Politika

Posle iznenadne posete Sarajevu, Vilijam Berns (nije) došao u Beograd? Koji su razlozi dolaska direktora CIA na Balkan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2024

-

17:05

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns nalazi se, prema pisanju pojedinih medija, u poseti Beogradu. On je u prestonicu Srbije stigao direktno iz Sarajeva gde je boravio prethodnog dana, ali niko od zvaničnika u Srbiji, kao i Sjedinjenim Američkim Državama nije potvrdio ni demantovao vest o dolasku u Beograd, niti pružio odgovor na pitanje šta bi mogao da bude razlog posete.

Kako su rekli iz CIA za Radio Slobodna Evropa - "ne komentarišu raspored putovanja direktora", a o Bernsovom dolasku nisu odgovorili ni iz obaveštajne Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Vilijam Berns, podsetimo, neko je ko je dugo godina na američkoj političkoj i bezbednosnoj sceni. Jedan je od ključnih saradnika aktuelnog američkog predsednika Džoa Bajdena i njegova osoba od poverenja koju često šalje u osetljive diplomatske misije.  

Njegov dolazak u region izazvao je veliku pažnju pošto je u Sarajevu imao sastanke sa kolegama iz obaveštajne zajednice, članovima predsedništva, kao i ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine. Dolazak u region posebno je interesantan i ruskim medijima.

Poruke iz Sarajeva

Berns je inače prvi šef CIA koji je stigao na Balkan još od 2016. godine, a kako je rekao neimenovani zvaničnik Vlade SAD za Radio Slobodna Evropa, razlog posete Sarajevu jeste, između ostalog, i "zabrinjavajuća secesionistička retorika i delovanje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika".

"Održani su sastanci s kolegama iz obaveštajne zajednice, članovima Predsedništva i ministrom spoljnih poslova. Razgovarali su o pitanjima od zajedničkog interesa, što uključuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine", rekao je zvaničnik američke Vlade o poseti direktora CIA.

Najviše pažnje, inače, privukla je objava Milorada Dodika na društvenoj mreži X, nakon što je Berns posetio BiH.

"Republika Srpska nikada nije sporila suverenitet i teritorijalni integritet BiH shodno Dejtonskom sporazumu i secesija nikada nije bila naša politika. Ali Republika Srpska ima pravo na političku borbu za svoj status, shodno slovu Dejtonskog sporazuma", napisao je Dodik na platformi Iks.

On je podsetio da je BiH zajednica dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda i da s toga ohrabruje stav Bernsa da odgovornost za funkcionisanje zemlje leži na svim etničkim zajednicama.

A gde se trenutno nalazi Berns, nije zvanično poznato. Ne zna se da li je u Beogradu i, ako jeste, s kim je razgovarao. 

O ovome pišu i ruski mediji, a agencija TASS prenela je i da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas sastao sa ruskim ambasadorom Aleksandar Bocan-Harčenkom.

TASS takođe podseća i da je Aleksandar Vučić 9. avgusta rekao da je iz Moskve stiglo upozorenje rukovodstvu Srbije da se spremaju masovni neredi u Srbiji.

Ko je Vilijam Berns?

Nekadašnji diplomata i bivši ambasador u Rusiji, Berns je centralna figura u administracije američkog predsednika jer je i član Predsedničkog kabineta Bele kuće.

Na poziciju direktora Centralne obaveštajne agencije SAD-a imenovao ga je predsednik Bajden u januaru 2021. godine. Berns je položio zakletvu kao direktor CIA u martu 2021., čime je postao prvi karijerni diplomata koji je obavljao dužnost direktora. Predsednik Bajden ga je unapredio u kabinet u junu 2023.

Direktor Berns je služio šest predsednika i administracija (obe stranke) tokom skoro četiri decenije javne službe u diplomatiji i obaveštajnim službama. On je tek drugi diplomata u istoriji koji je postao zamenik državnog sekretara, a bio je i američki ambasador u Jordanu.

Nakon penzionisanja iz diplomatske službe krajem 2014. godine, Berns je bio predsednik Carnegijeve zadužbine za međunarodni mir.

Diplomirao je istoriju na Univerzitetu Lasal, a magistrirao i doktorirao međunarodne odnose na Univerzitetu Oksford.

Bivši direktor CIA Džon Brenan poslednji put je posetio Sarajevo 2016. godine, piše RSE.

Komentari (0)

Srbija