluku da se Garavice proglase za nacionalni spomenik. Sećanje na zločin NDH nad Srbima u Garavicama kod Bihaća se, kao istorijski događaj od republičkog značaja, obležava u organizaciji Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

Komentari (0)

Srbija