Politika

Vučić o pozivu na samit BRIKS-a: Hvala Putinu, do tada imamo "gužvu u šesnaestercu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/09/2024

-

09:41

Vučić o pozivu na samit BRIKS-a: Hvala Putinu, do tada imamo "gužvu u šesnaestercu"
Euronews/Dušan Ilić - Copyright Euronews/Dušan Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je pre 10 ili 12 dana dobio ljubazan poziv predsednika Rusije Vladimira Putina da se pridruži samitu BRIKS-a 23. i 24. oktobra. 

"Mi za tada imamo važne goste iz insotranstva, ali da ne bih govorio sada, mi imamo mnogo važnih poseta, o tome ćemo tamo oko 10. oktobra da pričamo", rekao je Vučić odgovrajući na pitanja novinara prilikom obilaska radova na putu Šabac - Loznica. 

Rekao je da u međuvremenu ima mngoo događaja i poseta.

"To je takva, kako to klinci kažu kod nas, gužva u šesnaestercu. Hvala ljudima iz BRIKS-a i hvala predsedniku Putinu na pozivu", naveo je. 

Podsetio je i da će ići u Njujork na sednicu Generalne skupštine UN i da će tu imati razgovore sa najmanje šest predsednika i sa najmanje sedam ili osam premijera.

"Dakle, govorim o sednici Generalne skupštine UN, na marginama. A sa nekima od njih će biti i ručak i posebni sastanci i takod alje. Mnogo toga je pred nama", ukazao je i dodao:  

"Ne zaboravite da je osamdesetogodišnjica oslobođenja Beograda 20. oktobra i naravno Crvena armija je ta koja je najvećim delom uz pomoć naših trupa oslobodila Beograd i donela slobodu našoj zemlji i zajedno sa Ruskom Federacijom i sa svima drugima koji su učestvovali u oslobođenju Beograda provodićemo brojne programe i obeležavanja slobode, koju smo i mi i neki drugi narodi skupo platili", rekao je Vučić.

"Srbija ima svoju politiku"

Na pitanje novinara tokom obilaska radova na brzoj saobraćajnici Šabac - Loznica da li je Srbija između istoka i zapada, Vučić je rekao da je Srbija na svom mestu i da iako je na evropskom putu poštuje svoje tradicionalne veze i prijateljstva sa Rusijom, Kinom, Azerbejdžanom i drugim zemljama.

"Srbija ima svoju politiku, 12 godina slušam pridike i predavanje da smo kao čaradak ni na nebu ni na zemlji. Da li je ovaj put ni na nebu ni na zemlji ili na zemlji kojom hodate? Jer je to politika realnosti, ozbiljnosti i politika poštovanja suvereniteta u odlučivanju", naglasio je Vučić.

Kaže da nije zemlja nezavisna samo ako okači svoju zastavu i ima svoju vojsku, već ako sama donosi svoje odluke.

"I to je ono što mi radimo kao nezavisna zemlja", istakao je Vučić.

"Meni kad neki kažu da su se 100 odsto usaglasili sa tim ili tim, pa šta će ti onda ministar spoljnih poslova ako ste se 100 odsto usaglasili, šta će ti onda tvoja vlada? Mi nećemo da ukinemo vladu, imamo 47 odsto usaglašenosti negde, a negde 23 odsto itd. Mene interesuje izgradnja Srbije. Mi imamo 100 odsto usaglašenosti sa politikom Srbije i to je naša politika - izgadnje i napretka Srbije. Šta me briga šta drugi pričaju i zameraju", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija