Politika

Hrustanović: Uzdamo se u autoritet Pariza da nam pomogne u rešavanju pitanja KiM

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2024

-

10:01

Hrustanović: Uzdamo se u autoritet Pariza da nam pomogne u rešavanju pitanja KiM
Hrustanović: Uzdamo se u autoritet Pariza da nam pomogne u rešavanju pitanja KiM - Copyright Tanjug/PKS/Boban Ristić

veličina teksta

Aa Aa

Predstojeća poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji je još jedan pokazatelj značaja koji Francuska pridaje Srbiji kao lideru u regionu Zapadnog Balkana, izjavila je ambasadorka Srbije u Parizu Ana Hrustanović, koja očekuje da prilikom posete bilateralni odnosi budu podvučeni i da se da nova snaga daljem širenju već bogate saradnje Srbije i Francuske.

"Kao strateški partneri od 2021. godine imamo mnogo tema za razgovor-od unapređenja saradnje u ekonomiji, energetici i novim tehnologijama do veštačke inteligencije. Podsećam da je zahvaljujući naporima naše vlade i rukovodstva i snazi naše diplomatije, Srbija izabrana za predsedavajuću u Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju", rekla je Hrustanović u intervjuu za današnje "Večernje novosti".

Ona je rekla da će se među temama razgovora tokom Makronove posete naći i aktuelna geopolitička pitanja a da se u vrhu prioriteta nalaze pitanja dijaloga između Beograda i Prištine, neophodnost zaštite prava Srba na Kosovu i Metohiji, kao i dalji napredak Srbije u procesu evrointegracija.

"Francuska podržava članstvo Srbije u EU i to je njena jasna pozicija. Pariz  je saveznik i jedan od najznačajnijih partnera u Briselu, ako ne i najvažniji. Nadam se da ćemo, zajedničkim snagama, uspeti u tome da Srbija do kraja ove godine učini konkretan napredak na putu evrointegracija", istakla je ambasadorka.

Hrustanović je naglasila i da Pariz pokušava da vodi uravnoteženu politiku  prema tzv. kosovskom pitanju i kako dodaje francuska strana je u više navrata, a i u poslednje vreme, zvanično reagovala i osudila unilateralne poteze Prištine koji, kako je rekla, ne doprinose normalizaciji odnosa, već naprotiv izazivaju još veće tenzije i ugrožavaju osnovna ljudska prava Srba na KIM.

"Uzdamo se u autoritet i kredibilitet Pariza da nam pomogne u rešavanju ovog, a za nas suštinskog pitanja. Poverenje i razumevanje koje  postoji između predsednika  Vučića i Makrona nesumnjivo igra odlučujuću ulogu u snazi naših odnosa", rekla je ambasadorka Srbije u Parizu.

Prema njenim rečima i istorijsko prijateljstvo i saborstvo kao i veze između naših naroda koji dele istoriju, sadšnjost i budućnost, takođe imaju izuzetno važnu ulogu.

Govoreći o privrednoj saradnji dve zemlje, Hrustanovićeva je istakla da je na polju ekonomiije veliki posao urađen u proteklih nekoliko godina, pre svega nakon prve zvanične posete Makrona Srbiji 2019. godine.

"Danas u Srbiji posluje skoro 400 francuskih kompanija. Srbija kao stabilna sredina, kako politički, tako i finansijsko-ekonomski, prirodno privlači strane  investicije. Naša robna razmena s godinama raste, kao i trgovina uslugama, a investicije francuskog kapitala su sve značajnije", rekla je ona.

Od kapitalnih projekata na kojima dve zemlje sarađuju, Hrustanović je posebno izdvojila poslovanje Aerodroma Nikola Tesla, izgradnju beogradskog metroa, preradu i tretman otpadnih voda i naglasila da "Ekspo 2027" u Beogradu predstavlja sjajnu priliku da se uradi još više.

 

Komentari (0)

Srbija