Politika

Đurđev: Nije pitanje da li će litijum u Srbiji kopati Nemci ili Kinezi, već da li će ga ili neće kopati Srbi!

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/08/2024

-

16:13

Đurđev: Nije pitanje da li će litijum u Srbiji kopati Nemci ili Kinezi, već da li će ga ili neće kopati Srbi!
Aleksandar Đurđev - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

"Istup državne sekretarke u nemačkom Saveznom ministarstvu Franciske Brantner, u kome je poručila da će se litijum u Srbiji sigurno kopati, samo je pitanje da li će ga kopati Evropljani ili Kinezi, ne samo da je uobičajeno sramotan i drzak, već je i primer tipične kolonijalne retorike kolektivnog Zapada koji Srbiju doživljava kao plen, njene resurse kao svoje, a njene građane kao jeftinu radnu snagu. U Srbiji će o kopanju litijuma, odnosno o bilo čemu drugom, odlučivati isključivo Srbi i svi drugi njeni građani koji su državljani Srbije", rekao je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

On je podsetio na to kako su se tokom 20. veka proveli oni koji su otimačinom vadili srpske rude i sekli srpske šume u Bosni, te koji su od Srbije hteli da naprave železničku stanicu za njihovu prugu Berlin-Bagdad.

"Nekome očigledno nisu dovoljna ni dva poraza u oba svetska rata da bi naučio da se sa Srbima razgovara kao ravnopravnim, jer Srbi na ultimatume i nadobudnost odgovaraju inatom i borbom", pojasnio je Đurđev.

Predsednik Srpske lige još jednom je izneo stav svoje partije da se o litijumu mora održati javna debata i referendum.

"Neka bude kako kaže struka i kako misli naš narod. To je crvena linija preko koje nema prelaska. Razumem da Nemačku posebno boli to što je baš u tom Jadru na Ceru izgubila prvu bitku u Prvom svetskom ratu i izgubila u Jadru prvi evropski okupirani grad Loznicu u Drugom svetskom ratu, ali Jadar ostaje srpski i nikada neće biti tuđa kolonija", zaključio je Đurđev.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija