Politika

"Turski interes i projekcija meke moći Istanbula na Balkanu": Televizijska serija o Naseru Oriću izazvala burne reakcije

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

28/08/2024

-

19:03

"Turski interes i projekcija meke moći Istanbula na Balkanu": Televizijska serija o Naseru Oriću izazvala burne reakcije
"Turski interes i projekcija meke moći Istanbula na Balkanu": Televizijska serija o Naseru Oriću izazvala burne reakcije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turska državna radiotelevizija TRT kroz svoju digitalnu platformu "Tabii" objavila je trejler za novu seriju "Naser", čija je centralna figura Naser Orić, ratni komandant 28. divizije tzv. Armije BiH, koji je između ostalog komandovao oružanim jedinicama u zaštićenoj i "demilitarizovanoj" zoni Srebrenice.

Serija, snimljena na turskom jeziku uz glumačku postavu koja je skoro u potpunosti sastavljena od turskih glumaca, govori upravo o događajima u kojima je učestvovao Naser Orić tokom građanskog rata u Bosni i Hercegovini.

Serija je trebalo da nosi naziv "Beli ljiljan", iako je Orić, za kojeg postoje svedočenja očevidaca i preživelih da je počinio najteže ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i iz međuetničke mržnje, nosilac najvećeg priznanja tzv. Armije BiH i tzv. Republike BiH koje se zvalo "Zlatni ljiljan".

Od tog predloga se odustalo, te serija sada zvanično nosi naziv "Naser", a objavljeni trejler je izazvao zgražavanje širom Srbije i Republike Srpske, s obzirom na, malo je reći, kontroverze koje prate lik i delo čoveka kojem je suđeno za najteže ratne zločine pred Haškim tribunalom.

Svoj stav na ovu temu za Euronews Srbija je dao Ognjen Karanović, srpski istoričar i politički analitičar, koji je govorio o vezi neoosmanizma i moderne Turske s jedne strane, te prostora Balkana, odnosno Bosne i Hercegovine s druge strane, na kojem kako kaže, Turska ostvaruje i kulturološki uticaj, pa i kroz pokušaj obrađivanja ovakve teme, kao što je prikazivanje Nasera Orića kao heroja.

"Pokušaj održavanja bošnjačkog ratnog narativa"

Negiranje uloge ratnih zločinaca u BiH u građanskom ratu je, prema Karanoviću, veoma osetljivo pitanje, a uloga državne turske televizije TRT u takvom jednom poduhvatu Karanović vidi kao nešto posebno indikativno i problematično.

"Dakle, svako negiranje uloge ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini je veoma osetljivo pitanje. I onako krhke međunacionalne, međuentitetske odnose i veoma kompleksne odnose političkog zapada prema Republici Srpskoj to dodatno komplikuje. Naravno da nije slučajno i veoma je indikativno što je praktično javni servis ili državna televizija TRT, njihova nacionalna kuća, odlučila da producira tu, neki kažu umetničku ili poludokumentarnu seriju, i to o kome? O Naseru Oriću. Radni naslov serije je "Beli ljiljan", što čak nije ni apsurdno, jer bi u tom slučaju bilo smešno, jer Naser Orić niti je beo, tj. nevin, niti je ljiljan, a svakako nije cvet. Možda jeste cvet zločinačke politike i njegove zločinačke uloge u Srebrenici u toku 90-ih godina", ističe Karanović.

On ističe i da je Oriću suđeno u Hagu, te da mu nije presuđeno iz čisto političkih razloga, a takođe smatra da je komandat 28. divizije u svakom slučaju ratni zločinac.

Youtube/BUĐENJE BOŠNJAKA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE/Screenshot

 

"To je čovek kojem je suđeno, a nažalost iz političkih razloga njemu nikad presuđeno ni u Hagu, odnosno oslobođen je optužbi i u Hagu, oslobođen je optužbi i u Bosni i Hercegovini za veoma dokumentovane ratne zločine na Srbima u Srebrenici. Ja bih samo podsetio i naše čitaoce da u Srebrenici nijedan Srbin od nekoliko hiljada u onom delu Srebrenice koji se nalazio do jula 1995. godine pod kontrolom tzv. Armije Bosne i Hercegovine i Nasera Orića, nijedan Srbin nije oslobođen", rekao je on.

On je prokomentarisao i ono što je nazvao pokušajem Turske da kroz tzv. meku moć, ovom serijom održi bošnjački ratni narativ u Sarajevu.

"Štaviše, mnogo njih koji su ostali pod vlašću Nasera Orića, je našlo smrt. Prema tome, vrlo je indikativno i nimalo slučajno, to što turska radiotelevizija, Nacionalna kuća sada snima jednu takvu seriju. Oni na taj način žele da održe bošnjački ratni narativ - da su jedino muslimani u Srebrenici bili žrtve ratnih zločina. Nesumnjivo, zločin nad srebreničkim muslimanima se dogodio, ali se dogodio i zločin nad srebreničkim Srbima u Podrinju. Podsetimo se, u tri i po godine rata na području Podrinja, od 1992. do 1995. godine je ubijeno tri i po hiljade Srba. I oni su svi ubijeni akcijama Nasera Orića i njegovih zločinačkih ratnih falangi, koji su vršili te zločine upadima iz zaštićene zone Srebrenice u srpska sela u okolini. I verujem da to uopšte neće biti pomenuto u toj seriji", rekao je Karanović.

Turci su snimali i seriju o Aliji Izetbegoviću, koja je primljena veoma loše

Karanović smatra da Turska želi duhovnu, ideološku i kulturološku vlast nad Bosnom i Hercegovinom.

"Turskoj je potrebno održavanje tog ratnog narativa da bi zadržali svoj status protektora političkog Sarajeva i da bi na taj način bili takmaci u toj ulozi Sjedinjenim Američkim Državama. To je smisao svega toga. Oni žele duhovnu ideološku, kulturološku vlast nad Bosnom i Hercegovinom jer je posmatraju kao produkt nekadašnje svoje okupacije ili vladavine do 1878. godine. To nije dobar pristup osetljivim prilikama i političkom diskursu i kursu u Bosni i Hercegovini. To ne rade one države koje imaju dobronameran odnos prema miru i stabilnosti u jednoj regiji koja je inače politički nestabilna, a Turska na ovaj način tome i doprinosi.", smatra on.

Istoričar Karanović podseća i da je sličan pokušaj viđen u slučaju Alije Izetbegovića, kada je snimljena serija o njemu, koja je naišla na loš prijem javnosti i gledalaca.

Youtube printscreen/RTRS

 

"Voleo bih da se podsetimo i na to da su oni pre nekoliko godina pokušali da snime umetnički film o Aliji Izetbegoviću. Oni su, koliko znam, to i snimili. Isto sa turskim glumicima, turska je produkcija, njihov scenario itd. Isto u produkciji nacionalnog medijskog servisa. Međutim, ta serija nije imala neki uspeh ni u Turskoj, ni u Federaciji Bosne i Hercegovine, odnosno u onim bošnjačkim sredinama u FBiH", ističe Ognjen Karanović.

Štaviše, Karanović napominje da je serija o Aliji Izetbegoviću naišla na loše kritike javnosit, ali i filmskih stručnjaka.

"Većina gledalaca ju je kritički negativno ocenila kao i filmskih stručnjaka, umetničkih stručnjaka i kritičara iz samog Sarajeva, koji se uglavnom nisu osvrtali na tu seriju. Oni su ocenili da je patetična, da, naravno, iskrivljeno pokušava da prikaže određene istorijske činjenice, služeći se čak i fantazijama, koje ne priliče jednoj takvoj ličnosti. Šta god ja mislio o Aliji Izetbegoviću, a ne mislim ništa dobro jer je bio ratni zločinac, nesumnjivo, i odveo je muslimanski narod u propast, ali on ima svoje mesto u istoriji bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini", kaže Karanović i dodaje:

"Tako da, može se dogoditi isto i u ovom slučaju, jer je Orić možda čak i kontroverznija ličnost nego sam Alija Izetbegović. Izetbegović ipak nikad nije ni bio optužen, nažalost, za bilo kakve ratne zločine, iako jeste odgovoran za njih.

"Turska pretenduje da zadrži duhovno-ideološki nadzor nad Bošnjacima i Albancima"

Turska, prema rečima Karanovića, ne pretenduje da bude samo regionalna sila, već i velika sila, te svoje interese ostvaruje u raznim regionima, a nad Albancima i Bošnjacima pokušava da zadrži duhovno-ideološki nadzor.

"Vidite, Turska ne pretenduje sada samo da bude regionalna sila, nego i velika sila. I oni svoje interese pokušavaju da ostvare u veoma problematičnim regionima, na primer Afrike, kada je reč o Libiji, kada je reč o istočnom delu Afričkog kontinenta. Da ne govorimo o Bliskom istoku, gde su direktno involvirani u prilike u Siriji, u Palestini, odnosno u Izraelu. Pokušavaju, kažem, evo i na ovaj način, da ostvare neku vrstu duhovno-ideološkog nadzora da zadrže nad Albancima, nad Bošnjacima u Bosni, nad Bošnjacima u Srbiji, u celom regionu", kaže on i nastavlja:

"Onda, ta famozna, moglo bi se reći, veoma neuspešna rezolucija [o Srebrenici] i sraman tekst, koji je usvojen na veoma volšeban i nelegalan način u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija je pokrenula jedan novi talas vehabizma. Na prostoru Srbije uspavane ćelije vehabija i terorističke ćelije su se, može se reći, naglo probudile", kaže Karanović.

