Politika

Đedović Handanović: Izmenama Zakona o rudarstvu ćemo dodatno zaštititi interese države

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2024

-

13:07

Đedović Handanović: Izmenama Zakona o rudarstvu ćemo dodatno zaštititi interese države
Dubravka Đedović Handanović - Copyright Tanjug/Ministarstvo rudarstva i energetike/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo rudarstva i energetike priprema izmene Zakona o rudarstvu kroz koje će se ojačati kontrola i dodatno zaštititi interesi države, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ministarka je reagujući na predloge predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa o tome kako zakonski da se uredi sektor rudarstva u Srbiji navela u saopštenju da je zakonskim rešenjima od 1995. do 2005. godine nosilac istraživanja imao prioritet, ali nije apriori mogao postati i nosilac eksploatacije sirovine, odnosno morao se potpisati ugovor sa državom u vezi sa eksploatacijom.

"A povodom zabrane izvoza sirovina, bojim se da je svima jasno da je ovaj predlog na nivou bajke pre svega jer Srbija ima niz međunarodnih preuzetih obaveza i potpisanih sporazuma koja jasno definišu pravila i na koja smo se obavezali i kroz proces pristupanja Evropskoj uniji i zajedničkom evropskom tržištu", istakla je ona.

Ocenila je da dok je Đilas bio na vlasti zakon jeste promenjen, ali na štetu države i navela da je 2006. godine izmenama Zakona o rudarstvu, napravljen bitan zaokret tako što je obrisan deo obaveznog ugovaranja sa državom, dok će izmenama koje se pripremaju biti dodatno zaštićeni interesi države.

"Da li to Dragan Đilas predlaže prekidanje odnosa i pregovora sa EU? Da li to  podrazumeva izolaciju Srbije ili napredak Srbije? Ne želi odnose sa Kinom i Rusijom, a onda predlaže prekidanje odnosa sa EU? Liči da mu je cilj da izoluje Srbiju i prekine dalji rast i napredak naše zemlje", navela je ministarka.

Zapitala je da li je li u istom pravcu razmišljao kada predlaže nacionalizaciju imovine i prava investitora i da li to radi da bi oterao investitore ili da poboljša investicionu klimu. 

"Samo je pitanje zašto tako nije postupao kad je mogao i kada je Demokratska stranka radila sve da da veća prava investitorima, a na štetu države", istakla je ona.

Dodala je da je rudarstvo veoma bitan sektor za razvoj naše privrede i ekonomije i navela da je tako uvek i bilo i uređenju ove bazne grane treba da se pristupa odgovorno i temeljno, u cilju maksimalnog iskorišćenja naših prirodnih bogatstava za dobrobit građana i privrede, a ne iznošenjem paušalnih, bajkovitih predloga koji čak ni na papiru ne mogu da izgledaju dobro, a kamoli u praksi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija