Politika

Vučić u Stanarima: Imao sam mnogo važnih poseta i putovanja, ali se uvek najbolje osećam sa svojim narodom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

02/09/2024

-

12:05

Vučić u Stanarima: Imao sam mnogo važnih poseta i putovanja, ali se uvek najbolje osećam sa svojim narodom
Vučić u Stanarima: Imao sam mnogo važnih poseta i putovanja, ali se uvek najbolje osećam sa svojim narodom - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao novinarima, posle otvaranja Doma zdravlja u Stanarima, da je imao mnogo važnih poseta i odlazaka u posete evropskim i svetskim liderima, ali da se nekako uvek najbolje oseća kada je sa svojim narodom i sa ljudima sa kojima se deli dobro i zlo. 

“Danas delimo nešto dobro, verujem da će biti još bolje opreme za Stanare, to je nešto što predstavlja visok standard”, rekao je Vučić.  

Istakao je da je mnogo srećan zato što je danas u Stanatima i da se Republika Srpska razvija uprkos složenim okolnostima.  

"Mi koliko možemo, pomagaćamo, ali smo tu i kada je teško", rekao je Vučić i dodao:  

"Nismo mi prijatelji, pa da sad budemo posebno dobri prijatelji pod teškim uslovima i okolnostima, naša je obaveza da budemo uz svoj narod ne samo kada je lepo, već i kad je teško".

"Dugo sam razgovarao s Makronom, revidiranje uloge visokog predstavnika nije bila jedna od važnih tema"

Na pitanje da prokomentariše navode da se početkom leta u BiH, iza zatvorenih vrata, u diplomatskim klubovima razgovaralo o svojevrsnom revidiranju uloge visokog predstavnika (OHR) u BiH, i da se pričalo o tome, kako je rečeno, da je tome "kumovao" Vučićev razgovor sa predsednikom Francuske i da li je o tome razgovarao sa Emanuelom Makronom tokom posete Beogradu, Vučić je rekao da su razgovarali o svim važnim pitanjima u regionu, ali da to nije bila jedna od važnih tema.

"Dugo sam razgovarao sa Emanuelem Makronom, o mnogim pitanjima to nam nije bila jedna od važnih tema. A razgovarali smo do četiri ujutru, ponovo. To nam je treći put da do četiri ujutra razgovaramo. I onda smo imali dan posle toga ponovno odlazak u Novi Sad", naveo je Vučić.

Kaže da je, ipak, bitna razlika u tome što on kada prima strane predstavnike ili ide u posetu stranim liderima ne žali se na druge.

"Za razliku od nekih koji kada idu u posetu nekom ili kada primaju goste iz inostranstva, a jedina agenda im je Republika Srpska, Republika Srbija, Vučić i Dodik i sad u poslednje vreme ubacili su i Orbana i, kako oni kažu, retrogradnu politiku. I šta god ih pitate o BiH, ne znaju ništa da vam odgovore. Kada ih pitate što ne gradite autoputove - pa nije baš vreme da odgovaramo na to. Što ne gradite pruge - nije baš vreme. Ali kada ih pitate za ovo, to sve znaju - Vučić je zlikovac, ne znam šta će da uradi, Vučić je sebe napao u Srebrenici, uzeo kamenice i flaše pa gađao ljude, nismo mi njega, i sve je to tako. I to je njihova jedina politika, ali to nije naša politika", naveo je Vučić.

Istakao je da do pitanja tog novinara nije spomenuo na otvaranju Doma zdravlja u Stanarima predstavnike BiH.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Naša politika je da mi razvijamo Republiku Srbiju, takođe da pomažemo razvoju Republike Srpske i celog regiona koliko možemo, da ne ugrozimo mir, a o tome šta sam ja pričao i sa kim sam pričao, evo da vas obavestim, dugo sam razgovarao sa Emanuelem Makronom, o mnogim pitanjima to nam nije bila jedna od važnih tema", rekao je Vučić.

Ističe da on, za razliku od nekih drugih u regionu, ne ide u inostranstvo samo da, kako je rekao, kmeči, da se žali i da kuka nad svojom sudbinom i ugroženošću od svih drugih.

"Nego se trudim da pravim mostove. Trudim se da nam bude takva politika, zato me više i poštuju. Pošto sam čuo od nekih naših skandinavskih prijatelja poslednjih dana da su neki iz BiH od 45 minuta na sastanaku svih 45 minuta govorili o Vučiću", rekao je on.