Određenu vezu između rezolucije o Srebrenici i probuđenog vehabizma kroz akcije protiv srpskog naroda, Karanović vidi i u drugim zemljama, gde se toleriše prisustvo terorističkih ćelija, što u Turskoj nije slučaj.

"Ali mislim da je to uvezano i sa činjenicom da Turska i one zemlje, Turska nije među njima, ali pogotovo one zemlje koje, možemo reći, tolerišu prisustvo terorista ili terorističkih organizacija na svojoj teritoriji, pokušavaju taj slučaj da iskoriste kako bi dodatno mobilisale pan-islamistički fundamentalistički pokret, na jednom širokom pojasu, onako kako ga Alija Izetbegović zamišljao u svojoj knjizi "Između istoka i zapada" i u "Islamskoj deklaraciji", od Malezije do Indonezije", smatra Karanović.

Youtube printscreen/RTRS

 

On ističe i to da je upravo Erdogan imao veze sa Muslimanskim bratstvom, iz kojeg je izrastao veliki broj terorističkih grupa, kao i organizacije koje su uzele učešće u ratovima u Bosni i Hercegovini i antiterorističkoj akciji srpske vojske na Kosovu i Metohiji.

"Dakle, nema sumnje, i Turska je sama imala takve veze, i to je baš taj Erdogan, sa političkim pokretima, na primer Muslimanskog bratstva u Egiptu i širom Bliskog Istoka, a iz tog Muslimanskog bratstva je nastao niz potonjih terorističkih grupacija, organizacija koje su svoj angažman imali u toku rata na prostoru Bosne i Hercegovine, na prostoru Kosova i Metohije. Da, grupe džihadista su ratovale čak i u Srebrenici, bili saveznici istog tog Nasera Orića, koji je iz političkih interesa, da bi Republika Srpska bila oslabljena pred kraj rata u Bosni i Hercegovini, čak od strane njegovih saveznika sa Zapada, ali i iz islamskih zemalja bio spasen iz Srebrenice begom u helikopteru mesec i po pre događaja 11. jula kada su srpske snage oslobodile Srebrenicu", primećuje Karanović.

Na kraju, Karanović smatra da bi Turska trebalo da objasni kako to da snima serije o Oriću.

"Naravno da bi onda Turska trebalo da objasni kako to da snima umetničke filmove o možda prvom teroristi, islamskom teroristi na području Balkana, ili zapadnog Balkana na post-jugoslovenskom prostoru, koji se na užasan krvav način osvedočio u svom nečasnom zločinačkom poslu, a sa druge strane ne snimate filmove o vođama terorističkih organizacija koje i dan-danas deluju u delovima sveta poput Bliskog Istoka ili Afrike", pita Karanović.

Vukosavljević: Orić kao "junak" je turski interes na Balkanu

Nakon informacije da Turska snima seriju o ozloglašenom ratnom komandantu muslimanskih snaga u Srebrenici Naseru Oriću, bivši ministar kulture u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević kaže da je "Turska sponzor muslimanskog fundamentalizma i separatizma" u BiH i da se sada, u mirnodopsko doba, to neprijateljstvo ogleda u propagandnim i političkim aktivnostima.

Turska serija posvećena Oriću prati priču "o heroju koji je promenio tok rata u BiH između 1992. i 1995. godine", navodi se u sinopsisu. U Republici Srpskoj ocenjeno je da je serija o Oriću još jedan pucanj u 3.267 srpskih žrtava srednjeg Podrinja i Birača, čiju krv na rukama nosi ovaj ozloglašeni komandant.

Iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske poručuju da je ovo nastavak veličanja dobro poznatih srpskih dželata.

Turska nacionalna kuća TRT, kojoj je poverena produkcija serije o Oriću čije ime je za Srbe sinonim za stradanje i nepravdu, snimila je i seriju o Aliji Izetbegoviću 2018. godine.

