Politika

Vučević primio monahinje manastira Svete Lidije Filipljanke iz Asprovalte

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2024

-

15:06

Vučević primio monahinje manastira Svete Lidije Filipljanke iz Asprovalte
Vučević primio monahinje manastira Svete Lidije Filipljanke iz Asprovalte - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević primio je danas monahinje iz manastira Svete Lidije Filipljanke iz Asprovalte u Grčkoj i zahvalio im za sve što su činile i čine za srpski narod, naročito za izbegle i raseljene tokom devedesetih godina.

Vučević je rekao da mu je velika čast da ih pozdravi u ime vlade, ali i zbog toga što je organizovao ovu posetu sa teologom Milošem Stojkovićem, kao i da su monahinje mogle da se uvere u kom se pravcu danas kreće naša zemlja.

"Da još bolje upoznate Srbiju. Ne mislim samo na materijalne, već i duhovne promene naše zemlje", rekao je Vučević.

Premijer je sestrinstvu poručio da su one za srpski narod majke i sestre, imajući u vidu sve što su radile za nas i zahvalio se na pomoći i molitvama, posebno tokom teških decenija i godina.

"Iako živimo u brzim vremenima novih tehnologija kada vest stiže prethodnu vest, hoću da kažem da srpski narod ne zaboravlja vaša dela i to je neraskidiva veza između vašeg sestrinstva i našeg naroda", naglasio je Vučević.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

 

On je podsetio građane Srbije da je sestrinstvo manastira Svete Lidije Filipljanke bilo utočište za izbegle i raseljene Srbe, za ranjenike i bolesne, kao i da je prva srpska škola u tom delu Grčke osnovana 1995. godine, zahvaljujući podršci sestrinstva tog manastira.

"Te stvari se ne zaboravljaju", naglasio je Vučević.

Premijer je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio sretenjski orden sestrinstvu manastira Svete Lidije Filipljanke, koji označava zahvalnost za sve što je urađeno za naš narod.

"Nekada ljudi zaborave na boga i na suštinsko, a kada dođu problemi - onda se svi setimo koji nam je pravi put i ja verujem da je naš pravi put put svetosavlja i zajedništva države i crkve", naglasio je Vučević.

On je izrazio zahvalnost za sva dela i monahinjama koje više nisu među nama, dok je sestrinstvo pozvao da dolazi češće i moli se za svakog čoveka, a pre svega za naš narod na KiM da izdrži sve izazove koje mu, kako je rekao, stvaraju "oni koji se hvale ljudskim vrednostima i demokratijom".

"Neka živi bratstvo grčkog i srpskog naroda i naših država, da ne zaboravimo nikad ko smo i šta smo. Slava bogu", zaključio je Vučević.

Arhimandrit manastira: Želimo vam da nastavite da razvijate Srbiju

Teolog i poverenik manastira Hilandar Miloš Stojković je zahvalio sestrama na poseti i svemu što su učinile za Srbiju.

"Prvo što su mi rekle sestre jeste da su došle u razvijenu Srbiju u kojoj se baštine svetosavske vrednosti i u kojoj se ne stidimo onog ko smo. Sa ponosom obnavljamo svetinje koje su sestre posetile, a ono što je najvažnije - poštujemo i sve druge i volimo i sve druge, ma koje vere i nacije bili. Time baštinimo sve ono za šta se i sestre zalažu", rekao je Stojković.

Arhimandrit manastira Svete Lidije Filipljanke otac Nikanor je rekao da je Isus Hrist došao da nas pouči znanjima i znao je da će se stvoriti grupa onih koji će slediti njegov put.

"Takav je bio starac Teofil, koji je devedesetih znao da ne može da zaustavi rat, ali je mogao da učini nešto kako bi sprečio njegove posledice - izabrao je dve najslabije kategorije braće Srba - decu i sve koji su pretpreli bol i povrede u ratu, a otvorio je i školu kako bi srpska deca mogla da se školuju", rekao je Nikanor.

On je dodao da je čast koju srpske vlasti ukazuju sestrinstvu manastira zapravo čast ocu Teofilu, zahvaljujući se na prijemu.

"Nastavićemo da sledimo Isusov put, a Vama želimo da nastavite da razvijate Srbiju, što ćemo mi podržavati u molitvama", rekao je arhimandrit Nikanor.

On je Vučeviću poklonio ikonu Svete Lidije, zaštitnice sestrinstva, prve Hrišćanke u Evropi.

"Želimo da je čuvate u kabinetu, da vam daje snagu, zdravlje i svako dobro u Vašem radu", rekao je otac Nikanor.

Premijer Srbije Miloš Vučević je sestrinstvu poklonio Monografiju ćiriličnog pisma, a svečanost je završena intoniranjem pesme "Tamo daleko".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija