Politika

Ko to tamo (opet) preti: "Podignuta bezbednost u ambasadama Srbije, situaciju treba shvatiti ozbiljno"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/08/2024

-

21:03

Ko to tamo (opet) preti: "Podignuta bezbednost u ambasadama Srbije, situaciju treba shvatiti ozbiljno"
Tanjug/AP/Louis Dasselborne/Keystone - Copyright Tanjug/AP/Louis Dasselborne/Keystone

veličina teksta

Aa Aa

Diplomatska predstavništva Srbije u nekoliko evropskih zemalja dobila su pretnje da će biti mete terorističkih napada, nakon čega je podignut stepen njiihove bezbednosti. Preteći mejlovi stigli su i na adrese određenih institucija, a prema rečima zvaničnika, njih je uputilo lice iz Švajcarske poreklom sa Kosova i Metohije. Sve to se događa nakon terorističkog napada na izraelsku ambasadu u Beogradu, ubistva policajca kod Loznice i obračuna policije sa vehabijom u Novom Pazaru. Strućnjaci smatraju da bi pretnje trebalo uzeti veoma ozbiljno i da je potrebno preduzeti preventivne mere.  

Juče je objavljeno da su ambassade Srbije u dve velike evropske prestonice dobile pretnje da će biti na udaru terorističkih napada. To je izjavio ministar spoljnih poslova Marko Đurić koji je rekao da, prema preliminarnim informacijama, pretnje dolaze iz ekstremnih separatističkih krugova dela dijaspore sa Kosova i Metohije odnsno od lica albanske nacionalnosti.   

"U saradnji sa drugim evropskim bezbednosnim organima se radi na tome da se ove pretnje preduprede i otklone, ali ovo napominjem zbog toga što neko iz Prištine već godinama sistematski radi na stvaranju klime u kojoj je napad na sve što je srpsko prihvatljivo", rekao je Marko Đurić.  

On je u prvoj izjavi naveo da ne želi da iznosi detalje bez konsultacije sa bezbednosnim organima, jer ne želi da pogoršava situaciju ali je ukazao da su povišene mere bezbednosti u delu naših diplomatsko-konzularnih predstavništava u Evropi.   

profimedia

 

"Identifikovan je najmanje jedan počinilac ovih pretnji. Samo, znate kako oni to rade, to je rukopis koji je već viđen, osamdesetih i devedesetih godina. Oni izaberu lice koje, na primer, ima istoriju mentalnih problema, onda njega isture da bi to lice izbeglo pravnu odgovornost i ruku zakona, a u pozadini toga se često kriju organizovane grupe koje deluju sa političkom motivacijom", istakao je Đurić.  

Nismo dugo čekali na oglašavanje bezbednosnih zvaničnika, pa je u saopštenju MUP-a navedeno da su pretnje putem mejla, osim diplomatsko-konzularnih predstavništava, dobili i beogradski aerodrom i Beorgadski centar za bezbednosnu politiku. Ministar Ivica Dačić je otkrio da je MUP Srbije dobio zvaničnu informaciju od Nemačke i Švajcarske da je u vezi sa pretnjama reč o Denisu Krasnićiju (26), iz Švajcarske, čiji su roditelji sa Kosova i Metohije.  

Dačić je naveo da se lice trenutno nalazi na Kosovu i Metohiji, i izdat je nalog da se po povratku u Švajcarsku odmah javi u policiju.  

Bezbednosni protokoli stupili na snagu

Jedna od adresa na koju stu stigle pretnje jeste ambasada Srbije u Beču, a ambasador Marko Blagojević je izjavio da su nadležne službe Austrije odmah reagovale po njihovoj prijavi, i da su preduzete sve mere kako bi osoblje ambasade bilo potpuno bezbedno. Zahvalio je austrijskim i srpskim bezbednosnim službama na brzoj i efikasnoj reakciji. 

Dodao je da su se u slučaj uključile i Nemačka i Švajcarska, jer je pretnja upućena i Konzulatu u Minhenu, dok je osoba koja je pretila iz Švajcarske.  

MUP/Vlada Srbije

 

Naveo je da su Ambasada i Konzulat Srbije u Beču preduzeli sve mere bezbednosti. 

"Preduzete su sve mere, bezbednosni protokoli su sada na snazi. Austrijska policija i njihov antiteroristički tim su vrlo profesionalni, kvalitetni i preduzimaju sve što je potrebno da bismo bili zaštićeni i da bi se sprečio napad. Zahvalni smo austrijskoj policiji, ali i našim profesionalcima koji se bave poslovima zaštite u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, kao i srpskoj policiji i obaveštajnoj službi. Zahvalni smo i policiji Nemačke i Švajcarske", istakao je Blagojević za Kosovo online. 

Krasnići i ranije slao preteće poruke

Denis Krasnići je i pre tri godine slao mejlove uvredljive i preteće sadržine ambasadi Srbije u Švajcarskoj, piše Tanjug. Na zvanični mejl ambasade Srbije u Švajcarskoj, Krasnići je 17. oktobra 2021. godine poslao poruku uvredljive i preteće sadržine sprskom narodu, na nemačkom jeziku, uz brojne gramatičke greške, a nakon pisanja prištinskih medija da je "neko" pucao na administrativnom prelazu Jarinje. 

Te pretnje tada je odmah osudilo Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske, u pismu u koje je Tanjug imao uvid, a vlasti u Bernu su o tome obavestile nadležne bezbednosne vlasti, kako bi preduzele potrebne mere zaštite diplomatsko konzularnih predstavništava i osoblja u Bernu, Ženevi i Cirihu ako to bude ocenjeno kao potrebno. 