"Glorifikovanje ratnog zločinca Nasera Orića je u turskom propagandnom interesu, a za račun muslimana u BiH. Oni tog ratnog zločinca i ubicu nejači doživljavaju kao heroja, u tome imaju podršku međunarodnih sudova i lažnih isfabrikovanih institucija. Prosto, vodi se jedan propagandni psihološki rat protiv srpskog naroda iz raznih centara - nešto iz Berlina, Vašingtona, Brisela, a Boga mi, dobar deo ide i iz Zagreba, Istanbula itd. Prema tome, to treba tako posmatrati - Turci rade svoj turski posao, Turci rade ono što uvek rade, i kad je u pitanju politika, i turski interesi, i interesi muslimana na ovom prostoru i nas to ne bi trebalo da čudi", kaže Vukosavljević.

Euronews Srbija

 

Kako prenosi Tanjug, Vukosavljević smatra da "mi nipodaštavamo naše heroje oslobodilačkog rata 1991-1995. u BiH i Hrvatskoj" i pita zašto srpski junaci nisu tema filmova, knjiga i drugih manifestacionih alata iz oblasti popularne kulture.

"Oni rade svoj, ali mi ne radimo svoj posao. Očekivati od Turske da bude skrupolozna prema osećanjima žrtava Orićevog genocida nad Srbima u Podrinju naivna je pretpostavka. Prosto, toga neće biti, ovaj svet je nezgodno mesto za život i stvari tako funkcionišu", ističe Vukosavljević.

Ne bi trebalo da očekujemo da će naš posao umesto nas raditi Turci ili Hrvati, kaže Vukosavljević i ističe da "dokle god ne budemo radili svoj posao, mi ćemo se vajkati kako Turci i drugi 'Turci' vode propagandni rat protiv nas".

Podsetio je na svojevremenu kampanju određenih krugova u Srbiji da se na RTS-u prikaže film "Kvo vadis Aida" i dodaje da ga ne bi čudilo da pokrenu i kampanju o prikazivanju serije o Oriću, mada, kako kaže, "možda naivno ne veruje da će do toga doći".

"Srbija je potpuno premrežena neprijateljskim ili poluneprijateljskim nevladinim organizacijama finansiranim iz raznih centara moći, naravno i iz Istanbula. U Raškoj oblasti ima takvih pokreta i organizacija koje će verovatno i dati takav predlog ili će prikazivati na lokalnim televizijama takvu tursku seriju, ukoliko javno tužilaštvo u Novom Pazaru ne bude dovoljno budno i svesno, što pretpostavljamo da neće biti. Nažalost. To ne treba da nas čudi jer smo mi u jednom stanju velikog pritiska, u stanju koje smo sami dozvolili. Možda ne svako od nas ponaosob, ali prosto, elita je u poslednjih četvrt veka dozvolila jednu potpunu okupaciju u bezbednosnom sektoru, u oblasti kulture i informisanja, praktično, u svim oblastima značajnim za javni interes", navodi Vukosavljević.

Nuždić: Serija o Oriću je posledica nerada pravosuđa BiH i haškog tribunala

Svoj stav o ovom pitanju je iskazao i Viktor Nuždić, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

On je ocenio danas da je turska serija o ozloglašenom ratnom komandantu muslimanskih snaga u Srebrenici Naseru Oriću posledica nerada pravosuđa na nivou BiH i haškog tribunala.

"Upravo su ove sudske instance donele sramne oslobađajuće presude za Orića, pa tako sada imamo i alibi da se mogu snimati serije o ovome zločincu", naveo je Nuždić u izjavi za Srnu.

On je istakao da su evidentirana srpska stratišta u Podrinju, te da je na desetine srpskih sela u potpunosti uništeno.

"Ubijani su civili, žene, deca, starci, sve što se našlo pred hordama Nasera Orića", podsetio je Nuždić.

Printskrin/Youtube/RTRS vijesti

 

On je naveo da je svetska javnost, nažalost, ostala nema na te zločine, te ukazao da je sve to uzročno-posledično vezano sa snimanjem sramne serije o Oriću.

Prema njegovim rečima, srpski narod ima obavezu da se još više i jače bori kako bi se njegov glas o patnji čuo.

"Da se glas o patnji srpskog naroda u Podrinju, ali i celom ratu čuje i u svetskoj javnosti i daje nam obavezu da moramo da usmerimo sve svoje kapacitete kako bi pokazali i dokazali svetu šta se stvarno dešavalo u Podrinju u ratu od 1992. do 1995. godine, a ne, kako to neki žele da prikažu, samo u izolovanim slučajevima u toku jednog meseca, jer moramo svi biti svesni da je rat počeo puno ranije, 1992. godine i da su prve žrtve rata uopšte bili Srbi", naglasio je Nuždić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija