Politika

Kišida: Ozbiljno shvatam prekid pokušaja izvlačenja goriva iz reaktora u Fukušimi

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2024

-

14:46

Kišida: Ozbiljno shvatam prekid pokušaja izvlačenja goriva iz reaktora u Fukušimi
Fumio Kišida - Copyright Tanjug AP/Kyodo News via AP

veličina teksta

Aa Aa

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je danas da "ozbiljno shvata" nedavni prekid prvog pokušaja da se izvuku male količine otopljenog goriva iz jednog od oštećenih reaktora u nuklearnoj elektrani Fukušima jer taj prekid, kako je naveo, izaziva zabrinutost među stanovništvom u vezi sa bezbednošću i efikasnošću aktivnosti na stavljaju elektrane van pogona.

Kišida je to rekao tokom posete prefekturi Fukušima, prenela je agencija Kjodo.

Japanski ministar industrije naložio je operateru nuklearke, kompaniji TEPCO, da istraži i prijavi uzroke obustave radova na izvlačenju goriva iz reaktora broj dva u četvrtak.

TEPCO je saopštio da su greške u podešavanju uređaja dovele da obustavljanja radova na ekstrakciji goriva, a datum ponovnog pokretanja još nije određen.

Očekuje se da će napori koji su započeti u četvrtak biti nastavljeni za oko dve sedmice, navodi japanska agencija.

profimedia

 

TEPCO je prvobitno planirao da počne da izvlači gorivo iz reaktora nuklearke Fukušima 2021. godine, ali je tri puta odlagao te planove zbog pandemije korone i tehničkih poteškoća.

Izvlačenje rastopljenog goriva smatra se jednim od najtežih procesa u planu za višedecenijsku razgradnju kompleksa nuklearke Fukušima koja je teško oštećena u zemljotresu i cunamiju u martu 2011. godine.

Komentari (0)

Srbija