Međutim, tu se nije sve zaustavilo jer je jutros ministar Marko Đurić objavio da je, posle diplomatskih predstavništava u Austriji Nemačkoj, pretnje dobila i ambasada Srbije u Bernu. 

"Naše institucije, Ministarrstvo unutrašnjih poslova, Bezbednosno informativna agencija i ostali, su u kontaktu sa svojim kolegama u tim zemljama. Naši diplomati, naša diplomatsko-konzularna predstavništva i naši građani su bezbedni i nastavićemo da radimo zajedno sa partnerima u međunarodnoj zajednici na suzbijanju ove vrste ekstremizma", rekao je.  

Istakao je da Srbiju ovakve pretnje neće zaplašiti ni sprečiti u delovanju pa će, kako je naveo, svaka srpska ambasada i svaki srpski konzulat biti mala kancelarija za Kosovo i Metohiju (KiM) koja će da govori o kršenju kolektivnih ljudskih prava Srba na KIM i progonu kome su Srbi izloženi. 

"Nećemo se povući pred terorom. Naprotiv, ujedinićemo se. Srbija deluje u ime svih svojih građana bez obzira na nacionalnost. Jednako ćemo se boriti za prava građana i drugih nacionalnosti, pa i za prava Albanaca, Bošnjaka, svih drugih na teritoriji građana Srbije. Ali nećemo se povlačiti pred ekstremistima, pred nasiljem i terorom", rekao je on. 

Ocenio je da neko mora da odgovara za pretnje terorističkim napadima i naveo da kada to kaže ne misli samo na osobu ili osobe koje su odabrane da prete ili pripremaju napade, već da moraju da odgovaraju oni čija politika dovodi do toga da se ova vrsta ekstremizma uvodi u mejnsrtim političkog delovanja. 

"Deo šire koordinisane akcije"

Stručnjaci ističu da bi ove pretnje trebalo uzeti krajnje ozbiljno. Politikolog prof. dr Marija Đorić  smatra da su one deo  šire koordinisane akcije terorističkog delovanja koje uključuje napad na žandarma ispred  ambasade Izraela, ubistva policajca u Loznici, kao i nasilno delovanje pojednih vehabija. 

Privatna arhiva

 

Podsećamo, Srbija se u poslednje vreme suočila sa nekoliko bezbednosnih izazova koji su dovođeni u vezu sa terorizmom. Prvo se 29. juna dogodio teroristički napad ispred izraelske ambasade u Beogradu. Počinilac je imao Miloš Žujović (25), konvertir iz Mladenovca čije je versko ime Sabahudin, saopštio je MUP. U napadu je povređen srpski žandarm kojeg je Žujović pogodio samostrelom u vrat, ali je ovaj ipak uspeo da savlada teroristu.  

Zatim je 18 jula kod Loznice. ubijen policajac Nikola Krsmanović, a njegov kolega Vjekoslav Ilić je teško ranjen, kada su, tokom rutinske kontrole, zaustavili vozilo tutinskih registarskih oznaka. Nedugo zatim policija je likvidirala ubicu Fatona Hajrizija koji se skrivao. Reč je o osobi koja je osuđena za više krivičnih dela na Kosovu i koja je pobegla iz zatvora.  

Onda je pre nekoliko dana u okršaju s policijom ubijen vehabija Senad Ramović nedaleko od Novog Pazara, u selu Hotkovo, gde se krio nakon terorističkog napada ispred ambasade Izraela u Beogradu. Prema rečima Ivice Dačića, Ramović, koji je već bio osuđen za terorizam, odigrao je ključnu ulogu u radikalizaciji Miloša Žujevića, koji je napao policajca. On je naveo i da policija prati oko 100 pripadnika vehabijskog pokreta, za koje se procenjuje da bi mogli da budu opasni.

Euronews/Enes Radetinac

 

Prof. dr Marija Đorić navodi da je posle svih ovih događaja potreban oprez. 

“Očekujem povećan stepen bezbednosti u našim ambasadama, kao i određenje mere predostrožnosti koje treba da učine zemlje domaćini u cilju zaštite naših diplomatskih predstavnika. Ubistvom Senada Ramovića država je pokazala da dobro radi svoj posao i da preventivno deluje na terorističke pretnje. Mora se vršiti kontinuirani nadzor nad osobama koje su indikovane na terorizam i raditi na razbijanju regionalne mreže terorista. To nije lak posao, ali drugog izbora nemamo”, navela je Đorić u izjavi za Euronews Srbija. 

I u diplomatskim krugovima vlada mišljenje da bi pretnje trebalo shvatiti veoma ozbiljno. Bivši ambasador SRJ u Nemačkoj Zoran Jeremić kaže da je iskustvo  pokazalo da su takve pretnje uvek motivisane političkim razlozima. 

"Takve pretnje treba uzimati vrlo ozbiljno. Bez obzira kako su upućene, kojim intenzitetom ili odakle su došle i šta nagoveštavale. One mogu biti delo nekih samostalnih činilaca, ali su u principu, iskustvo je pokazalo, uvek motivisane političkim razlozima i to onih zemalja ili u kojima se nalaze ta predstavništva ili prema kojima su okrenuta. Treba pratiti situaciju, podići nivo bezbednosti i obavestiti, pre svega, bezbednosne organe zemlje domaćina, što sam siguran da je već urađeno", izjavio je Jeremić za Kosovo online.  

Komentari (0)

Srbija