Vučić je poručio da je za njega jedini cilj da svi zajedno živimo u miru.

"Na kraju krajeva morate da kažete da ovaj Dom zdravlja danas izgleda lepo za malo mesto kao što su Stanari. To je nešto što mi želimo, to je naša politika i to je nešto što hoćemo da isporučimo građanima Srbije i Srpske", naglasio je Vučić.

Na pitanje novinara da li u toku kampanje za predstojeće izbore u Republici Srpskoj neka od strana može očekivati njegovu otvorenu podršku, Vučić je odgovorio da on poznaje sve tamošnje aktere političke scene, ali da se do sad nije mešao u kampanje.

"Pre svega kao predsednik Republike Srbije imam odnose sa rukovodstvom Republike Srpske, ali se nisam mešao u kampanje, osim što uvek mogu da kažem šta je to što mislim, o nečijom razvoju i očuvanju interesa Republike Srpske.

Vučić je ocenio da će cela Srbija, ali i ceo region imati koristi od predstojećeg Ekspa u Beogradu, uključujući naš narod u Republici Srpskoj.

On je istakao da će Srbija nastaviti sa ulaganjima u Republiku Srpsku.

"Mi smo u uslovima velike krize, kada nema velikih investicija, uspeli da zadržimo i verujem da ćemo ove godine zadržati oko četiri ili više od četiri odsto stopu rasta, što nam daje priliku da dalje ulažemo novac, da se onda dogovorimo o dodatnim i novim projektima koje bismo podržali u Republici Srpskoj", rekao je Vučić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Podseća da je Srbija ulagala i u Federaciji BiH, tamo gde živi srpski narod.

"Pomagali smo otvaranje fabrika i domovima zdravlja, kao poput Drvara. Takođe moraćemo koliko je to moguće mnogo više da damo za Grahovo i Glamoč. Mi smo uvek rekli, nemamo ništa protiv - vi dođite u Srbiju i napravite najlepšu bolnicu, uzmite od nas i dajte 110 miliona, 120 miliona evra, koliko će nas na kraju da košta bolnica u Novom Pazaru, i mi nemamo ništa protiv da se zove - Bosna i Hercegovina, nego neće. Dođite i zgradite tu bolnicu, ta bolnica ostaje narodu, ali nisu hteli", rekao je Vučić.

Govoreći o rezultatima izbora u Nemačkoj, Vučić je istakao da nema pravo to da komentariše.

"Rezultati su manje više očekivani. Skok Sare Vagenkneht i njenog pokreta je očigledan, to je unutrašnje pitanje za Nemačku. Ako mislite da ću ja da se ponašam onako kako se ponašala ovde Viola fon Kramon i neki drugi, ne pa da mi na pamet. Mi ćemo da sarađujemo sa Nemačkom, da poštujemo nemačku Vladu, nemačku državu i izbor nemačkih građana", poručio je Vučić.

Dodik: Samo Srbija s Vučićem može da bude garant mira

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da samo Srbija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem može da bude garant mira i slobode na ovim prostorima i zato se od nje očekuje da pomogne svim Srbima ma gde da oni žive.

Dodik je novinarima u Stanarima rekao da je predsednik Vučić nudio izgradnju određenih projekata i u Federaciji BiH, što nije prihvaćeno. Nada se, ipak da će doći i to vreme.

"Srbija je snažna, vodi miroljubivu politiku i to je ono što je najvažnije, da nije posvećena miru ne bi gradila objekte poput ovog, što bi se u nekom ratu rušilo", rekao je Dodik.

Istakao je da Srpska i Srbija nikada ranije nisu imale prisniji i bolji odnos, uvek je, kazao je, postojala podrška bratskom narodu, koja je i materijalizovana, ali je najvažnije je to što Srbija stoji iza Dejtonskog sporazuma, kao međunarodnog akta i garant je tog sporazuma.

"Ne želimo ništa drugo nego da u BiH bude onako kako piše u Dejtonskm sporazumu. Nama je neprihatljiv stepen intervencionizma kakav je danas, ali se održava jer neko hoće da napravi BiH za jedan narod...", rekao je Dodik i uz još jednu zahvalnnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, poručio da će nastaviti i dalje da rade na isti način.

Komentari (0)

Srbija